Herkese selamlar. Ben öğrenci hemşire Hanne. Bu yazımda sizlerle birlikte motivasyon mektubunun nasıl yazılması gerektiğinden ve dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Hazırsak başlayalımm.
Motivasyon mektubu, belirli bir iş, üniversite programı, burs veya staj için başvururken kendi yeteneklerimizi, deneyimlerimizi, hedeflerimizi açıkladığımız, kuruma neden uygun olduğumuza değindiğimiz özgün bir metindir. Motivasyon mektubu, başvuru sürecinin vazgeçilmez bir parçası olup, hedeflediğimiz pozisyona veya fırsata uygunluğumuzu gösterme şansı sunar.
Hangi Durumlarda Motivasyon Mektubu Yazılır?
- Lisans, yüksek lisans veya doktora gibi bir eğitim
- Kar amacı gütmeyen bir sivil toplu kuruluşunda gönüllü olmak için
- Bir işyerinde staj yapmak için
- Bir işyerinde çalışmak için
- Motivasyon Mektubu Yazmamızın Amacı Nedir?
CV, diploma ve sertifikalar zaten başarılarımızı belgeliyor. O zaman neden motivasyon mektubuna ihtiyaç var?
Kurumlar; adaylar arasında en uygun olan ve şevkle çalışacak kişiyi bulmak için motivasyon mektubu talep etmektedir. Motivasyon mektubunda, isteğimizi ve niyetimizi dile getirmemiz önemlidir. CV ile motivasyon mektubu hem yetkinliğimizi hem de niyetimizi ortaya koyar.
- Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?
Mektubu yazmaya başlamadan önce başvurduğumuz kurum hakkında genel bir fikre sahip olmamız ve kurumu araştırmamız faydalı olacaktır. Genel bir fikir edindikten sonra, parçası olmak istediğimiz bölüme ve o bölümde yetkili olan kişilere odaklanmamız gerekecektir.
Giriş Kısmı: En üst kısma iletişim bilgilerimizi, kurumun iletişim bilgilerini ve tarihi yazmalıyız. Kendi iletişim bilgilerimiz; ad, soyad, e-posta adresi, telefon numarası ve ilgili sosyal medya linklerimizi (LinkedIn, Youtube vb.) içermelidir. Kurum bilgilerinde de, kurumun adı ve adresi olmalıdır. Motivasyon mektubu göndermek istediğimiz kurumdaki yetkili kişinin adını ünvanı ile birlikte yazmamız gerekmektedir. Başvurumuzun doğru kişinin eline ulaşması için önemli bir detaydır.
Kısa ve ilgi çekici olmalıdır. Eğitim geçmişimiz ve profesyonel geçmişimiz gibi kişisel bilgilerimiz bulunmalıdır. Kuruma ne için ve hangi pozisyonda başvurduğumuzu, kurum ile neden ilgilendiğimizi belirtmeliyiz.
Gelişme Kısmı: Bu kısımda motivasyon mektubunu neden yazdığımızdan bahsetmemiz gerekmektedir. Beylik cümleler yerine kurumun yaptığı işlerin bizim çalışma alanımızla ilgisinden veya bir okula başvuruyorsak çalışmak istediğimiz konu üzerine yoğunlaşan hocalardan bahsetmek iyi bir fikir olabilir. Bu bölümde kendimiz göstermemiz gerekir. Kişisel özelliklerimizden, başarılarımızdan ve yeteneklerimizden bahsetmeliyiz. İlgilendiğimiz pozisyona kabul edilmemizin bizim için ne anlama geldiğinden, bizim için öneminden, hedeflerimizden ve kabul edildiğimiz takdirde gelecekte, hayatımızda bu fırsatın nasıl bir yeri olacağını açıklayabiliriz.
Sonuç Kısmı: Son paragraf metnimizi sonlandıracak kapanış cümleleri içermelidir. Bu pozisyona neden uygun olduğumuzu son kez dile getirebiliriz. Okuyucuya teşekkür ederek kurumdan haber almayı heyecanla beklediğimizi dile getirebiliriz.
- Önemli Noktalar
Dikkat çekici bir motivasyon mektubu yazmak, okuyucuya kendimizi ve yeteneklerimizi öne çıkarmanın etkili bir yoludur. İşte bazı püf noktalar:
- Kişiselleştirme: Başvurduğumuz kurumun veya programın özelliklerini dikkate alacak şekilde özelleştirmemiz gerekir. Genel ve yüzeysel ifadelerden kaçınmalıyız. Hedefler, projeler, kurslar veya kişiler hakkında konuşmak, başvurduğumuz kurumla gerçekten ilgilendiğimizin bir kanıtıdır.
- Öykü Anlatımı: Başarılarımızdan ve hedeflerimizden bahsederken öyküleme tekniğini kullanmak okuyucuyu sıkmayacaktır.
- Aktif Dil Kullanımı: Mektubumuzu yazarken aktif dil kullanmayı unutmayalım. Okuyucunun, bizim ne yaptığımızı ve ne başardığımızı daha net bir şekilde anlamasını sağlar.
- Özgünlük: Kendimizi olduğumuz gibi ifade edelim ve özgür olalım!
- Belgelenmiş Başarılar: Deneyimlerimizi ve başarılarımızı belgelemek önemli bir maddedir. Örneğin, belirli bir projeyi tamamlama, bir ödül kazanma veya hedefe ulaşma konusunda somut örnekler vermemiz beklenmektedir.
- Netlik ve Özlülük: Her paragrafın belirli bir amacı olmalı ve okuyucuya önemli bilgiler vermelidir.
- Profesyonel Dil Kullanımı: Argodan ve çok resmi olmayan dil kullanımından kaçınmamız gerekir.
- Dilbilgisi ve Yazım Hatalarından Kaçınma: Profesyonellik ve dikkate değerlilik algısını etkileyebilir. Dilbilgisi hatalarından kaçınmak için mektubumuz bittikten sonra okuyarak ve düzeltme yaparak kontrol etmemiz gerekmektedir.
Kendisini yazacağı motivasyon mektubu ile öne çıkarmayı hedefleyen ve hayallerine bir adım daha yaklaşmak isteyen herkesi 24 Mart’ta tamamen ücretsiz olan Canva Kariyer Zirvesi’ne bekliyoruz! Sen de aramızda yerini al, işverenlerin dikkatini çeken motivasyon mektubu nasıl yazılır öğren!
Bol şans, sevgiler…
🚀 Canva Kariyer Zirvesi’ne Katılın ve Kariyerinizi Yeniden Şekillendirin! 🚀
Etkinlik Detayları:
📅 Tarih: 24 Mart
⏰ Saat: 13:30
📍 Yer: Etkin Kampüs Dijital Sahnesi
YAZAR:
Hanne Kılavuz
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi – Hemşirelik – 3. sınıf
Hemşirelik Departmanı Blog Koordinatörü
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş Hanneciğim yeni yazılarını bekliyorum tebrikler
Tebrikler Hanneciğim çok bilgilendirici bir yazı olmuş yeni yazılarını bekliyoruz
Yeni yazını okudum ve gerçekten etkileyici buldum! Kelimelerle oynayışın ve konuları ele alış biçimin gerçekten beni içine çekti. Yazmaya devam etmen beni motive ediyor. Her yeni yazını heyecanla bekliyorum, inanılmaz bir ilerleme kaydediyorsun. Yolun açık olsun, sana olan inancım tam!
Hanne Başarılarının devamını diliyorum Harika bir bilgilendirme yazısı olmuş.
Tebrik ederim.Yazınız bilgilendirici ve faydalı olmuş.Ayrıca sıkılmadan okuduğum nadir yazılardan:) devamını bekliyoruz
Tebrik ederim Hanneciğim. Akıcı, anlatımı kolay anlaşılır, bilgilendirici ve açıklayıcı yazını bir solukta okudum. Seninle gurur duyuyorum. Yazmaya devam etmelisin. Başarılar dilerim…
Hanneciğim seni tebrik ederim.yeni yazılarını heyecanla bekliyorum.