Herkese merhaba, bu hafta yeni blog yazımla sizlerleyim ve harika bir konu ile karşınızdayım.
Günümüzde hepimizin hayatımızda arada bir aklına gelen benzersiz fikirleri uygulayabilseydiniz neler olurdu, hiç düşündünüz mü? Bu projeleri hayata geçirebilmeniz için yapmanız gereken en önemli şey, ilk adımı atabilmekte ve bu ilk adımı atabilmeniz için size rehber olmasını planladığım blog yazısının sonunda kendi girişimini kurmak için ne yapması gerektiğini bilen bireyler olabileceksiniz.
Başarılı bir girişim kurmak, birçok insan için bir hayal olabilir ancak gerçekleştirilebilir bir hedeftir. Bu yazıda, başarılı bir girişim kurma yolunda adım adım nasıl ilerleyebileceğinizi anlatacağım. Hazırsanız başlıyoruz 🚀
- İdealizmin Belirlenmesi: Girişiminizin ne hakkında olacağını seçmeden önce kendi idealizminizi belirleyin. Nelerden hoşlanıyorsunuz? Hangi alanlarda yetenekleriniz var? Hangi ihtiyaçları karşılamaya çalışıyorsunuz? Bu sorulara yanıt verdikten sonra girişiminizin ne hakkında olacağını seçebilirsiniz.
- Pazar Araştırması: Girişiminizi kurduktan sonra hedef pazarınızı belirlemek için pazar araştırması yapın. Hangi ürün ve hizmetleri satın almayı tercih eden insanlar var? Hangi fiyat aralıklarını tercih ediyorlar? Hangi rakipleriniz var ve onları nasıl aşabileceksiniz? Bu bilgileri topladıktan sonra hedef pazarınızı ve rakiplerinizi belirleyebilirsiniz.
- Ön Girişim Planı Hazırlanması: Ön girişim planı, girişiminizin ne zaman ve nasıl başlatılacağını, hangi ürün ve hizmetlerin sunulacağını, hedef pazarınızı ve rekabet ortamını, yatırım ihtiyacınızı ve bütçenizi planlar. Ön girişim planı, girişiminizin başarısı için önemlidir.
- Girişim Planı Hazırlanması: Girişiminiz için bir plan hazırlayın. Bu plan, girişiminizin hedeflerini, stratejilerini ve yapılması gerekenleri belirtir. Bu plan sayesinde, girişiminizin nerede olduğunu ve nereye gittiğini anlayabilirsiniz.
- Finansal Planın Oluşturulması: Girişiminiz için bir finansal plan oluşturmak iş projenizin gelişmesine ve büyümesine olanak sağlayacaktır. Bu plan ne kadar para harcayacağınızı ve ne kadar para kazanacağınızı belirtir yani finansal plan sayesinde girişiminizin ne kadar süreceğini ve ne kadar kazanç sağlayacağını anlayabilirsiniz.
- Finansman Kaynakları: Girişiminizi kurmak için paraya ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle, kendi tasarruflarınızı kullanabilir veya aile ve arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Eğer bu yeterli değilse çeşitli finansman kaynaklarını araştırabilirsiniz. Örneğin; banka kredileri, özel yatırımcılar ve girişim sermayesi fonları girişiminizin ilerleyebilmesini kolaylaştıracaktır.
- İlk Çalışanların Seçimi: Girişiminizi kurduktan sonra ilk yapmanız gereken şey, çalışanlarınızı seçmek olmalı çünkü ilk çalışanlarınız, girişiminizin temel taşları olacaktır ve onların performansı girişiminizin başarısını doğrudan belirleyecektir. Ayrıca ekip ruhu ve bilincinin oluştuğundan emin olursanız ilerleyen süreçlerdeki olası krizleri de rahatlıkla atlatabilirsiniz.
- Girişimi Kurma Evresi: Girişiminizi kurduktan sonra işletmeyi yönetmeniz gerekecektir. Yani ürün ve hizmetlerinizi sunmak, müşterilerle iletişim kurmak, çalışanları yönetmek ve işletmenizin finansal işleyişini düzenlemek gibi görevleri kendiniz üstleneceksiniz. İlk etapta sisteminizi oturttuktan ve kazanç sağlamaya başladıktan sonra alanında uzman kişileri stratejik konumlara getirerek sürecin takibini girişim sahibi olarak takip edebilirsiniz.
Başarılı bir girişim kurmak; çok çalışmayı, azimli olmayı ve risk almayı gerektirebilir. Ancak doğru yöntemlerle ve planlarla başarılı bir girişim kurmanın mümkün olabildiğinden sizlere bahsetmek istedim. Bu yüzden alacağınız her kararda oldukça dikkatli ve sistematiğinize uygun olduğunun farkındalığıyla hareket etmeniz gerekiyor. Güzel bir kariyer süreci sizinle olsun, sonraki yazılarımızda görüşmek üzere 😊
Mehmet Alkan Mete
Ankara Medipol Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman 1. Sınıf
Instagram: @alkan__mete