Warning: Constant WP_DEBUG already defined in /home2/edogrula/public_html/wp-config.php on line 86

Warning: Constant WP_DEBUG_LOG already defined in /home2/edogrula/public_html/wp-config.php on line 87

Warning: Constant WP_DEBUG_DISPLAY already defined in /home2/edogrula/public_html/wp-config.php on line 88
Greftleme Prosedürleri ve Tedavileri - Etkin Kampüs

Greftleme Prosedürleri ve Tedavileri

Bilim sevdalısı Nur’dan siz meraklı okuyucularıma merhaba.

Bugün sizlere Greftleme Prosedürleri ve Tedaviler’ini anlatacağım.

Hadi başlayalımmm

Greftleme Nedir?

Diş kemik grefti, çenenin kemiğin kaybolduğu veya ek desteğe ihtiyaç duyulduğu bir bölümünde kemik miktarını artırmak için yapılan bir işlemdir. Zaman ile birlikte diş eksikliği oluşan alanlarda kemik kaybı oluşabilir. Bu durumla birlikte kemikler olumsuz etkilenir. Bu durumdaki hastalara implant yapımı zorlaşabilir. Fakat greftleme işlemi ile birlikte kemik miktarı arttırılır ve başarılı bir sonuç elde edilir.

Diş implantları gibi daha ileri prosedürler gerekliyse veya kemik kaybı yakındaki diş etlerinin ve dişlerin sağlığını etkiliyorsa bazen bir diş kemiği grefti gerekebilir.

Üst çene bölgesinde maksiller sinüs dokusu bazı kişilerde sarkıklık halinde kendini gösterir. Böyle durumlarda da kemik grefti uygulanır.

Kemik vücudun herhangi bir yerinden alınabilir ve cerrahi olarak çenedeki mevcut kemiğe kaynaştırılabilir. Bazen sentetik kemik materyali de kullanılır.

Kemik malzemesi kendi vücudunuzdan (otojen) alınabilir veya bir insan doku bankasından (allograft) veya bir hayvan doku bankasından (xenogreft) satın alınabilir. Bazı durumlarda, kemik aşı malzemesi olarak sentetik (alloplast) kullanım tercih edilebilir.

Diş Kemik İlavesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Diş kemiği grefti genellikle bir veya daha fazla yetişkin dişini kaybetmişse veya diş eti hastalığı varsa yapılır. Bu durumların her ikisi de çenede kemik kaybına neden olabilir.

İlk olarak diş hekiminiz bölgeyi lokal anestezik ile uyuşturacaktır. Ardından, diş etlerinde küçük bir kesi oluşturacaktır. Diş eti dokusu, çene kemiğinin görünmesi için hafifçe geriye doğru hareket ettirilir. Alanı temizledikten ve dezenfekte ettikten sonra, diş hekiminiz kusuru onarmak için kemik grefti ekler. Çoğu durumda, ek koruma için kemik grefti bir zarla kaplanır. Son olarak diş eti dokusu yeniden konumlandırılır ve kesi dikişlerle kapatılır.

 

Kemik Grefti Ne Zaman Gereklidir?

Kemik grefti, hastanın ağzında diş implantlarını destekleyebilecek yeterli miktarda sağlıklı doğal kemik bulunmadığında gerekli olan bir tekniktir. Bu doğal kemik eksikliğine şunlar neden olabilir:

Kemik Gelişimi Problemleri

Dişeti Hastalığı

Yüz Yaralanması veya Travma

Diş Çekimi Sonrası Boş Alan

Kemik Greft Türleri

Birkaç tür kemik grefti vardır ve kullandığımız tür, maruz kaldığınız hasarın boyutuna ve ayrıca kaybedilen dişin konumuna bağlıdır.

En yaygın kemik grefti tipine soket grefti denir. Bir soket greftinin birincil amacı, alveolar kemiğin atrofisini oluşmadan önce önlemektir. Genellikle bir insan donörden alınan kemiği doğrudan yuvaya yerleştiririz. Bu aynı zamanda soketin çökmesini de önler. Soket greftinden sonra, genellikle 4-6 ay içinde implantınız için hazır olursunuz. İlave olarak, bu greftlerden birine sahip olmak, implant cerrahisinden ameliyat sonrası ağrıyı en aza indirecektir.

Bir sonraki kemik grefti tipine lateral sırt koruma grefti denir. Bu greftler, bir diş implantını yerleştirmek için çene kemiğinin genişliğini artırmak için kullanılır. Yine, bunun için genellikle insan donör kemiklerini kulanırız.

Blok kemik grefti de kullandığımız bir başka greft türüdür. Çene kemiğinde büyük kusurlar olduğunda blok kemik grefti gereklidir. Blok kemik grefti yamak için çenenin arkasından küçük bir kemik bloğu alıyoruz.

Bloğu kusurun içine yerleştiriyoruz, ardından küçük titanyum vidalarla yerinde tutuyoruz.

Hem lateral sırt koruma grefti hem de blok kemik prosedürün iyileşmesi tipik olarak 4 ila 6 ay sürer.

Son olarak sinüs lifting işlemimiz var. Grefti genişletebilmek için genellikle at kemiği kullanırız. At kemiği, bir insan donörün kemiğine eklenebilir. Bu prosedür, hastanın üst çenede implantları kendi başına tutacak kadar stabil olmayan bir implanta ihtiyacı olduğunda gereklidir.

Peki neden at kemiği? Çünkü at kemiği aslında bize iki eşsiz avantaj sağlıyor. İnsan kemiği kadar hızlı çözülmez ve mikroskobik olarak insan kemiğine daha çok benzer. Bu at kemiği, simüste ek kemik büyümesini destekleyen bir tür “iskele” oluşturur.

Sinüs boşluğunun anatomisi nedeniyle iyileşme genellikle 8-12 ay sürer.

Benim Greftleme prosedürleri ve tedavileri hakkında yazacaklarım bu kadardı. Okuduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

Yazı ilgini çektiyse, Diş Hekimliği sektörünün önde gelen 9 isminin yer aldığı, 9  farklı oturumda, 9 farklı konuya ait vakaların inceleneceği Diş Hekimliği Vaka Akademisi dijital sahnede!
A’dan Z’ye bir Vaka Akademisi! Birbirinden farklı konulardan oluşan vakalar ile endodonti, cerrahi, ortodonti, protez, periodontoloji, pedodonti, oral diagnoz ve radyoloji alanlarının püf noktaları bu etkinlikte! Vakaları beraber inceleyelim, sorularını cevaplayalım, birlikte gelişelim! Detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsin!

Nur Rüzgar
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Diş Hekimliği 1. Sınıf

 

Kaynakça

Https://dentnis.com

https://okandis.com
https://orbone.com.tr

 

 

Bu Yazıyı Paylaş
1 Comments
  1. Zehra Beyaz

    Bu konuda bizi aydınlattığı için Nur Hanıma teşekkür ederim.

Yorum Yap


Warning: Array to string conversion in /home2/edogrula/public_html/wp-content/themes/eventchamp/include/footer.php on line 53

Warning: Array to string conversion in /home2/edogrula/public_html/wp-content/themes/eventchamp/include/footer.php on line 53