fbpx

YÖNETİCİLİK ve CEO

Merhaba arkadaşlar, yöneticilik ve CEO üzerine bir yazıya blogumuzda yer vermek istedik. İİBF (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) yönetici ve vasıflı çalışan yetiştirmek için kurulmuştur ve bu alanda eğitim vermektedir. Yönetmenin farklı kademeleri ve pozisyonları vardır. Birlikte yönetim pozisyonlarından biri olan CEO görevini biraz detaylandıralım.

YÖNETMEK NEDİR?

Yönetmek,  hayatın her alanında karşımıza çıkan bir kavramdır. Bir sınıfı, bir etkinliği, bir derneği, bir şirketi, bir ülkeyi vs. yönetme işlevine denir. Bu işlevleri yerine getiren kişilere yönetici denir. İş hayatının temel taşı da yönetmektir. Karar almak için yöneticiler olmalıdır, alınan kararların yürütülmesi ve yürütülen sürecin denetlenmesi için yöneticiler gerekmektedir. Yönetmek bir sanattır ve bilinmesi gereken şartları vardır. Yazımızda yönetici organlarından biri olan CEO görevini ele alacağım.

 CEO NEDİR, NASIL OLUNUR?

CEO (Chief Executive Officer) bir şirketteki en üst düzey yöneticidir. Şirketteki bütün departmanları yönetir. CEO olmak için herhangi bir üniversite bölümü kıstası yok. Fakat İİBF verdiği eğitim ve yönetici yetiştirmek üzerine kurulu olan bir fakülte olduğundan dolayı İİBF mezunlarının yönetici olma donanımları daha fazadır. Bu yüzden CEO olmaları ve görevinde başarılı olmaları da daha olasıdır. CEO görevine gelmek  epey zorlu ve uzun bir yolculuktur. Öncelikle iyi bir eğitim hayatının ardından uzun yıllar yöneticilik yapılmak istenen şirkette çalışmak ve emek vermek gerekmektedir. Yönetim organlarını bir merdiven olarak görürsek CEO, merdivenin en tepesidir. Bu merdivende basamak atlamak zorlu bir süreçtir. Her gün kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Her adımda kendinize yeni donanımlar kazandırmanız gerekmektedir. Aynı zamanda bu donanımlarınızı etkin bir şekilde iş hayatınıza yansıtmalısınız. Her basamak atladığınızda bu size bir sonraki adım için motive edecektir. CEO olmak için iyi bir eğitim almak, deneyimler kazanmak, dil öğrenmek gibi somut gereklilikler vardır. Bunun dışında kişisel özellikleriniz ve özveriniz de çok önemli.

CEO OLMAK İÇİN GEREKLİ NİTELİKLER NEDİR?

  • Öğrenme sevgisi; başarılı olmak için öğrenmeye açık olmalıdır ve öğrenme sürekliliği sağlamalıdır.
  • Kriz yönetimi yapabilmeli; sorunları göz ardı etmek ileride geri dönülmez bir şekilde karşımıza çıkabilir. Ertelemeden ve çalışanların da şirketin faydasını da düşünerek karşılaşılan sorunları çözmekte fayda var.
  • Vizyon sahibi olmalı; vizyonlu bir yönetici şirketin geleceği için çok önemli bir yere sahiptir. Geleceğe dair planlarda geniş bir perspektife sahip olmalıdır. Farklı düşünebilmeli ve cesur ama tutarlı adımlar atabilmeli.
  • Analiz yapabilmeli; olayları ve çalışanları iyi gözlemleyebilmeli. Başarılı olmak için altın kurallardan biridir. Şirkette olanları iyi bir şekilde takip edebilmeli. Analiz yapmadan karar alınamaz.
  • Stratejik düşünebilmeli, şirketi ileriye taşıyacak adımlar atmalı. Şirketi iyi bir şekilde analiz edip stratejik adımlar atmalı. Bu konuda mottosu “daima ileriye!” olmalıdır. Çalıştığın şirketin kar marjını maksimize edecek hamleler yapmalıdır.
  • Gelişime açık olmalı, teknolojiye ve günün şartlarına ayak uyduramayan kişiler hem kariyer basamaklarında hem de işinde pek başarılı olamaz. Kendini sürekli olarak geliştirmeli.
  • Etkili iletişim ve insan ilişkileri, çalışanların mutlu olmadığı bir kurum ilerlemekte zorlanır hatta geriler. Fakat çalışan ve yöneten arasındaki mesafeye de dikkat edilmesi gerekmektedir. Fazla uzaklık da fazla yakınlık da bir hatadır. Bu noktada dengeyi kurmak önemlidir. İş ağında olan kişiler, şirketler ve kurumlarla olan ilişkilerini etkili bir iletişimle yönetmelidir. İlişkilerini sıkı tutmalı, bağlarını kuvvetli tutmalıdır. Bunun için iletişim en önemli öğedir.

 

Yönetici olmak için daha birçok meziyet sıralayabiliriz. Sizler için birkaç tanesini derledim. Geleceğin yöneticileri, başarılı olabilmek için bilim ve yeniliğin ışığıyla yol kat etmek her zaman en doğru seçenek olacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi:

“Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, ekonomik hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için tek gelişme ve ilerleme yolu budur.”

Duygu YELDAN
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kamu Yönetimi
Linkedln: duyguyeldan

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap