Mülakat Teknikleri: Nasıl Hazırlanmalı, Ne Yapmalı?
Merhaba arkadaşlar, bugün iş hayatının en önemli aşamalarından biri olan mülakat süreci hakkında yazdığım yazıyla karşınızdayım. Mülakat, bir iş başvurusu sonrasında adayların özgeçmişlerine bakılıp eğer işverenin isteklerini karşılıyor ise yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Bu işe alındığınız anlamına gelmese de işe alınma ihtimaliniz olduğu anlamını taşımaktadır. Peki mülakat öncesinde, mülakat sırasında ve sonrasında neler yapmalısınız? Hadi hep birlikte bir göz atalım.
Öncelikle çok mutlu ve heyecanlı olabilirsiniz. Bu ilk iş görüşmelerinizse bu çok olağan ve işveren açısından hoş bulunan bir durum. Bu hevesinizin ve isteğinizin bir göstergesi fakat her şeyin fazlası zarar. Ölçülü bir şekilde duygularınızı dizginlemenizde fayda var.
Görüşmeden önce başvuru yaptığınız şirketi araştırmanız çok önemli. Şirket ile ilgili bilgilere LinkedIn, internet siteleri, sosyal medya gibi platformlardan ulaşabilirsiniz. Şirketin size katabileceklerini ve sizin şirkete neler katabileceğinizi ölçüp tartın. Şirket kültürü hakkında bilgiler edinin.
Mülakat öncesi sık sorulan sorulara çalışabilirsiniz. Örneğin kendinizi tanıtın, hobileriniz nelerdi, okul döneminde neler yaptınız gibi sorularla karşılaşabilirsiniz özellikle yeni mezun bir adaysanız okul hayatınız ve gelişimleriniz ile ilgili soruları sıkça duyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var. Hobilerinizden bahsederken iş tanımı dahilinde örnekler vermenizi tavsiye ederim. Örneğin sosyal medya yöneticiliği için bir işe başvurdunuz, daha önce blog yazdıysanız yazılarınızdan kısaca bahsedebilirsiniz ya da öğrencilik döneminde ürettiğiniz sosyal medya içeriklerinden bahsedebilirsiniz. Mülakatlarda sıkça sorulardan başka biri de “şirket hakkında neler biliyorsun?” oluyor. Aynı zamanda ilandaki iş tanımına ve aranan kriterlere göre konuşmalarınızı dizayn etmenizi tavsiye ederim. Bir diğer sıklıkla sorulan sorulardan biri de “neden bu işi istiyorsunuz?” olacaktır kuvvetle muhtemel. Mülakat öncesi sorulabilecek sorular üzerinden denemeler yaparak stresinizi azaltabilirsiniz.
Peki nasıl giyinmeli? Sade, şık ve zarif bir giyim tercih her zaman çok daha iyi olacaktır. Çok dar veya çok bol olmayan kıyafetler tercih etmenizde fayda var. Çok açık, dekolteli ve mini giymemek de gerek. Kumaş pantolon veya kalem etek tercih edebilirsiniz. Aşırı yüksek ve burnu açık olmayan topuklu bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Üst için gömlek ve blazer ceketler sizi çok şık gösterecektir. Erkek adaylara kravatla şık bir dokunuş yapmalarını tavsiye ederim.
Mülakat öncesi uykunuzu iyi almalı ve iyi bir kahvaltıyla güne başlamanız güne daha pozitif başlamanızı sağlayacak bu da mülakatınıza yansıyacaktır.
Ve Mülakat Geldi Çattı. Mülakat Esnasında ne Yapmalı?
İş görüşmesine vaktinde gidin. Karmaşık olmayan ve şık bir CV hazırlayın ve yanınızda mutlaka götürün. Bunlar sizin şirkete ve işe olan saygınızı gösterip size bir artı olarak yansıyacaktır.
Gergin ve heyecanlı olabilirsiniz fakat bunu davranışlarınıza pek yansıtmamaya özen gösterin. Gergin hissetmeniz cevaplarınıza ve beden dilinize yansıyıp karşı tarafta olumsuz bir etki bırakabilir. Görüşmedeki kişi zaten görüşme akışını yönetecek sakin olun ve odaklanın. Gülümsemeyi ve nazik olmayı ihmal etmemek gerek. Samimi ama mesafeli bir üslup kullanın.
Beden dilinizi ve mimiklerinizi ölçülü kullanın. Oturuş şeklinize de dikkat etmeniz gerek. Nazik ve güler yüzlü bir el sıkışma görüşme girişi için son derece önemlidir. Kısa bir günlük konuşmanın ardından mülakat sorumlusu mülakatı başlatacaktır.
Sorulara cevaplarken açık, sade, net olun. Cevaplarınızı ne çok uzun ne de çok kısa tutun. Alakasız cevaplardan kaçının. Aynı zamanda ilandaki iş tanımına ve aranan niteliklere göre konuşmalarınızı dizayn etmenizi tavsiye ederim.
Görüşmelerde daha önceki iş ve staj deneyimlerinizden, bildiğiniz bilgisayar programlarından, bildiğiniz yabancı diller varsa bunlardan, gönüllülük projelerinizden, yeteneklerinizden bahsetmeniz sizi diğer adayların önüne geçirecektir.
Görüşme sonunda teşekkür etmeyi ve samimi bir el sıkışmaya da dikkat edin. Son intiba her zaman önemlidir.
Umarım bu yazım sizlere fayda sağlamıştır. Herkese başarı dolu bir kariyer diliyorum. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:Duygu Yeldan
Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi 4. sınıf