Kedilerde Aşının Önemi
Kediler, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için düzenli olarak aşılanmalıdırlar.
Birçoğumuzun hayatının parçası olan can dostumuz kediler için hangi aşılar ne zaman yapılmalıdır ve bu aşıların eksikliğinde ne tür rahatsızlıklarla karşılaşabiliriz gelin hep beraber bakalım.
Kedi aşıları genellikle 6-8 haftalıkken yapılmaya başlanır. Devam eden süreçte aşılar veteriner hekiminiz tarafından belirli aralıklarla yapılır. Kedinizin yaşı, kilosu ve sağlık durumuna göre takvimde ve dozda değişiklikler olabileceğini unutmamak gerekir. İlk olarak 6-8 haftalık olan kedimize iç ve dış parazit aşımızı iki ayda bir veya gerektiğinde ayda bir yaptırmalıyız. Kedilerde iç ve dış parazitler onların vücudunda bulunan ve sağlıklarını olumsuz yönde etkileyen canlılardır. İç parazit uygulaması kedilerin bağırsak, karaciğer ve kalbinde yaşayan parazitlerin dışkı yoluyla veya kusmayla dışarı atılmasını sağlar. Dış parazit uygulaması ise pire ve kenelere karşı aktif bir koruma amaçlar. İç ve dış parazit aşıları uygulanmaması durumunda kedinizle birlikte sizler de parazitlere karşı savunmasız kalabilirsiniz. İç parazitler mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlara tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. İkinci olarak iki doz karma aşısı (FVRCP aşısı olarak da bilinir) yapılmalıdır. Karma; kedilerde panleukopeni (parvovirus), calicivirus, herpesvirus gibi enfeksiyöz hastalıkların ve feline leukemia virus gibi ciddi bir viral enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olur. Birinci doz 8- 10 haftalıkken, ikinci doz 10-12 haftalıkken yapılır. Bu iki doz aşı kedilerin bağışıklıklarını güçlendirerek hastalıklara karşı dirençli olmalarını sağlar. Bu aşılar yapılmadığı zaman ölümle sonuçlanan hastalıklarla ne yazık ki karşı karşıya kalabiliriz. Kedimiz 9-12 haftalıkken iki doz lösemi aşılarını yaptırabiliriz. Lösemi aşısı yapılmadan önce lösemi testi yapılır ona göre aşı uygulanır. Bu aşı kedinizi felin lösemi virüsüne (FeLV) karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirerek lösemiye karşı dirençli olmalarını sağlar. En önemli ve zorunlu aşılardan biri olan kuduz aşısı ise 14 haftalıkken (3 aydan küçüklere yapılmaz) yapılır. Kuduz, viral bir enfeksiyon olan rabies adlı bir hastalıktır. Hayvandan insana bulaşabilen ölümcül bir virüstür. Kedinizin bu aşıyı olması hem kedinizin sağlığını hem de sizin sağlığınızı korur. Son olarak ele alacağımız aşı ise mantar aşısı. İki doz şeklinde 13. ve 16. haftada yapılan mantar aşısı kedilerde mantar enfeksiyonlarına karşı korumayı sağlamaktadır. Bu enfeksiyonlar ciltte, tırnaklarda ve kulaklarda ciddi problemlere sebebiyet verebilirler. Mantar hastalığı belki de kedilerde en sık rastlanılan deri hastalıklarından biridir. Etken m.canis, m.gypseum ve m.mentagrophytes’dır. Bu aşı, mantar tedavisinde ve koruyucu olarak da kullanılır. Genel olarak bakarsak aşılar, kedilerin bağışıklığını güçlendirerek onların virüs ve enfeksiyonlara karşı dirençli hale gelmelerini sağlar. Aşılarımızı düzenli yaptırarak can dostlarımıza sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri konusunda yardımcı olabiliriz.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:Berfin Eylül Kaya
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2. sınıf