Sosyal Medyanın Gücü: Etkin Pazarlama Teknikleri
Herkese merhaba, bu yazımda sosyal medyanın en yaygın kullanım alanlarından biri olan pazarlama tekniklerinden bahsedeceğim.
Eskiden haberleşmenin en büyük aracı olan gazete ve radyolar, bugün yerini telefon, tablet ve bilgisayar gibi dijital cihazlara bırakmış durumda. Artık yalnızca bilgiye ulaşmak değil, aynı zamanda dünyayı yeniden şekillendiren içerikler üretmek de elimizin altında.
Bunların yanı sıra yeni istihdam alanları oluşurken maliyet düşüklüğü ve ulaşılan kitlenin daha fazla olması sebebiyle markalar da pazarlama stratejilerini hızla değiştirmeye başladı. Tabii ki aylık 2 milyar kullanıcısı olan Instagram’ı göz önünde bulundurursak gayet doğru bir karar diyebiliriz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamaları da bunu destekliyor. Aynı zamanda bakan Uraloğlu’nun 2023 yılında açıkladığı bir diğer rapor ise Türkiye’nin e-ticarette yüzde 64,6’lık oran ile dünyada 3. sırada yer aldığını belirtti. Bunların sebepleri arasında kapıya teslim, ücretsiz teslimat, ulaşılması zor ürünlere sadece birkaç dakikada sahip olunabilme gibi konforları olsa da yeni markaların ve hizmetlerin keşif-tanıtımlarına baktığımızda yine sosyal medyanın azımsanmayacak seviyedeki etkisini görmekteyiz.
Sadece bir sosyal medya hikayesiyle ünlenen Dubai Çikolatası’nı düşünelim. Kimimiz haberlerde gördü kimimiz Instagram’da bir arkadaşının paylaşımında. Günlük yaşantısını paylaşan bir kullanıcı sadece bir paylaşımıyla bu çikolatayı bir fenomen haline getirdi. Peki, bu nasıl mümkün oldu? Tabii ki sosyal medyanın yadsınamaz gücü sayesinde. Sadece bir hikaye ile tüm dünyada yankı uyandıran bu çikolata bazılarımızın olmasa da çoğumuzun favorisi haline gelmiş durumda.
Bir diğer örnek de Hailey Rhode Bieber’in kurucusu olduğu Rhode isimli kozmetik markası. Yapısı gereği ve nemlendirme işlevini yerine getirememesi sebebiyle dudak nemlendiricileri büyük oranda zarara uğratmıştı fakat sadece 15 saniyelik kılıfın arkasına nemlendirici koyma akımı ile tüm dünyada viral oldu ve satış rekorları kırıldı.
Elbette viral videoların, akımların yanı sıra akımların getirdiği birtakım problemler de var. Bunlardan biri de tüketim çılgınlığı. Tüketim çılgınlığının özellikle bu dönemde en üst seviyelerde olduğu bir gerçek. Sosyal medyada viral olan bir ürünün trendini kaçırma korkusu, birçok insanı gereksiz harcamalar yapmaya yönlendiriyor. Bu durum, yalnızca ekonomik değil, psikolojik olarak da bireyleri yıpratıyor. FOMO(Fear of Missing Out) yani kaçırma korkusu, bireylerde tatminsizlik duygusunu artırarak sürekli daha fazlasını istemelerine sebep oluyor. Yani tüketim çılgınlığı bireyin sadece bütçesini değil psikolojisini hatta ekolojiyi bile etkilemekte.
Sosyal medyanın etkisi bugün sadece çikolata veya moda gibi sektörlerde değil, sağlık, eğitim ve hatta siyaset gibi alanlarda da büyüyor. Peki, gelecekte bizi neler bekliyor? Belki de alışveriş alışkanlıklarımız, yapay zeka destekli sosyal medya kampanyalarıyla tamamen değişecek. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim umarım beğenmişsinizdir.
Sonraki konularda görüşmek üzere hoşça kalın.
Elçin Emen
Mersin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
1. Sınıf Temsilcisi