Beyhan Budak’tan Psikoloji Öğrencilerine Tavsiyeler
Eminiz ki psikoloji bölümü okumak isteyenler ve yeni okumaya başlayacak olanlar bölümle ilgili birçok şeyi merak ediyordur. Rakiplerimin arasından nasıl sıyrılırım, nasıl çok iyi ve ismi bilinir bir psikolog olurum? Mezun olunca hemen klinik açabilir miyim? Mezun olunca ne zaman yüksek maaş almaya başlarım? gibi soruların yanıtları her psikoloji öğrencisinin merak ettiği sorular. Biz de sana kafandaki soruların yanıtları için alanında ün yapmış olan Psikolog Beyhan Budak’ın psikoloji öğrencileri için tavsiyelerini dersledik. Hadi gel birlikte değerli psikoloji adayları için hangi tavsiyelerde bulunmuş birlikte bakalım.
1.Bol bol staj yapın
Psikoloji sosyal bir bölüm olması nedeniyle bir mühendis nasıl ki işini stajlarda öğreniyorsa psikoloji de tam olarak böyle bir meslektir. Bol bol staj yapmak üniversitede öğrendiğiniz bilgileri uygulamaya dökebileceğiniz tek yerdir. Tabii dışarıda bol bol insan tanımak, onlarla sohbet etmek de etkili bir yoldur. Beyhan Budak da çok küçük yaşlarda İstanbul’a üniversite okumaya gittiğinde kendisini geliştirebilmek için ilk fark ettiği yolun stajlar olduğunu dile getirmiştir. Stajınız zorunlu olsun ya da olmasın üniversitenin ilk yıllarında alana dahil olmaya ve pratik yapmaya bakın.
2.Mezun olmuş kişilerle iletişim kurun
Beyhan Budak üniversite yıllarında mezun olmadan önce mezun olmuş kişilerle iletişime geçtiğini dile getiriyor. Onlardan, hem stajlar hem de meslek hayatı hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz. Bir psikolog nerelerde, hangi koşullarda ve hangi imkanlarda çalışır vs. Bilindiği üzere psikoloji bünyesinde birçok alt alanı barındırıyor. Üniversitenin ilk yıllarından mezun olana kadar hangi alanı tercih etmeniz gerektiğine karar veremiyor olabilirsiniz. Acaba hangisinde çalışırsam daha mutlu olurum? sorusu o zaman zaman beyninizi yer durur. Bu durumun tek bir çözümü olduğunu söylüyor. Birçok farklı alanda staj yapmak ve mezun olmuş kişilerle konuşmak! Girişken bir yapınız varsa bu sorun olmayacaktır ama utangaç bir yapınız varsa bunu yenmenin tam zamanı!
3.Farklı kurumlarda staj yapın
Gerçek anlamda seni hangi alanın mutlu ettiğini öğrenmenin en pratik yolunun farklı farklı kurumlarda staj yapmak olduğunu söylüyor Beyhan Budak. Psikoloji geniş bir alan ve çalışma dalları da epey geniş. Kendisi, Bir dershanenin rehberlik servisinde, bir kreşte, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde, 2 farklı hastanede, bir firmanın İnsan Kaynakları servisinde ve bazı sivil toplum kuruluşlarında staj yapmıştır. Böylelikle hem çok insan tanıdığını ve hem de her alanı çok iyi tanıdığını sonunda da neyi sevip sevmediğine karar verebilir duruma geldiğini söylüyor. Sen de üniversitenin ilk yıllarında her öğrenci gibi klinik psikoloji peşinde koşmayı bırakıp biraz geniş çerçeveden bakabilirsin. Belki oralarda daha çok seveceğin bir alan vardır ne dersin?
4.Mutlaka İngilizce öğren
Eğer başarılı bir psikolog olmak istiyorsan ve İngilizce konusunda yetersizsen, bu konuyu acilen halletmen öneriliyor. Yılda 5 binden fazla psikolog mezun olmakta. Eğer farklılaşmak ve aralarından sıyrılmak istiyorsan, güncel kaynaklardan haberdar olman gerekli. Bunu da İngilizce olmadan yapman çok ama çok zor. Bu nedenle eğer İngilizce eğitim almıyorsan, kurs ya da yurtdışı kurslarla bu eksiğini kapatmalısın. Eğer yurtdışı olursa, hem dil öğrenirsin hem de farklı bir ülke ve insanlar görerek hayat tecrübesi ve vizyon kazanırsın önerilerini sunuyor.
5.Terapi ve test eğitimleri al
Psikoloji bölümünün eğitimleri bitmez bu yüzden ilginç birçok eğitim ilanlarıyla karşılaşman mümkün. Bir Günde Wisc-r, 3 Saatte MMPI, 10 Saatte 10 Çocuk Testi vs. Hemen gaza gelip de inanma. Bu eğitimleri veren kişilerin bir kısmının psikolojiyle alakası bile yok. Eğitim işine yönelmeden önce, yukarıda bahsettiğimiz adımların tamamlanmış olması gerektiğine dikkat çekiyor Beyhan Budak. Eğer bu basamakları tamamladıysan, az çok hangi alanda çalışacağına karar vermen mümkün de değildir. Diyelim ki, çocuklarla çalışmak istiyorsun. Oyun terapisi, Wisc-r ya da en güncel hali olan Wisc-4, çocuklarda uygulanan objektif testler gibi eğitimleri almanı şiddetle öneriyor. Ama öyle rastgele bir yerden değil. Mümkünse bu eğitimleri Türk Psikologlar Derneği’nin düzenlediği eğitimlere katılarak ya da kendisini kanıtlamış, uzun yıllar vaka tecrübesi olan eğitimcilerden almanın çok önemli olduğunu söylüyor. Çocuklarla değil de yetişkinlerle çalışacağını düşünelim. Bu sefer de MMPI test eğitimini, Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapi eğitimlerini öneriyor. Bu eğitimleri son sınıftayken almaya başlaman da uygun olacaktır.
6.Kitap oku, kültürel ve sanatsal etkinliklere katıl
Kitap okumanın öneminden herkes bahseder. Fakat buraya yazmazsak olmazdı. Eğer kitap okumayı sevmiyorsan mesleki tercihini yeniden düşünmelisin. Çünkü psikoloji sosyal bir bölümdür. Kendini daha iyi ifade etmen, derin ve eleştirel düşünmen, diksiyonunun daha güzel olması ve olaylara bakış açının farklılaşması için kitap okumak çok önemlidir.
Beyhan Budak, “Düzenli kitap okuyan bir kişi, psikolog olmasına gerek yok, kendisini daha iyi ifade eder, daha güzel konuşur, bir derinliğe sahip olur. olaylara çok farklı açılardan bakabilir.” diyor.
Bir diğer önemli konu ise film izlemektir. Özellikle psikolojik filmler. Bu filmlerde birçok vaka örneğini, terapi türünü veya yöntemlerini görebilirsin. Ayrıca eğer büyük bir şehirde okuyorsan kültürel ve sanatsal etkinlikler çokça oluyordur. Bunlara da kesinlikle katılman gerekir entelektüel gelişimin adına.
Etkin kampüs’ün psikoloji öğrencileri için hazırladığı film listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsin.
7.Mezun olduktan sonra
Psikolojiden mezun olur olmaz gidip danışan göremiyorsunuz ya da yüksek maaşlarla çalışamıyorsunuz. Özellikle yeni başlayan psikologlar için iş seçenekleri çok sınırlı. Yeni mezunlar çoğunlukla, kreşlerde, özel okullarda ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışıyor. Maaşlar başlangıç için çok tatmin edici değil. Ama moralin bozulmasın. Bu durum pek çok meslek için gerekli. Her çalıştığın yerden bir şeyler öğrenebilirsin. Bu arada da kendini geliştirmeye devam. Başka bir açıdan da işe alımlarda neredeyse her kurum yüksek lisans mezunu istiyor. Bu yüzden yüksek lisans yapmak iş bulabilmek için bir zorunluluk haline geldi. Tabi bununla beraber kendini geliştirmiş olmakla.
Psikoloji Kampını incelediniz mi ?
4 Gece 5 Gün Eğitim ve Eğlencenin bir arada olan kamp 28-22 Temmuz’da İzmir Foça’da
Şu yazılar da ilgini çekebilir:
https://www.etkinkampus.com/summer-meetup21de-neler-yaptik/2021/07/22/
https://www.etkinkampus.com/degerli-insanlari-hayatiniza-dahil-etmenin-5-yolu/2021/07/13/
https://www.etkinkampus.com/bir-kendini-kesfetme-yolculugu-kamp-yapmak/2021/06/15/