Performans Görüşmesi Nedir, Çalışan Nasıl Yönetmeli?
Çalışan ve işveren arasındaki dinamiklerin sürdürülebilmesindeki etkenlerin başında performans görüşmesi yer almaktadır. İnsanları işlerinde değerlendirmek ve geri bildirimlerini almak için önemli bir kavramdır. Amaç çalışanlara bir makindeki dişliler olarak değil; motivasyon, hedef ve beklenti ile yönlendirilen insanlar olarak bakmaktır. Performans görüşmesi, yöneticilerin bir ekip üyesinin iş performansını önceden kararlaştırılmış beklentilere göre değerlendirdiği, güçlü ve zayıf yönleri belirlediği, geribildirim sunduğu ve gelecekteki performans hedeflerini belirlediği resmi bir değerlendirmedir. Performans görüşmeleri çalışanların kendilerini geliştirmeleri için çok büyük bir etkendir. Gerek performans görüşmesi ile gerek çalışan ile yapılan sohbet ile iletişim kurmak, özellikle yöneticilere güvenebilmeleri için önemlidir. İletişim kurmak doğru soruları sormak doğru gözlemleri yapmak yani çalışanla kontak halinde olmak birebir ilgilenmek önemlidir çalışanın doğru yönetilmesinde yapılan performans görüşmelerinin çalışanların neyi iyi yaptıklarını, nasıl geliştirilebileceklerini, işlerin şirket hedefleri ile nasıl uyumlu olduğunu ve kendilerinden ne beklendiğini anlamalarına yardımcı olur. Performans yönetimi sistemi, organizasyonların stratejik hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için yöneticiler ve çalışanlar arasında sürekli geri bildirim ve iletişim sağlar. Performans yönetimi tanımı, bir kavram olarak ilk ortaya çıktığı andan bu yana birçok değişiklikle karşı karşıya kalmıştır. Bir zamanlar yıllık bir süreçten ibaretken, şimdi organizasyonların yıl içerisinde sıklıkla gerçekleştirdiği bir sürece dönmüştür. Performans yönetiminde hedefler, çalışanların yıl boyunca verimli bir şekilde performans göstermelerini sağlamak ve büyük resme katkı sağlamak adına belirlenir. Performans yönetimi, yetenek yönetiminden farklıdır. Performans yönetimi, çalışanları organizasyonun acil ve kapsayıcı hedefleri ile uyumlu olarak hedeflerini belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönlendiren bir yönetim şeklidir. Etkili performans yönetimi için şu özellikler önemlidir:
Özelleştirilebilir: Performans yönetimi yazılımınız organizasyonunuzun kültürüne ve sektörüne özel olmalıdır. Her organizasyonun çalışma kültürü farklıdır ve buna özel bir performans yönetimine ihtiyacı vardır.
Şeffaf: Performans yönetimi sürecinde hem yöneticilerin hem de ekiplerinin yaşadığı kafa karışıklığı ortadan kalkmalıdır. Hedefler herkes tarafından görünür olmalıdır. Gerektiğinde anlık aksiyon alınabilmelidir.
Önceliklendirilebilir: Hedefleri belirlemek, bunları aciliyetlerine göre organize etmek ve maksimum iş değeri sağlamak için en önemli işi önceliklendirmek önemlidir.
Güçlü iletişim: Çalışanlarla açık iletişim kurmak, performansı olumlu bir şekilde etkiler ve organizasyonun amaçlarını ve önceliklerini anlamalarına yardımcı olur.
Esnek: Katı olmayan bir yaklaşım ile çalışanlara spontanlık sunan, sorunları ortaya çıktıkça çözmelerini sağlayan ve değişen koşullara göre gerekli güncellemeleri yapmaya olanak tanıyan bir performans yönetimi yazılımı organizasyonların ihtiyacı olan bir çözümdür.
İnsanlar olarak belirsizliği sevmeyiz. İş yeri bünyesinde çalışanlar olarak hiç sevmeyiz ve endişe uyandırıcı bir durum olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla belirsizliğe yer vermeden birebir doğru değerlendirilerek potansiyel karşılayıcı işler ve kazançlar vererek iş bitirici olabiliriz. İşverenin yaptığı değerlendirmeler sonucu ortaya çıkan geri bildirimler çalışanlar için dönüm noktası niteliğindedir. Çalışan doğru anlayıp doğru yönlendirilmelidir. Performans görüşmelerinin sonucunda doğru yönlendirilmek çalışandan verim almayı sağlar. Çalışan ise bu noktada potansiyelini fark ederek iş gücünü daha doğru kullanır.
Fatime Aksoy
Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
4. Sınıf Temsilcisi