Tam Dişsiz Vakalarda İmplant Tedavisi
Diş kayıpları; estetiğe bağlı özgüven eksikliğine, çiğneme ve konuşma fonksiyonu bozukluğuna, çene eklem hasarlarına, yüz çökmelerine ve kırışıklıklarına, yetersiz çiğneme kaynaklı gastrit ülser gibi problemlere yol açabilmektedir.
Tam dişsizlik durumunda genellikle halk arasında “takma diş” dediğimiz total protez tedavileri uygulanmakla birlikte implant tedavisi de yapılabilmektedir. Öncelikle ön muayene ile hastanın çene kemiği yeterliliğine, ağız yapısına ve ihtiyaçlarına bakılır. Eğer hastanın diyabet, tansiyon veya kalp rahatsızlıkları gibi sistemik rahatsızlığı varsa mutlaka doktoruna danışılmalıdır. Gerekli şartlar sağlandığında farklı yöntemlerle implant tedavisi uygulanabilir.
- Tedavi Yöntemleri
1.All-on-4 ve All-on-6 (Tam Sabit Protezler)
Alt veya üst çeneye 4 ya da 6 implant yerleştirilmesi işlemidir. Yerleştirilen implantlar üzerine tam sabit protez yapılır. All-on-4 tekniği kemik miktarının az olduğu durumlarda bile uygulanabilir. Bu nedenle hekim, kontrol sonrası uygun gördüğü takdirde kemik erimesi olan hastalarda uygulanabilir. All-on-6 tekniği; kemik yoğunluğu iyi olan hastalarda tercih edilir, dayanıklılığı ve stabilitesi daha iyidir.
2.Hareketli Protez Üzerine İmplant (Overdenture)
Üst çenede genelde 4, alt çenede ise 2-4 implant uygulanır. Yerleştirdiğimiz protez, implantlara bir takım tutucu elemanlarla bağlanır. Yukarıda bahsettiğimiz “takma dişlere” oranlara daha stabildir ve çiğneme fonksiyonlarını daha rahat yerine getirir. Ancak sabit protezlere kıyasla hareket etme ihtimali vardır ve kullanılan implant sayısındaki artışa bağlı maliyeti de yüksektir.
3.Tam Sabit Köprüler
Doğal diş hissine en yakın sonucu veren implanttır. 6-8 implant yerleştirilerek üzerine tamamen sabit bir köprü yapılır. Hem estetik hem de çiğneme fonksiyonu olarak üst düzeydedir. Ancak kemikte ek işlemler gerekebilir ve implant sayısı fazla olduğu için yine maliyeti yüksektir.
Tedavi planları hastaya göre kişisel olarak şekillendirilir. İmplanlatların çene kemiğiyle bütünleşmesi ve iyileşme süreci yaklaşık 2-6 ay kadardır. Bu süreçte hastaya geçici bir protez yapılabilir. İyileşme tamamlandıktan sonra yapılan protez, implantlara sabitlenir.
Tedavi sonrası çiğneme ve konuşma fonksiyonları geri kazanılır, daha iyi bir estetik görünüm, daha iyi bir gülüş hastanın sosyal hayat kalitesini artırarak psikolojik olarak da pozitif etki yaratır. Uzun vadede doğru bakımlar yapıldığında oldukça dayanıklıdır. Ağız hijyenine çok dikkat edilmeli, günde en az 2 kez dişler fırçalanmalı, ara yüz fırçaları, ağız duşları ile temizlik yapılmalıdır. Düzenli diş hekimi kontrolü önerilmektedir. Her birey ayrıdır ve sağlığınız için çevreden duyulan şeylerle değil hekimin verdiği bilgiler doğrultusunda hareket edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
- Kaynakça:
- Misch, C. E. (2020). Dental Implant Prosthetics. Elsevier Health Sciences.
- Buser, D., Chen, S. T., & Belser, U. (2019). Implant Therapy in the Esthetic Zone: Single and Multiple Teeth. Quintessence Publishing.
- ITI Online Education
- Golden Smile, “Tam Dişsiz Ağızlarda İmplant” 2024, <https://www.goldensmile.com.tr/tam-dissiz-vakalarda-implant-ve-protez/>, (15 December 2024).
Sabiha Akbaba
Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
3. Sınıf Temsilcisi