Herkese tekrardan merhaba. Ben Zeycan.Yine,yeniden,yeni bir yazı ile karşınızdayım.Bu yazımda konum Akılcı İlaç Kullanımı’dır.
“Çok İlaç Değil, Doğru İlaç İyileştirir.”
Dünya genelinde, yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı, çeşitli boyutlarda sorunlara yol açmaktadır.Akılcı olmayan ilaç kullanımının, hastalık ve ölüm oranlarında artış, ilaçların yan etki riskinde artış, kaynakların yanlış tüketilmesi ve acil ve temel ilaçlara karşı direnç gelişimi gibi olumsuz etkileri vardır. Bu olumsuz etkiler, temel ilaçlara ulaşılabilirliğin azalması ve tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması gibi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, akılcı ilaç kullanımının (AİK) sağlanması için çeşitli çözüm yolları geliştirilmeye çalışılmaktadır.
1985 yılında Nairobi’de yapılan Dünya Sağlık Örgütü toplantısı akılcı ilaç kullanımına dair çalışmalar için başlangıç sayılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1985 Eczacılık Uygulamalarında Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre;uygun ilacı,uygun süre ve dozda,kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri olarak tanımlamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, ilaçların %50’sinden fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelenmiş olduğunu, uygun olmayan şekilde temin edildiğini veya satıldığını tahmin etmekte. Ayrıca, tüm hastaların yarısının ilaçlarını doğru şekilde kullanmadığını da göstermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verileri, dünyada ilaçların yaklaşık %50’sinin yanlış ya da gereksiz kullanıldığını veya kutusu bile açılmadan çöpe atıldığını gösteriyor. T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, bu oranların Türkiye için de geçerli olduğunu belirtiyor. Ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı, Tıp Kurumu Derneği ve Türkiye Eczacılar Birliği’nin verilerine göre eczanelerdeki ilaçların ortalama %7’si kullanma süresi dolduğu için israf ediliyor.Türkiye’de en çok satılan ilaçlar;
- Antibiyotik % 19.0
- Ağrı kesici % 12.0
- Romatizma % 11.0
- Soğuk algın. % 8.6
- Vitamin % 7.3
Uygunsuz ilaç kullanımında antibiyotikler başı çekmektedir.Ülkemizde antibiyotikler en çok kullanılan ilaç grubu iken dünyada 4. sırada yer almaktadır (Taşdemir, S.,2013).
AKILCI OLMAYAN İLAÇ KULLANIMA SEBEP VEREN DURUMLAR;
- Gereksiz antibiyotik-ağrı kesici kullanımı.
- İlaçlarla birlikte içilen bitki çayı gibi içeceklerin ilacın etkililiğini düşürmesi.
- Arkadaş,komşu gibi çevre tarafından önerilen ilaçların kullanılması.
- Hasta-sağlık çalışanları arasındaki iletişim eksikliği.
- Reçetede yazan ilaçları verilen talimatlara uyarak tedaviyi DEVAM ETTİRMEYİP,TAMAMLAMAMAK.
AKILCI OLMAYAN İLAÇ KULLANIMININ SONUÇLARI;
- Tedavi maliyetlerinin artması.
- İlaçlara karşı vücudun direnç göstermesi.
- İlaçların yan etkileriyle karşılaşma.
- İlaçlara karşı direnç geliştiği için tedavinin uzaması.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI İLKELERİ
- Doğru Hasta
- Doğru İlaç
- Doğru Doz
- Doğru Yol
- Doğru Zaman
- Doğru İlaç Şekli
- Doğru Etki
- Doğru Kayıt
KAYNAKÇA
https://trabzonism.saglik.gov.tr/
https://izzetbaysaleah.saglik.gov.tr/
Taşdemir, S. (2013). AKILCI (RASYONEL)İLAÇ KULLANIMI . İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi , 1 (1) , 1-5 .
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Zeycan Liman
Karadeniz Teknik Üniversitesi 4.Sınıf
Linkedln: Zeycan Liman