fbpx

Mühendislikte Kariyer Fırsatları

Mühendislikte Kariyer Fırsatları

Mühendislik, dünyada bir iz bırakmak, pozitif yönde yenilikler oluşturmak isteyen yeniliklerin mimarları için sınırsız fırsatlar sunar. Bu fırsatların nasıl ve ne şekilde değerlendirileceği ise geleceğin ve bugünün mühendislerine bağlıdır. Bu blogumuzda mühendislik kariyerinde sizi bekleyen fırsatları birlikte inceleyeceğiz. 

  • Kimler Mühendislik Tercih Etmeli

Mühendislik; bol hayal gücü, çözüm odaklı düşünmenizi gerektiren oldukça esnek ve geniş çalışma alanlarına sahip bir bölümdür. Bu yüzden özgürlüğüne düşkün ve problem çözmeyi seven herkesin doğru tercihi konumundadır.

  • Mühendisler İçin Kariyer Yolları

Mühendisler kendileri için oldukça çeşitli kariyer yolları seçebilirler: Akademik kariyere devam etmek, özel sektörde çalışmak, kamu sektöründe çalışmak ve girişimciliğe adım atmak bunların başlıcalarıdır.

Akademik kariyer üzerinden gitmek isteyenler doktora yapıp yükselebilir veya öğretim görevlisi, araştırmacı olmak gibi seçenekleri tercih edebilir.

Özel sektörde çalışmayı tercih edenler için de oldukça çeşitli imkanlar bulunmaktadır. Mühendislik departmanına göre farklılık gösterse de başlıca özel sektörler; bilişim ve teknoloji sektörü, enerji ve yenilenebilir enerji sektörü, inşaat sektörü, otomotiv sektörü, savunma sanayi, sağlık ve biyoloji sektörü, üretim ve endüstri sektörü, danışmanlık sektörü ve daha nicesidir. Ayrıca neredeyse her fabrika ve şirkette farklı pozisyonlarda onlarca mühendise ihtiyaç vardır: Mühendislik, sorumlu mühendislik, kıdemli mühendislik, teknik mühendislik, takım lideri, birim yöneticisi, departman müdürü gibi bölümler mühendislerin yetkinlikleri ile gerçekleştirilebilecek görevlere sahiptir. Ayrıca mühendisler yönetim alanında da fabrika ve şirketlerde görev alabilir: Teknik genel müdür, COO (Genel müdür yardımcısı), CTO (Teknoloji direktörü) ‘dan CEO ve yönetim kurulu gibi üst düzey mevkiler örnek olarak verilebilir. Canlı örnekler vermem gerekirse de Türkiye’de Vodafone CEO’su endüstri mühendisliği, THY CEO’su uçak mühendisliği, Tofaş CEO’su makine mühendisliği bölümleri mezunlarıdır. Dünya çapında ise Apple CEO’su endüstri mühendisliği mezunu olduğu biliniyor.

Kamu sektöründe de belediyelerde, devlet kurumlarında ve savunma sanayii gibi sektörlerde çalışabilir.

Benim en sevdiğim kariyer yolu olan girişimcilikte ise limit gökyüzünü bile aşar. Mühendisler yapmayı sevdikleri işi yaparken o sektördeki eksiklikleri ve sorunları fark edip bu soruna çözüm üretme üzerine girişimlerini oluştururlar. Kendi şirketlerini açabilir veya freelancer olarak kendi işlerini yapabilirler. Ayrıca bir mühendis olarak sadece mühendisliğin başlıca bölümleri hakkında işlerini kurabilmeleri söz konusu değildir çünkü günümüzde her alanın, her sektörün bir dijital varlığı olması gerekmektedir ve bu ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Örnek vermem gerekirse edebiyata yönelik bir ilginiz varsa bir mühendis olarak edebiyat hakkında bir web sitesi oluşturabilir veya bu sektördeki ilgili kişilere yardımcı olabilecek dijital çözümler üretebilirsiniz. En başta da dediğim gibi tek limit sizsiniz.

Siz, hayallerinize ve gelecekte neler yapmak istediğinize karar verin; mühendislik, sizin hedeflerinizi gerçeğe dönüştürmek için sınırsız fırsatlar sunsun. Hangi yolu seçerseniz seçin, mühendisliğin geniş ve esnek dünyasında kendinize uygun bir yer mutlaka bulacaksınız. Şimdi harekete geçme zamanı, çünkü gelecek sizin ellerinizde!

  • Kaynakça:
  1. https://toptalent.co/muhendislik-alaninda-kariyer-firsatlari
  2. https://www.edublog.com.tr/blog-detay-Muhendislik-Ogrencilerinin-Hedefleri-ve-Kariyer-Firsatlari-.html
  3. https://www.youtube.com/watch?v=RZt7_W-umlc

 

Rana Türkmen

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

2. Sınıf Temsilcisi

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap