Aşı reddi veya kararsızlığı
Halen günümüzde dünyanın gelişmiş/gelişmemiş farketmeksizin her ülkesinde karşılaştığımız sorundur Aşı reddi veya kararsızlığı. Öncelikle aşıdan bahsedelim; Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlaması amacıyla üretilen zayıflatılmış hastalık virüsüdür. Dozları, bağışıklık süreleri değişse de amaçları aynıdır. Bizlerin hastalığa karşı bağışıklık sisteminde bir uyarı/yanıt oluşturmasını sağlayarak hastalıktan koruyup toplumsal bağışıklığı sağlamayı hedeflemektedir.
Peki nedir bu aşı reddi veya kararsızlığı?
Aşı reddi veya kararsızlığı yaşayanların arasında bazen sağlık ekibi üyelerinin de olduğunu görmek oldukça üzücüdür. Aşı içinde bulunan maddelerin zararlı olduğu, sosyal medyada aşı karşıtlarının kitlelere kolaylıkla ulaşabilmesi, aşı üreten firmaların para kaygılarının olduğu düşüncesi, filozofik ve dini inançlar (kadercilik) gibi çok sayıda yanlış düşünceler bulunmaktadır. Etkinliği onaylanmamış aşılar ise burada kararsızlığa yol açmaktadır. Fakat araştırmalar sonucunda etkinliği onaylanmış, çoğu hastalığın eradike edilmiş olduğu aşıların onaylanmaması bilime yapılan büyük bir haksızlık olmakla beraber akla ve mantığa da uymamaktadır.
2018 yılında Adıyaman ve Ankara’da aşıyı reddeden 33 ailede yapılan çalışma sonucunda;
- %51,1 aşıların çocuklar için tehlikeli olduğunu ve aşılara güvenmediklerini
- %39,3’ü bu bilgiyi sağlık çalışanları ve sosyal medya/bloglardan edindiğini bildirmiştir.
Çalışma sonucu halk sağlığı hemşireliğinin önemiyle birlikte aynı zamanda bireylerin de sosyal medya yoluyla insanları etkileyip yanlış bilgilerle bağışıklamanın düşülmesine yol açtığını da göstermektedir.
Gelelim Covid-19 pandemisinde kullanılan aşıların etkinliğine..
Ülkemizde kullanılan inaktif bir aşı olan Sinovac aşısının Faz III sonuçları açıklandı!
Hacettepe Üniversitesi’nin yapmış olduğu çalışmada Faz III, Sonuç 1’e göre Sinovac aşısı her 100 kişiden %83.5’inde etkili olup hastaneye yatış ihtiyacını %100’e kadar ortadan kaldırdığı açıklanmıştır.
Korkulması gereken, zayıflatılmış virüsün insan vücuduna enjekte edilmesi değil, virüsle bağışıklık kazanamadan karşılaşma ihtimalimizdir!
Bu bilgiler ışığında aşı olup olmamak yine size kalmış olmakla birlikte çevremizdeki insanların sağlığından ve en temelde de kendi sağlığımızdan sorumlu olduğumuzu unutmamamız gerekir…
Kaynak:
- Topçu, S., Almış, H., Başkan, S., Turgut, M., Orhon, F. Ş., & Ulukol, B. (2018). Evaluation of Childhood Vaccine Refusal and Hesitancy Intentions in Turkey. The Indian Journal of Pediatrics.
- Gür, E., (2019), Aşı kararsızlığı – aşı reddi, Turk Pediatri Ars.; 54(1): 1–2.
- http://hastane.ankara.edu.tr/2020/03/05/asilamanin-onemi-ve-asi-karsitligi/
- https://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2018/11/A%C5%9F%C4%B1-Reddi-Tu%C4%9Fba-SARI.pdf