Toplumda kabul edilir bir yeri olmayan ve ağzımızdan ani bir refleks olarak ortaya çıkan kötü sözler genel olarak konuşma zamanımızın %0,3-%0,7’lik bir kısmını oluştursa da bu oran aslında konuşma içeriğimizin ne kadar geniş olduğunu düşündüğümüzde pek de az değildir. Peki günlük hayatımızın maalesef bir parçası durumuna gelmiş bu kelimeleri neden kullanıyoruz gelin birlikte bakalım.
Acılarla baş etmek kolaylaşıyor
Karşılaştığımız acı bir durumu hafifletmek için küfüre başvurduğumuz bilimsel araştırmalar ve deneyler sonucunda ortaya çıkmış. Keele Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucu yapılan bir deneyde katılımcıların ellerini buz dolu bir kapta dayanabildikleri kadar tutmaları istenmiş. Grubun bir kısmına küfür etmek serbest tutulurken bir kısmının küfür etmesi yasaklanmış. Deney sonucunda küfür eden kısmın ortalama 40 saniye daha uzun süre buna dayanabildikleri gözlemlenmiş ve küfrün acıyı hafiflettiği bilimsel olarak kanıtlanmış.
Arkadaşlarla eğlence arasında
Her insan bulunduğu arkadaş grubunda kendini onların arasında ve o grubun gerçek bir üyesi olarak hissetmek ister. Ortak olarak yapılan her bir eylem grup içindeki bağı güçlü ölçüde arttırır. Eğer içinde bulunduğunuz arkadaş grubu daha çok kendi akran ve düş yapınızın uyduğu insanlardan oluşuyorsa daha rahatsınızdır ve küfretme eğiliminiz artacaktır. Ama burada bahsedilen küfür dediğimiz şey başka yerde söylendiğinde son derece nahoş durumlara yol açacakken birden sevgi sözcüklerine dönüşebilir…
Kelimeler kifayetsiz kalır
Bunların dışında evrim kökenli bir açıklamaya göre küfür tehdit sinyallerinin aktarılması sırasında ortaya çıkmış bulunmakta. Düşünceye göre atalarımız karşı karşıya kaldıkları tehlikeli, çetin kısacası herhangi bir tehdit içeren durumda yüksek sesle söylenmiş ve dertlerini aktarmak için kullandıkları bu söylemler köklü alışkanlıklara dönüşmüş.
Kendimizi üstün zannetmek
Ve son olarak insanın kendini diğer varlıklardan üstün tutma çabası her yerde olduğu gibi burada da karşımıza çıkmakta. Bir insanı aşağılamak için ve kendimizi üstün tutmak için küfür kullanmamızın sebeplerinden başında gelenlerden birisi küfürlerin daha ağır ve daha yoğun duygu durumları içermesindendir. Ciddi bir ortamda bulunuluyorsa küfür etme eğilimi azalır fakat söylenilen sözlerin etkisi artar. Buna istinaden bu insanların kendini karşısındakinden “sözde” üstün olarak hissetmesine olanak sağlar.
Bizi zaman zaman duygusal olarak rahatlatsa da, acılarla baş etmemizi kolaylaştırsa da duygularımızı anlatmada kelimelerin yetersiz kaldığı durumlarda biz yine de daha hafif kelimeler tercih edelim 🙂