fbpx

İİBF’DE DİKEY GEÇİŞ

Dikey geçiş konulu yazımdan herkese merhaba. Bu yazımda öğrencilerin sürekli duyduğu fakat belki de birçoğunun ne olduğunu tam olarak bilmediği dikey geçiş hakkında siz okuyuculara kısaca bilgi aktaracağım. Alt başlıklar olarak dikey geçişin ne olduğundan, dikey geçişin çokça karıştırıldığı yatay geçişle ayrımından, dikey geçişin nasıl yapıldığından, dikey geçiş sınavından bahsedeceğim.

 

   Dikey Geçiş Nedir?

  Dikey geçiş, meslek yüksekokulları ve açık öğretim 2 yıllık ön lisans programından mezun olanların 4 yıllık lisans programına geçiş yapmasına denir. Lisans mezunlarının veya öğrencilerinin dikey geçiş yapabilmesi mümkün değildir. Yalnızca ön lisans mezunları veya son sınıf öğrencileri dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, bu noktada yatay geçiş ile karıştırılmaktadır. Blog yazımda bu ayrımdan da bahsetmek isterim.

 

Dikey Geçiş ve Yatay Geçiş Ayrımı

Dikey geçiş kısaca ön lisans programından lisans programına geçiş iken yatay geçiş, lisans programından lisans programına veya ön lisans programından ön lisans programına geçişi ifade eder. Yatay geçiş, üniversiteler arasında veya aynı üniversitenin bölümleri arasında yapılabilir. 

 

Dikey Geçiş Nasıl Yapılır?

Dikey geçiş, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yapılır. Ön lisans programı okuyup lisans programına geçiş yapmak isteyen kişiler dikey geçiş sınavına girer.

Dikey geçiş yapıldığında lisans programına ders saydırma durumuna göre kaçıncı sınıftan başlanacağı belirlenir. Ders saydırma ise mezun olunan ön lisans programından alınan dersler geçiş yapılan lisans programındaki müfredatta varsa bu derslerin tekrar alınmasına gerek olmadığı için bu dersler alınmaz ve saydırılmış olur. Dikey geçişte bilinenin aksine üçüncü sınıftan başlanmayabilir. Genelde dikey geçiş yapanlar lisans programına birinci sınıftan başlar.

Geçiş yapılabilecek bölümler her yıl ÖSYM tarafından belirlenir ve ÖSYM sitesinde yayınlanır. Her lisans programına geçiş yapılamaz.

 

  Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 

  Dikey Geçiş Sınavı, ön lisans programından mezun olmuş veya olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır. Bu sınav ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Sınav süresi ve sınav soru sayısı her yıl ÖSYM tarafından belirlenir. DGS 2023 verilerine göre sınav süresi 135 dakika; sorular ise Türkçe, Matematik ve Geometri derslerinden oluşmakta ve 50 adet sayısal, 50 adet sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır.

 

  • Dikey Geçiş Sınavı adaylarında meslek yüksekokulları veya Açık öğretim ön lisans programından mezun olma şartları aranır. Ayrıca son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvuruda bulunabilir. 

 

  • Lise mezunu, açık öğretim 4 yıllık lisans mezunu ya da lisans mezunları DGS’ye başvuru yapamaz.

 

  • Sınava girebilmek için adayların her yıl ÖSYM tarafından belirlenen sınav ücretini belirlenen tarihler arasında ödemeleri gerekmektedir.

 

  • Başvuru tarihleri, her yıl ÖSYM’nin sitesinde yayınlanır. Bu yüzden adayların ÖSYM sitesinden takip etmeleri gerekmektedir.

 

  • DGS sonucunda adaylar ÖSYM sitesinden tercih yaparlar ve adaylar başarıya göre bir lisans programına yerleştirilir.

 

Umarım aradığınız soruların yanıtını bulduğunuz bir yazı olmuştur. Herkese eğitim hayatında başarılar diliyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…


EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.

Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.


YAZAR:
İrem Yılmaz
Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler 1.sınıf
Linkedln

 

 

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap