fbpx

Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

Beslenme

Özellikle 1. ve 2.sınıf için ana ders kitabı olarak geçen bu kaynak beslenmenin ABC’sini içeriyor. Beslenmeyi genel anlamda öğrenebilmek ve besinleri daha yakından tanımak için bu kitapla başlamak harika bir adım.

100 Soruya Yanıtla Sağlıklı Beslenme

Beslenme hakkında yanlış bilinen bunca bilginin doğrusunu arıyorsanız bu kitabı kesinlikle okumanızı öneriyorum. Beslenme bilimi popülerleştikçe maalesef gerçeklikten uzaklaşabiliyor. Bu nedenle uzman bir diyetisyenin kaleminden kafanızdaki soru işaretlerinin giderilmesi ve ilk adımları bu şekilde atmak en güzeli.

Krause Besin ve Beslenme Bakım Süreci 

Diğer kaynaklara kıyasla beslenme bilimi hakkında daha üst düzey ve ayrıntılı bilgiler edinmek için ve özellikle profesyonel anlamda beslenme metabolizmasına hakim olabilmek için okunabilecek en güzel kaynaklardan birisi. Genelde birinci veya ikinci sınıfta değil de okulu bitirmeye yakın bir dönemde alınmasını tavsiye ediyorum. Bütün bölüm derslerini aldıktan sonra içeriğini anlamak daha kolay olacaktır. Bu kitap sayesinde üniversite boyunca öğrendiğiniz bilgileri detaylı destekleyebilecek ve güncel kaynaklara ulaşabileceksiniz.

Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar için Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri 

Mesleğimizin ülkemizdeki kurucusu Sayın Ayşe hocamla başladım ve onunla bitiriyorum bu serimizi. Yine kurumsal beslenme alanında özellikle 3.sınıfta yürütülen derslerde bir ana ders kitabı olarak gösterilen bu kitap kurumsal beslenme diyetisyenleri için hem yapı taşı niteliğinde hem de rehber niteliğinde bir kitap. Bu kitap sayesinde eğer bir kurumda çalışmayı planlıyorsanız oradaki öğünleri planlarken nelere dikkat edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Kurumsal beslenmenin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu da bu kaynak sayesinde daha iyi kavrayabilirsiniz. Kurumsal beslenme derken bahsettiğim aslında hastaneler, restoranlar, yemekhaneler, oteller vb. bu gibi kurumlardaki beslenme kurallarını öğrenmek size çalışma alanları hakkında da yeni bir kapı açacaktır.

Beslenme bilimiyle ilgili kitaplar say say bitmez fakat doğru bilgiye ulaşmak adına bir kaynak arıyorsanız bu alanda oldukça eleştirel ve ayrıntılı bakmanızda yarar var. Beslenme ve diyetetik alanında bilgi sahibi olmak için, özellikle bu mesleği icra edeceksek profesyonel düzeyde bilgi farkımızı kanıtlamak için hayatımızın her döneminde okumaya devam etmemiz gerekiyor. Araştırmalar sürdükçe bilgiler değişiyor ve buna adapte olmak çok önemli. Bu kitaplara ulaşabilmek ve bilginize güç katmak için size bıraktığım linkten hızlı bir şekilde kütüphanenizi zenginleştirebilirsiniz.

Akıllı Bağırsak

Yapısında bulundurduğu yaklaşık 100 milyon nöron sayesinde, “ikinci beyin” olarak tanımlanan bağırsak; sindirimin yanı sıra bağışıklık sistemimize destek olup, iştahımızdan ruh halimize kadar birçok şeyi etkileyen iki düzineden fazla hormonu üretmektedir. Bu kitabın önceliği, zor bir diyet uygulayıp kilo vermek değil.Önerilen gıdaları tüketir ve verilen tavsiyeleri dinlerseniz kilo kaybetmeniz tabii ki mümkün olabilir. Öncelikli hedefimiz, sizi daha sağlıklı ve daha mutlu bir hayata kavuşturmak. BBC’de pek çok televizyon programı bulunan dünyaca ünlü doktor Michael Mosley, bağırsak problemleriniz varsa ya da bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak istiyorsanız tercih etmeniz gereken gıda türlerini ve yaşam tarzınızda gerçekleştirmeniz gereken değişiklikleri size en açık haliyle sunuyor.

Buğday Göbeği

Buğday Göbeği, beslenmemizden buğdayı hatta sözüm ona sağlıklı tam tahıllı buğday ekmeğini dışlamakla kilo verebileceğimizi ve çeşitli sağlık ve sindirim sorunlarından kurtulabileceğimizi ortaya koyan ilginç bir kitap.

30 Günde 10 Yıl

“Anlattıklarımın hepsini bizzat uyguladım. Bu 30 günlük programın sonunda 9 kg verdim, ‘vücut kitle indeksim’ azaldı, kas kitlem arttı, kan şekerim 24 puan düştü, tansiyonum kontrol altına girdi, artık tansiyon ilacı kullanmıyorum. Kolesterol değerlerim de kardiyolog arkadaşlarımı memnun edecek seviyelere geldi. Bu arada belki de en önemlisi; enerji düzeyim tahmin edemeyeceğim kadar arttı. Bu kazanımlar hiçbir ilaç tedavisi veya zayıflama diyeti ile elde edilemeyecek faydalar…”

Diyet El Kitabı

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün temel ders kitabı olarak yıllardır okunmaktadır. Hastalıklarda diyet ne olmalıdır? Kitap bunların yanıtıdır.

Peynir Tuzağı

New York Times çok satan yazarı Dr. Neal Barnard, tehlikeli bir bağımlılık yaratan peynirin sağlığınıza nasıl zarar verdiği hakkındaki şoke edici gerçekleri açığa çıkarıp kilo verebilmenizi ve daha iyi hissetmenizi sağlayan radikal bir plan sunuyor. Bize her zaman süt ürünlerinin vücudumuz için faydalı olduğu öğretildi ancak işin aslı peynirin tehlikeli olabileceğidir. Kalori, yağ ve kolesterolle yüklü peynir kilo almanıza neden olurken, yüksek tansiyondan eklem rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa sebep olabilir. Daha kötüsü, beyinde morfin ve eroin gibi ağır uyuşturucular ile aynı reseptörleri etkileyen, bağımlılık yaratan hafif düzeydeki uyuşturucuları da içerir. 

Peynir Tuzağı’nda Dr. Neal Barnard, kilo verebilmeleri, enerji kazanmaları ve genel sağlıklarını iyileştirebilmeleri için okurlara peynir bağımlılıklarından kurtulabilmelerine yardımcı olacak kapsamlı bir plan sunuyor. Bu kolayca uygulanabilir beslenme planı pizza, lazanya, dondurma ya da cheesecake için duyacağınız en büyük arzuyu bile bastıracak sağlıklı tarifleri de içeriyor.

Tıbbi Beslenme Tedavisinde Güncel Uygulamalar

Beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Toplumda genellikle beslenme, bir hastalık oluşması durumunda dikkat edilecek bir kavram olarak görülmektedir. Fakat yapılan araştırmalarda gösterilmiştir ki; bireysel beslenme ve sağlık uygulamalarının düzeltilmesi, önlenebilir hastalıkları, sakatlıkları ve erken ölümleri azaltmaktadır. Hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde beslenmenin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Beslenme yetersizliği ve dengesizliği bazı hastalıkların oluşmasında doğrudan, bazılarında ise dolaylı nedendir.

Geçmişte diyet tedavisi olarak adlandırılan uygulamalar günümüzde tıbbi tedavinin en önemli unsuru olduğu için tıbbi beslenme tedavisi adını almıştır. “Tıbbi Beslenme Tedavisinde Güncel Uygulamalar” olarak planlanan bu kitabın sizler için faydalı olmasını diliyoruz.

Esin Göksu Şeker Sporcu Beslenmesi

Kitabın bölümlerini yazan diyetisyenler önce bunu dönem ödevi olarak hazırlamış. Bu kitap, sporcu beslenmesine ilgi duyan herkes için kullanılabilir olmasından dolayı, özellikle bu konuda çalışmak isteyen diyetisyenlere yol gösterecektir.

Genel Beslenme

Yüksekokullar ve ortaöğretim alanında öğretim yapan okul öğrencileri için ders kitabıdır. Rahmetli Prof. Dr. Ayşe BAYSAL’ın klasikleşmiş temel başvuru yapıtıdır.

Tahıl Beyin

Dünyaca ünlü Nörolog David Perlmutter, bu kitapta uzun yıllardır tıp literatürünün derinlerinde gizlenen bir gerçeği dile getiriyor: Karbonhidratlar beyninize zarar verir. Tam tahıllı gıdalar gibi sağlıklı olduğu iddia edilen karbonhidratlar bile bunama, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, epilepsi, anksiyete, kronik baş ağrıları, depresyon ve cinsel isteksizlik gibi pek çok farklı sorun ve hastalığa neden olabilir.

Beyin ve Bağırsak

Otizm, demans, multipl skleroz, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıklar çağımızın “salgını” haline geldi. Bunların görülme oranının hızla artıyor olması, kesin bir tedavi yöntemi bulunamaması sebebiyle ciddi bir tedirginlik yarattı. Ancak artık bu sorunları çözebilecek bir tıp devriminin eşiğindeyiz: Bu devrime liderlik eden Dr. David Perlmutter, Beyin ve Bağırsak’ta mikrobiyomunuzun (vücudunuzdaki bakteri topluluğunun) beyninizin sağlık durumunu ciddi anlamda etkilediğini ortaya koyuyor. Doğum anından itibaren bağırsaklarınızda olup bitenler herhangi bir beyin rahatsızlığı konusunda risk altında olup olmayacağınızı belirleyebiliyor!

Bu konuda daha çok yol katedilmesi gerekiyor olsa da bu ciddi tabloya iyimser ve çözüm odaklı bakan Dr. David Perlmutter, bu hastalıkların sebebini bağırsak-beyin bağlantısı üzerinden açıklamakla kalmıyor, aynı zamanda bağırsak bakterilerinizi yeniden dengelemenizi ve beyninizi daha sağlıklı kılmanızı sağlayacak probiyotik ve prebiyotik odaklı bir beslenme programı öneriyor.

Yaşam Dediğin 9 Metre 

Bu kitabın alt başlığında *diyet* kelimesi bulunmasına rağmen, bu kitabın temel amacı ağırlık kaybetmeniz değildir. Mikrobiyota, içimizde ve dışımızda yaşayan tüm mikroorganizmalara verdiğimiz isimdir. Mikrobiyotanız sizin şişmanlamanıza, hastalıklara yatkınlaşmanıza ve hatta depresif olmanıza sebep olabilir mi? Eğer olabiliyorsa bunu tersine çevirebilir miyiz? Evet bu kitabı okuduğunuzda bunlara cevap olacak yol haritasını göreceksiniz.

Yağın Gizli Yaşamı

Vücut yağı sadece fazla kilo değildir, o aynı zamanda yaşlanma ve bağışıklıktan ruh hâli ve doğurganlığa kadar her şeyi etkileyen dinamik, akıllı ve kendini idame ettiren bir organdır. Güncel araştırmalar, hiç yağı olmayan bir kızın ve kendini yemekten alamayan genç bir kadının hikâyeleri gibi merak uyandıran vaka çalışmalarıyla yazar, vücudumuzun en yanlış anlaşılmış organının arkasındaki şaşırtıcı bilimi ve onun kendini savunmak için gösterdiği inanılmaz beceriyi ortaya koyuyor. Virüslerin, hormonların, uykunun ve genetiğin yağ üzerindeki beklenmedik etkisini incelerken kilo vermenin gerçek sırrını açıklıyor: Yağınıza karşı değil, onunla birlikte hareket etmek.

Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum

Kadın Beyni Erkek Beyni kitabının yazarı Serkan Karaismailoğlu son kitabı Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum ile gene şaşırtıyor bizi. Sadece şaşırmakla da kalmıyoruz, bağırsağın beynin karşısındaki galibiyetini bize o bilindik, esprili üslubuyla anlatırken bir gülümseme yerleşiyor yüzümüze…

Hey üniversiteli! Yazı verimli geçirmek için bir tatil planın var mı? Kalabalık bir ekiple yaz tatili yaparken kariyer gelişimini desteklemeye ve network’ler oluşturmaya ne dersin?

Buraya tıklayarak sen de bütçene uygun, unutulmaz bir deneyimle yazını renklendirebilirsin! Summer MeetUp’ta seni de aramızda görmeyi çok isteriz ?

Şu yazılar da ilgini çekebilir:

https://www.etkinkampus.com/henuz-mezun-olamayan-diyetisyen-adaylarina-tavsiyeler/2021/07/06/

https://www.etkinkampus.com/turkiyede-ve-dunyada-staj-ilanlari-bulabilecegin-siteler/2021/06/25/

https://www.etkinkampus.com/yurt-disi-plani-yapamayanlarin-yararlanacagi-7-program/2021/06/24/

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap