Bilinçaltının Derin Dünyası ve Hipnozun Rolü
Hipnoz, neredeyse hepimizin muhakkak duyduğu veya bir dizi, film sahnesinden gördüğü esrarengiz bir teknik. Bir psikolog veya psikiyatrist genelde bir saati sarkaç gibi kullanarak onu uyutuyor. Ardından ona sorular soruyor. Bu sırada savunmasız ve uyuyan kişi her şeyi söyleyebilir her şeyi yapabilir gibi görünüyor. Ancak ne kadar doğru bu gizemli teknik gerçekten bu kadar ürkütücü mü gelin bir bakalım.
Hipnoz kişinin bilinçaltına erişmek için uygulanan bir tekniktir. Hatta sanıldığı gibi gizli ve kaçak değil tıbbi bir tekniktir. Hipnoz bir nevi bilinçaltının kapısını açan bir anahtar niteliğindedir. Bize lanse edildiği gibi esrarengiz değil tedavi edici bir tekniktir. Bir de uyku konusuna gelirsek gördüklerimiz gibi hipnozda uykuya dalmayız, kendimizden geçmeyiz aslında daha çok farkında oluruz. Hipnoz sırasında sadece düşünmez hissedersiniz.
Hipnoz, Yunanca “hypnos” kelimesinden gelir ve bu kelime uyku anlamına gelse de aslında uyku değil derin bir konsantrasyon halidir. Aslında hepimiz sık sık bu durumu yaşarız, dalıp gitmelerimiz sonradan aniden bunu farkına varmalarımız hipnozun küçük birer örnekleridir. Yani aslında hipnoz, bilincimizin açık olduğu, fonksiyonlarımızın çalıştığı ve kendi isteğimizle yaptığımız bir konsantrasyon durumudur. Ayrıca tarih boyunca hiç hipnozdan uyanamama gibi bir vaka gözlemlenmemiştir.
Bilinçaltına yolculuk yapmak için bir anahtardır dedik hipnoza. Peki bilinçaltı nedir? İllaki bir yerlerde okumuş duymuşsunuzdur. Beynimizin gizemli ve bilmediğimiz kısmı. Bu kısmı merak etmişizdir acaba neler var, neler yaşanıyor orda diye. Hipnoz gibi teknikler bu gizemleri çözmek için kullanılır. Bilinçaltı, doğumumuzdan itibaren maruz kaldığımız, yaşadığımız her ayrıntıyı içeren muazzam bir bellektir. Bilincimize göre daha güvenilirdir. Her bilgiyi olduğu gibi alır değiştirmez, sorgulamaz ve unutmaz.
Evet unutmaz küçükken yaşadığınız bir olay, duyduğunuz bir söz bilinçaltınızda yer edinir ve hayatınızda büyük etkisi olabilir. Küçükken yaramazlık yaptığınızda annenizin “bak şimdi polis gelip seni alacak” şeklindeki korkutmaları ilerleyen yaşlarınızda bile polisten çekinmenize sebep olabilir. Bilinçaltımıza yerleşen bütün bilgiler değerlerimizi, inançlarımızı belirlemede etkili olur. Davranışlarımıza yön verir. Bilincimizi bir ağaca benzetecek olursak bilinçaltımız bunu besleyen ağacın kökleridir yani aslında çok derin ve geniştir ancak gözükmezler.
Peki bilinçaltımızı hiç mi bilemeyiz sadece hipnoz ve hipnoterapi mi yaptırmamız gerekir?
Rüyalar, Fobiler ve Dil Sürçmeleri: Bilinçaltının İzleri
Aslında bilinçaltı kendini sık sık gösterir. Rüyalarımız temel göstergelerdir. Rüyalar uyku sırasında olduğu için bilincimiz kapalıdır bu nedenle rüyaları görmemizi sağlayan bilinçaltımızdır. Çok saçma gelebilen rüyalarımız bilinçaltımızın yansımalarıdır. Bu nedene rüya tabirleri yapılmaya çalışarak bu görüntüler anlamlandırılmaya çalışılır. Fobilerimiz bilinçaltımızdan gelir hatta travmalarımız bile. Zamanında bizi çok etkileyen olaylar bizde yer edinir bir süre sonra unutsak bile bilinçaltı unutmaz bu nedenle uygun anlarda korku, kaygı olarak karşımıza çıkar. Bunların dışında Freud’a göre dil sürçmelerimiz de bilinçaltımızın yansımalarıdır. Bilinçaltımız bizim kara kutumuzdur. İçinde her şeyi kaydeder. Ancak bizi biz yapan özelliklerimiz oluşturur
Hipnoz ve bilinçaltı, zihnimizin gizemli dünyasına bir pencere açar. Hipnoz, bilinçaltının daha derin katmanlarına ulaşarak kişinin değişim ve gelişimini destekler. Bilinçaltının gücünü anlamak, kendi içsel potansiyelimizi keşfetmek için önemlidir. Ancak, hipnozun etkili bir şekilde kullanılması için bir uzman eşliğinde çalışmak önemlidir. Hipnozun sunduğu potansiyeli deneyimlemek, zihnimizin sınırlarını zorlayarak hayatımızı dönüştürebilir.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Emre Demirbaş
Gazi Üniversitesi- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
linkedin/emredemirbaş