Nereden Geliyor Bu 1 Nisan Şaka Günü?
Yüzyıllardır farklı kültürlerde 1 Nisan günü şaka günü olarak kutlanmaktadır. 1 Nisan’da insanlar etrafındakilere şakalar yaparlar ve eğlenceli anların yaşanmasına sebep olurlar. Birçok ülke farklı isimler vermiş valla. Nisan balığı, aptallar günü gibi falan efendim. 21. Yüzyıla geldiğimizde “Of yine mi yaa!” dediğimiz, birbirinden saçma ve komik esprilere maruz kaldığımız hatta dayanamayıp bazen bizim de yaptığımız şakaların günü bugün arkadaşlar! 1 Nisan’ın arkasına sığınıp dilediğiniz kadar saçmalayabilirsiniz. Bugün herkes şakamatik ayol.
Peki, 1 Nisan Şaka Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Tarihi çok eskiye dayanan Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır. Gelin birlikte nasıl ortaya çıkmış bu tuhaf şaka günü bakalım…
Aptallar Günü
İngiltere’de “Nisan Aptallar Günü” olarak da bilinen 1 Nisan, Latince “neşe” anlamına gelen Hilaria festivalleriyle ilişkilendiriliyor. 1 Nisan Şaka Günü, 18. yüzyılda İngilizler tarafından ticarileştirilerek popüler hale getirilmiştir. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır. Antik Roma’da ise insanlar, kılık kıyafetlerini değiştirerek soylulara şaka yapıyor, onlarla alay ediyorlardı.
Hile Günü
Başka bir efsaneye göre de Endülüs’e saldıran Haçlılar, 31 Mart gecesi ellerinde Kur’an-ı Kerim ve İncil ile gelerek kimseye zarar vermeyeceklerine yemin etmiş. 1 Nisan sabahı ise binlerce Müslüman’ı katletmişti. Böylelikle 1 Nisan “hile günü” olarak kayıtlara geçti. Böyle de yapmazsınız ama ya…
Poisson d’avril – Nisan Balığı
Bazı tarihçilere göre Fransa’nın Jülyen takviminden Gregoryen takvimine geçişini 1 Nisan’ın ortaya çıkışı olarak kabul ediyor. Jülyen takviminde yeni yıl, bahar ekinoksunun ardından başlıyordu.
Takvim değiştirildiğini ve yeni yılın 1 Ocak gününe taşındığını fark etmeyen insanlar, Mart’ın son haftasından 1 Nisan’a kadar olan kutlamalara devam etti. Kutlamalarda birçok kişi alay konusu oldu. Onlara “Nisan balığı” anlamına gelen “poisson d’avril” denildi ve şakaların hedefi haline geldiler. Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır.
Guguk Kuşu Avlamak
1 Nisan geleneği İskoçya’da aptallığın sembolü olarak görülen guguk kuşuyla temsil ediliyordu. İnsanlar sahte işlere gönderiliyor ve buna “guguk kuşu avlamak” adı veriliyordu.
Sevdiklerinize Yapabileceğiniz 1 Nisan Şakaları
- Sandalyenin minderleriyle aynı renk giyinip, üzerinize oturan arkadaşınızın yüreğini hoplatabilirsiniz.
- Sevdiği bir ünlü, eski bir arkadaş ya da bir çizgi film karakterinin ismini, yakınınızın telefonuna kendi numaranızla kaydedebilirsiniz. Böylece 1 Nisan günü sabah erken saatlerde onu arayıp ya da mesaj atıp aklını karıştırabilir, hayatına bir saniyeliğine heyecan katabilirsiniz.
- İş arkadaşınızın klavyesiyle yapılabilecek kesinlikle en iyi şey. Biraz tohum serpiştirin ve yeşillenmesini bekleyin.
- Kola kutusunun içine gazoz doldurduktan sonra soya sosunu, kola rengini alana kadar doldurabilir, böylece kurbanınızı yanıltabilirsiniz.
- Kapı tokmağının denk geleceği yere korna koyarak oldukça gürültülü bir şaka yapabilirsiniz ehehe.
- Şeffaf ojeyi sabuna sürmek de 1 Nisan için bir başka öneri tabii…
Şu yazılar da ilgini çekebilir;
https://www.etkinkampus.com/evde-ders-calisabilme-sanati/2021/03/22/
https://www.etkinkampus.com/mutlaka-izlenmesi-gereken-tedx-konusmalari/2021/03/26/
https://www.etkinkampus.com/swot-analizi-nedir-swot-analizi-nasil-yapilir/2021/03/06/