Girişimciliğe Adım Atın: Startup
Merhaba sevgili okuyucularım, yeni yazımda sizlere girişimciliğe adım atmak için gerekli olan birkaç önemli bilgiden bahsedeceğim. Hepimiz biliyoruz ki girişimcilik birçoğumuz için gerekli olan bir kavramdır. Bir şirket açarak orayı yönetmeyi düşünüyor ve planlıyorsak girişimci ve girişimcilik kavramlarına hâkim olmamız gerekmektedir. Bunun için ilk olarak girişimci ve girişimciliğin ne olduğunu sonrasında “Start-up” nedir ve nasıl kurulur açıklayacağım.
- GİRİŞİMCİ VE GİRİŞİMCİLİK
Girişimci, bir işi yapmaya girişen ve riskleri üzerine alan kişidir. Girişimciler, yeni iş fikirleri yaratıp yeni işletmeler kurmayı amaçlarlar. Üretim yapabilmek için bütün üretim faktörlerini en iyi şekilde bir araya getirmelidirler. Girişimciler iş dünyasında liderdirler ve yenilikçi olmak zorundadırlar. Girişimcilerin ne kadar kaliteli fikirleri olursa iş dünyasında o kadar yükselebilirler ve risk oranını en aza indirirler. Girişimcilik ise girişimcilerin genel anlamıyla ekonomik değerleri ortaya çıkarması veya elde etmesi durumudur. İyi bir girişimcilik için aşağıdaki adımlar çok önemlidir:
- Yaratıcı olmak
- İyi bir iş planı geliştirmek
- Lider olabilmek
- Finansal ve maddi kaynakları elde edilebilmek
- Girişimin hem başarısından hem de başarısızlığından sorumlu olabilmek
- Riski en aza indirmek
- START-UP NEDİR?
Start-up ilk olarak Amerika’da Silikon Vadisi’nde başlamış olan bir organizasyon türüdür. Fakat bu organizasyon sadece Amerika ile kalmamıştır ve tüm dünyaya yayılmıştır. “Start-up” yeni girişim demektir. Amacı, hizmet veya ürünlerdeki eksikliğin farkına varıp bu eksiklikleri gidermek için destek olmak ve bu hizmet ve ürünleri hızlıca büyütmektir. Start-up fikri yenilikleri ve fikirleri hızlıca oluşturmaya yardımcı olur. Aslında buna yeniliği destekleyen bir model de diyebiliriz.
- START-UP NASIL KURULUR?
Her insanın fikirleri illaki vardır fakat bu fikirleri gerçekleştirmek sandığımız kadar kolay olmaz. Güzel fikirlerin zorlu aşamaları olur. Eğer bu fikirlerin gerçekleşmesini istiyorsanız öncelikle bu fikirleri planlı ve düzenli bir şekilde zamana yaymalısınız sonrasında ise sabırlı ve özverili olmalısınız. Start-up işte tam olarak burada devreye giriyor. Aşağıdaki aşamalar Start-up’ın nasıl kurulması gerektiğini açıklıyor.
- Yenilikçi bir fikir bulun
- Proje ve iş planı yapın
- Şirketin yapısını, kuruluş amacını, rakip analizlerini, finansal planlamaları ve riskleri göz önünde bulundurun
- Sermaye planlaması yapın
- Çalışan profili oluşturun
- Pazarlama stratejisi geliştirin
Ayrıca start-up projelerini de okuyup bu hikayelerden ilham alabilirsiniz. Örneğin dünyada Uber, Airbnb, Google, Facebook ve Apple gibi firmalar başarılı Start-up projeleridir.
Değerli okuyucularım, kıymetli zamanınızı ayırıp yazımı okuduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Sizleri seviyorum. Kendinize iyi bakın. ☺
Ayşe Sinem Aktaş
Çukurova Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü
İİBF Departmanı Blog Yazarları Yöneticisi
3. Sınıf Temsilcisi