Anlamların ve duyguların karşılıklı paylaşımı olarak ifade edebileceğimiz iletişim ancak anlamların kaynaktan alıcıya doğru ve net bir şekilde ulaştığında etkili olabilir. Bu nedenle etkili iletişim yolları sağlıklı iletişim kurmanın da ilk şartı ve önceliğini oluşturuyor.
Gün içinde farkında olmasak bile tüm çevremizle iletişim halindeyiz. Sözlü olarak selamlaşmadan, jest ve mimiklerle yapılan bir merhabaya kadar pek çok an ve durum için tanıdık tanımadık pek çok kişiyle iletişim kuruyoruz. Bazen karşımızdakine sessiz kalarak bazen de bir sehpaya, kapıya sinirlenip cansız bir nesneyle bile iletişim kurabiliyoruz.
İletişimin temel amacı kısaca sorunlarımızı çözmek, gereksinimlerimizi karşılamak ve sosyalleşmektir. Peki iletişim kurmak bu kadar basitken etkili iletişim kurmak neden bu kadar zordur? Neden karşımızdakilerin bizi asla anlamadığını düşünürüz? Belki de biz derdimizi yeterince iyi anlatamıyoruzdur? İşte etkili bir iletişim kurmak için kullanabileceğimiz 13 yöntem;
1.Karşınızdakine güven verin
İyi bir iletişimin ilk adımı güvendir. Karşınızdaki kişiye ne kadar güven verirseniz ve ne kadar güven alırsanız iletişiminiz o ölçüde sağlıklı başlar.
2.Saygı duyun
Bir iletişimde saygı olmadığı sürece o iletişimin sağlıklı olmasını beklemek imkansızdır. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kuramazlar. Karşınızdaki kişinin sizinle iletişim kurması için o kişiye aşağılayıcı bir tavırla değil saygı duyar bir tavırla yaklaşmanız gerekmektedir.
3.Konuşmanın başından sonuna kadar pozitif olun
Önemli bir sorunu çözmek için nasıl bir başlangıç yaptığınız çok önemlidir. Gülümseyerek işe başlamak her şeyi kolaylaştıracaktır. Konuşma sırasında ara ara tebessüm etmeyi unutmayın ve sert bir tavır takınmaktan kaçının. Konuşma sonunda bir çözüm bulamamış olsanız bile konuşmanızda ne gibi kazanımlar elde ettiğinizi özetleyin.
4.İyi bir dinleyici olun
Etkili bir iletişimin olmazsa olmazı karşımızdakini dinlemekten geçer. Bırakın dilediği kadar anlatsın ve sorununu eksiksiz dile getirsin sadece sabırla dinleyin.
5.Konuşmak için sıranızı bekleyin
Sürekli kendi problemlerini anlatmaktan vazgeç be güzel arkadaşımız… Karşınızdaki kişinin sürekli olarak sözünü örnekler vererek kesmeyin. Sabırla kendi konuşma sıranızın gelmesini bekleyin. Söz sırası size geldiğinde ise konuşmanın başında tasarladığınız konuşma yerine karşınızdakinin size anlattıkları ile ilgili konuşun. Unutmayın karşımızdaki cevap vermek için değil onu anlamak için dinliyoruz.
6.İlgili davranın
Yapılan en büyük yanlışların başında karşımızdakini dinliyormuş gibi yapmaktır. Kim olursa olsun ona karşı ilgili olun ve yapmacık davranmayın. Eğer o an dinlemek istemiyorsanız, yoğunsanız konuşmayı daha uygun bir zamana ertelemeyi önerin.
7.Sorular sorun
Karşınızdakini sadece dinlemeyin, anlattığı konuyla, onunla ve sorunuyla ilgilendiğinizi göstermek için anlattığı şeyin detayı ile ilgili sorular sorun ve konuyu derinlemesine anlamaya çalışın. Böylece karşınızdaki sizinle fikirlerini ve duygularını daha çok paylaşacaktır.
8.Empati kurun
Size anlatılanları kendi perspektifinizden, kendi doğrularınız ile düşünmek yanlış bir yaklaşım olacaktır. Kendi doğrularınız ile karşınızdakini hemen yargılama işine girişmeyin. Öncelikle karşınızdaki kişinin neden o şekilde davrandığını anlamaya çalışın ve empati kurun.
9.Dürüst olun
Sırf karşınızdaki kişiyi mutlu etmek adına ona duymak istediği şeyleri söylemeye çalışmayın. Konuya objektif bir şekilde yaklaşın ve sanki sizin sorununuzmuş gibi yaklaşın. Diğer bir durumda kendinizi ifade ederken yalan yanlış bilgilere yer vermektense olanı olduğu gibi anlatmaya özen gösterin. Çünkü doğru şeyleri anlatmak kendini ifade etmenin en iyi ve en kolay yoludur.
10.İletişimi tıkayacak tavırlardan kaçının
Karşınızdakini yargılamak, alay etmek, sınamak, suçlamak, uyarmak, tehdit etmek ve sonu gelmeyen öğütlerle saatlerce nutuk çekmek iletişiminizin tıkanmasına ve karşı tarafın derdini anlattığına pişman olmasına neden olacaktır.
11.Görüşlerinizi bildirirken hoşgörülü olun
Konuşulan konular hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi insanlara aktarmaktan çekinmeyin. Bunu yaparken karşınızdaki insanı kırmayacak bir şekilde yapmaya özen gösterin. İzlenimlerinizi bildirirken pozitif ve diplomatik olun.
12.Eleştirilere açık olun ve kabul edin
Sorununuzu anlattığımız kişi sizde eksik veya yanlış gördüğü durumları objektif bir şekilde dile getirdiğinde bunları kabul edin ve “Acaba mı ya?” Diye durup düşünün. Karşınızdaki kişiye bu konuda sürekli karşı çıkmak iletişiminizin tıkanmasına neden olacaktır.
13.Fikir alın
Eğer sorunu anlatan kişi sizseniz karşınızdaki kişiyi sizi dinlemekle görevlendirilmiş bir robot gibi görmeyin. Ondan konu hakkında fikirler alın. “Benim yerimde olsan sen ne yapardın, nasıl davranırdın?”, “Sence daha farklı açıdan nasıl bakmalıyım?” Gibi sorularla onun da fikrini alabilirsiniz.
Etkili ve sağlıklı bir iletişim kurabilen birisiyseniz etkili insan olma yolunda adımlarınızı hızlandırmamışsınız demektir. Karşısındakiyle iletişimini her zaman sağlıklı yürütmeye çalışan kişiler çevresinde de etkili bir insan olarak tanımlanmaya başlarlar. Bu da çevrenizde sevilen ve saygı duyulan birisi olmanızı ve daima iyi hatırlanmanızı sağlar.