fbpx

Bedenin Değil, Zihnin Hikayesi: Vajinismus

Bedenin Değil, Zihnin Hikayesi: Vajinismus

Günümüzde her 10 kadından 5’i vajinismustan mustarip… 

Tanımına baktığımızda aslında tıbbi ve fiziki tedavi gerektiren bir durum gibi görünen vajinismus, vajinanın dış kenar kısmındaki kasların istemsiz bir şekilde kasılıp cinsel birlikteliğe olanak sağlamayacak hale gelmesidir. Burada bahsedilen ilk birlikteliğin acılı olması, zor olması vs. Değildir. Vajinismus çoğunlukla cinsel birlikteliği olanaksız kılar ya da aşırı ağrılı bir birleşmeye sebep olur. Bu şekilde baktığımızda fiziksel bir tedavi süreci olması gerektiğini düşünebilirsiniz ancak durum bundan çok öte… partnerler eğer bilinçli değilse bu ilişkide bozulmaya bile yol açabilir. Çünkü erkek istenmediğini düşünebilir, kadın yetemediğini düşünebilir gibi. 

Öncelikle çiftler bu sorunun farkına varmalı ve sonrasında birleşme denemelerini zorlamamalıdırlar. Ya da internetten aldıkları bilgilerle veya kulaktan dolma taktiklerle birleşmeye yardım aramamalıdırlar. Sıcak su banyosu, jel kullanımı, alkol veya ilaç alımı gibi yöntemler inanç dışı yöntemlerdir ve kesinlikle kaçınılmalıdır.  Utanmadan çekinmeden bir terapistten yardım almalıdırlar. Çünkü vajinismusun nedeni psikolojiktir.  

  • Daha detaylı bir neden incelemesi yapacak olursak 
  1. Örf adetler ve gelenekler 
  2. Dini inanç
  3. Kültür
  4. Normlar
  5. Baskıcı aile yapısı
  6. İlk birliktelik hakkındaki yanlış mitler
  7. Yaşanan cinsel travmalar diyebiliriz. 

Bizim kültürümüzde ve dini inancımızda evlenmeden cinsel birliktelik yaşayan kadınlar hoş karşılanmazlar. Esasında bunun ahlakla hiçbir ilgisi yoktur. Bu yüzden kadınlar istese de bilinçaltlarında yatan bu büyük korkudan dolayı birlikteliğe ket vururlar. Aynı ket geçmişteki bir taciz, tecavüz gibi travmalardan, ilk birliktelik hakkında yapılan korkutucu yorumlardan  da kaynaklanabilir. 

Vajinismus yaygınlığı batılı ülkelere göre bizim ülkemizde ve daha geleneksel kültürlerde daha fazladır. Türkiye’de görülme sıklığı %50 civarı iken batı ülkelerinde bu oran %10 civarındadır.  Ancak bunun hakkında net oranlar günümüzde bile belirlenememektedir. Çünkü kadınların cinsel birliktelik yaşamasına dair tabular hala devam ediyor. Hatta bazı ülkelerde kadınların cinsel birliktelik yaşamamaları ya da soğumaları veya zevk almamaları için çeşitli uygulamalar yapılıyor. Kadın sünnetleri bunlardan yalnızca bir tanesi. 

Vajinismusun batılı ülkelerde daha az görülmesinin nedeni temelde cinselliğin kabul edilmesidir. Gerek dini açıdan gerekse kültürel açıdan kadın veya erkek fark etmeksizin her bireyin cinsellik yaşaması tamamen bir haz alma davranışı olarak değerlendiriliyor. Bireyler küçük yaşlardan itibaren kadın sağlığı, cinsel sağlık, korunma yöntemleri, mahrem bölgeler gibi konular hakkında bilgilendiriliyor. Bizim toplumumuzda ya da geleneksel toplumlarda bu ayıptır ve bu konu hakkındaki bilgilendirmeler ya sadece regl dönemleri hakkında olur ya da hiç olmaz. Batılı ülkelerle aramızdaki fark işte bu yüzdendir. 

  • Peki ne yapılmalı?

Vajinismusun bilinen tek etkili tedavisi cinsel terapidir. Öncelikle utanmadan, çekinmeden bu sorunu ifade edebilmeliyiz. Daha sonra cinsel terapiye başlanmalı. Bu terapi genelde çift olarak yürütülür ve yüzde yüze yakın oranda başarılıdır. Terapi süreci danışanların ihtiyaçlarına veya neden bu sorunu yaşadığına göre şekillenir. O yüzden terapi sürecinin içeriği biriciktir. Tıpkı diğer bütün terapilerde olduğu gibi. Danışanların ve terapistin iş birliği ile bu sorun kolayca aşılabilir.

 

Aleyna Tümer

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü

4. Sınıf Temsilcisi

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap