fbpx

Yağlı ve Akneli Ciltlerde Kullanılan Dermokozmetik Ürünleri

Yağlı ve Akneli Ciltlerde Kullanılan Dermokozmetik Ürünleri

Kıymetli okuyucu, öncelikle zamanından ayırıp bu yazıyı okuduğun için teşekkür ederim. Aklındaki  sorulara net cevaplar verebileceğimi umuyorum. Umarım sende istediğin cevapları alırsın. Şimdi  konumuza geçelim 

Öncelikle basit sorularla başlayalım; 

Cildin yağlı olduğuna neye göre karar veririz, yağlı bir cilt nasıldır? 

✓ Yağlı cilt; ciltteki sebum dengesinin hormonlar, ergenlik, yanlış beslenme, diyet, uyku  bozukluğu, zararlı cilt bakım ürünleri gibi iç ve dış kaynaklı etmenler sonucu bozulmasıyla  oluşur. Yağlı cildin en belirgin özelliklerinden biri yüzün özellikle T bölgesinde ( alın ,burun  ,çene) aşırı parlama ve yağlanmadır. Aynı zamanda genişlemiş gözenekler ve siyah nokta  oluşumu da yağlı cilt tipinin diğer belirgin işaretlerindendir. Sık sık sivilce ve akne oluşumu da  yağlı cildin dezavantajlarındandır. 

  •  Peki ‘’Akne’’ ne demektir? 

✓ Akne cilt yüzeyinde meydana gelen, hormonlar, ergenlik, ve çoğunlukla yağlı beslenmeden  kaynaklanan, iltihaplı kabarcıklardır. Kıl folikülünün zarar görmesi ya da yağ bezlerinin  tıkanması gibi durumlarda meydana gelebilir. En çok ergenlikte karşılaşılmasının nedeniyse o  dönemde hormon değerlerimizin çok değişken olması nedeniyle hızlı kilo alımı, boy artışı ve  kıllanma gibi sorunlarla karşılaşılmasıdır.  

  •  Peki ergenlikten sonra çıkan sivilceler neden çıkar? 

✓ Çoğunlukta genetik faktörler etkin olmakla beraber düzgün uyku düzeninin olmaması ve  doğru bir şekilde salgılanmayan melatonin nedeniyle de sivilce çıkabilmektedir. Özellikle iş ve  okulda yaşanan stres hormonları etkileyerek akne oluşumunu tetiklemektedir. 

✓ Cildin düzenli olarak yıkanması, bakteri, kir ve tozdan uzak tutulması, yağlı besin tüketiminin  azaltılması ve uyku düzeninin sağlanması genetik kaynaklı olmayan yağlı ve akneli cildin  düzelmesine yardımcı olur. 

 Peki genetik olduğunu düşündüğünüz ve ‘’Ben ne kadar düzgün beslenirsem besleneyim, sivilcem  geçmiyor!’’ derseniz ne yapmanız gerek? 

  1. Öncelikle bir dermatoloğa ve eczacıya danışın 
  2. Düzgün bir cilt tipi analizi yaptırın 
  3. Doktorunuzun ya da eczacınızın önerdiği içeriklere sahip cilt bakım ürünlerini belirli bir  sırayla ve düzgün bir şekilde kullanın

Peki doktor ve eczacılar yağlı ve akneli ciltler için ne öneriyor?

Tabikide, BHA’lar yani ‘Beta Hidroksi Asitler’… 

Bhalar cildin yüzeyindeki ölü hücreleri ve gözeneklerin içindeki yağı çözerek cildi temizler ve  yeniler. 

 Başlıca BHA’lar nelerdir? 

  1. Salisilik asit 
  2. Hayluronik asit 
  3. Linoleik asit 
  4. Oleik asit 

Herkesçe bilinen BHA’lardır. En çok bilinen ve sıkça kullanılan BHA’mız ise ‘Salisilik Asit’tir.  Salisilik asit nedir, ne yapar? 

✓ Salisilik asit gözenekleri temizler, gözenek tıkanmasının önüne geçer ve fazla yağın  üretilmesini engelleyerek ciltteki yağ bezlerinin fazla cilt sebumu üretmesine engel olur.  Böylece yağlı ciltler için tam puanlı bir içerik olarak kullanılabilir. Aynı zamanda anti inflamatuar ve anti-bakteriyel yapısı nedeniyle akne tedavilerinde de sıklıkla reçete edilir. 

 Peki BHA’ları hangi ürünlerde tercih etmelisiniz ve cilt bakımını hangi sırayla yapmalısınız? 

✓ Öncelikle cilt temizleme cilt bakımının temelidir. Cildinizi BHA ya da Salisilik Asit miktarı cilt  tipinize uygun olarak, doktorunuz ya da eczacınız tarafından seçilmiş temizleme jeli ya da  köpüğüyle temizlemelisiniz.  

✓ İçeriğinde Centella asiatica içeren bir tonikle yüzünüzü ovarak cildin yatışmasını  sağlayabilirsiniz. Centella asiatica içeriğindeki AHA, BHA ve PHA ile cildin bariyerini onarıp  kızarıklık oluşmasını engelleyecektir.  

✓ BHA içeren ürünü cildinize uyguladıktan sonra 20-30 dk kadar beklemeniz gerekir. Bu sürede  BHA’nın cilde etki etmesi sağlanır. Nemlendirici ve serum kullanmadan önce cildinizi  durulayabilirsiniz. Ancak bu bir zorunluluk değil, cildinizi durulamayıp bir sonraki aşamaya  geçebilirsiniz. 

✓ İçeriğinde Salisilik Asit ve Hyaluronik Asit içeren bir serumla toniğin üstüne uygulama  yapabilirsiniz. Ayrıca nemlendirici olarak da BHA türevi olan Hyaluronik Asit içeren  nemlendiriciler kullanmanız bu etkiyi arttıracaktır. 

🗶 Eğer bu cilt bakımını gündüz yapıyorsanız kızarıklık ve tahrişin önüne geçmek için  nemlendiricinizden sonra güneş koruyucunuzu da kullanmayı unutmayın. Çünkü BHA’lar cildi  güneşe karşı hassaslaştırırlar. Doğrudan bir BHA rutinine başlamadan önce cildi BHA’lara  alıştırmak da kullanım açısından sizin için iyi olacaktır. 

✪ Eczacı tavsiyesi 

Hangi cilt tipine ya da hangi dermatolojik soruna sahip olursanız olun, cildinize bakarken herkesin  dikkat etmesi gereken belli başlı kimyasal içerikler mevcuttur. 

1- Silikon 

2- Paraben

3- Sodyum lauryl sülfat (sls) 

4- Formaldehit 

5- Triklosan 

6- Benzyl alkol 

7- Ftalatlar 

 Bu kimyasalların çoğunluğu koruyucu olmakla beraber yapılan çalışmalarda birçoğunda kanserojen  oluşumlar gözlenmiştir. Siz siz olun cildinizi düzeltmeye çalışırken mükemmel bir organizma olan  insan vücudunun diğer kısımlarını etkilememeye çalışın. Çünkü cildimiz ve organlarımız birer bütün.  Bu sistemde her şey birbirine bağlı. Birinde meydana gelen değişimler diğerinde daha büyük  sorunlara yol açabilir. 

Bu yüzden her zaman kendimiz için en iyisini istemeleri ve kendimize en iyi şekilde davranmalıyız. Bu yazıyı yazmak bir zevkti umarım sizin için okumak da öyle olmuştur. 

Herkese sağlıklı ve ışıltılı günler dilerim ☺ 

  • KAYNAKÇA 
  1. https://analyticalsciencejournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jat.958
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/CCID.S9042 
  3. https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0,5&qsp=1&q=beta+hydroxy+acid+skin&qst=ib#d= gs_qabs&t=1733340760127&u=%23p%3Db1bocbQ413QJ 
  4. https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0,5&qsp=1&q=beta+hydroxy+acid+skin&qst=ib#d= gs_qabs&t=1733340793057&u=%23p%3DWf9RxnsMGO4J

 

Şeyma Rana Karakaş

Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Bölümü

3. Sınıf Temsilcisi


“Sağlıklı cilt, sağlıklı yaşam demektir! Dermokozmetik dünyasına adım atın, cilt bakımındaki en yeni gelişmeleri keşfedin ve profesyonel bir bakış açısı kazanarak geleceğinizi şekillendirin!”

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap