Korkunun Derinliklerinde: 5 İlginç Fobi Türü
Günlük yaşantımızda sıkça denk geldiğimiz bazı korku türleri var. Belki sen de bunlardan birine sahipsin: klostrofobi (kapalı bir alanda kalma korkusu), araknofobi (örümcek korkusu), hematofobi (kan korkusu), karanlık ya da köpek korkusu gibi… Peki, ne bu fobi? Fobi, kişilerin herhangi bir şeye karşı duyduğu sürekli, baskın korku durumudur. Fobi, Yunan mitolojisinde korku tanrısı anlamına gelen ‘phobos’ kelimesinden gelir. Ancak herkesten duyduğumuz ‘fobi’ acaba gerçekten ‘fobi’ mi? Bu noktada ‘korku’ ile ‘fobi’nin farkını ayırt etmek önemli. Örneğin birçok insan yılan gördüğünde korkar, yılan fobisi olan insan ‘yılan’ kelimesini duymaya ya da yılan resmi görmeye tahammül edemez.
Şimdi çok da sık rastlamadığımız insanların fobi derecesinde korktukları durumları inceleyelim;
1.Tetrafobi
Özellikle Uzak Doğu’da sık görülen bir korku türü olan tetra fobi ‘4‘rakamından korkma anlamına gelir. Tetrafobi, dört sayısına karşı aşırı korku ve kaygı hissi olarak tanımlanır. Bu fobi, Doğu Asya kültürlerinde yaygındır ve “ölüm” kelimesinin telaffuzu olan “si” (四) karakterinin aynı zamanda “dört” anlamına gelmesiyle bağlantılıdır. Bu nedenle, bazı binalar ve hastanelerde dördüncü kattan kaçınılır ve bazı restoranlarda dört adet yemek servisi yapılmaz. Bazı asansörlerde, kamu binalarında 4 rakamı bulunmaz. Çince ’deki ‘4’ kelimesi ile ‘ölüm’ kelimesinin benzerliği de sanki pek tesadüf değil gibi.
2.Pediofobi
Oyuncak bebek korkusu anlamına gelen bu kavram sadece bir şekilde korkunç hale getirilmiş bebeklerden değil bütün bebeklerden korkma durumudur. Kulağa ilginç gelse de neyse ki psikoterapi ile tedavi edilecek bir durumdan söz ediyoruz. Pediofobi, çocuklara karşı aşırı bir korku veya kaygı durumunu ifade eder. Pediofobik insanlar, çocuklarla ilgilenmekten kaçınabilir, onlarla bir arada bulunmaktan rahatsızlık duyabilir veya çocuklara yakınlaşmaktan kaçınabilirler. Bu fobi, genellikle çocukluğun erken dönemlerinde yaşanan travmatik bir olayın sonucu olarak gelişebilir veya çocukluk dönemlerinde yaşanan bir ihmal ya da istismar sonucu ortaya çıkabilir. Pediofobi, kişinin sosyal ve mesleki hayatını etkileyebilir ve tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilir.
3.Ablütofobi
Yıkanma fobisi olarak geçen ablütofobi erkeklerden çok kadınlarda ve çocuklarda görülen bir fobi türüdür. Bu kişiler tedavi imkânı olmasına rağmen bu tedaviden kaçınma eğilimindedirler. Ablütofobi, kişinin banyo, duş alma veya temizlik yapma korkusu olarak tanımlanan bir fobidir. Bu fobiye sahip kişiler genellikle hijyenik olmayan ortamlardan kaçınma eğilimindedirler ve sıklıkla aşırı el yıkama veya duş alma gibi takıntılı davranışlar sergilerler. Ablütofobi genellikle bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır ve tedavi edilebilir.
4.Lachanophobia
Sebze korkusu olarak geçen bu korku türü tüm sebzelerden kaçınma eğilimini ifade eder. Lachanophobia fobik kişiler sebze görünce, kokusunu duyunca ya da yiyince baş dönmesi, mide bulantısı gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyorlar. Lachanophobia, sebze korkusu olarak da bilinen bir fobi türüdür. Lachanophobia’ ya sahip insanlar sebzelerden veya sebze yemeklerinden aşırı bir korku veya rahatsızlık duyarlar. Bu fobi, genellikle travmatik bir sebze deneyimiyle veya başka bir fobinin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Lachanophobia olan kişiler, sebze yemeklerine yaklaşmaktan veya onları yemekten kaçınabilirler ve bu durum beslenme açısından bazı zorluklara neden olabilir.
5.Fobofobi
Fobofobi, bir kişinin korkularıyla başa çıkamama korkusudur. Bu, bir tür kaygı bozukluğudur ve aşırı korkuları olan insanlar arasında yaygındır. Fobofobi, bir kişinin kendi korkularından korkmasına neden olabilir ve bu da günlük yaşamını etkileyebilir. Kişi, korkularıyla yüzleşmekten kaçınabilir, bu da fobisinin artmasına ve yaşam kalitesinin azalmasına neden olabilir. Mağdurunu garip bir paradoksa sürükleyen ‘fobilerden korkma’ durumu olarak geçen fobofobi, korkmaktan korkma olarak geçer. Tek başına olduğu gibi farklı fobi türleriyle de çıkabilen fobofobide kişi kaygılandığı bir durumdan kaçınmaya çalışırken daha çok kaygı duyabilir.
Bu fobi türleri, korkuyla başa çıkmanın ne kadar karmaşık olabileceğini gösteriyor. Her biri farklı etkenlerden kaynaklansa da, tedavi ve anlayışla bu korkuların üstesinden gelinebilir.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
YAZAR:
Rümeysa Nur Avcı
İzmir Bakırçay Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3. Sınıf