fbpx

BITCOIN WHITEPAPER

Bu yazımızda Blockchain ve kripto paranın mucidi Satoshi Nakamoto’nun duyurusundan önce yayınladığı Whitepaper’ı inceleyeceğiz. Keyifli Okumalar.

Öncelikle whitepaperın ne olduğunu açıklayarak başlayalım. Vikipedia’da yazılana göre: “Asıl olarak devletler tarafından resmi olarak yayımlanırlar. Son zamanlarda, iş dünyasında da müşterileri eğitmek, piyasa eğilimlerini belirtmek ya da alış kararlarına yardımcı olmak için de kullanılmaya başlanmıştır.” şeklinde ifade ediliyor.

SATOSHİ NAKAMOTO

Kendine Satoshi Nakamoto lakabını takan bir kişi veya bir grubun icadıdır. Kim olduğu hala bilinmeyen Satoshi Nakamoto 5 Nisan 1975 doğumlu Japonyalı bir adam olduğu iddia edilmektedir. Fakat ortaya atılan iddiaların çoğu Nakamoto’nun, Amerika veya Avrupa’da yaşayan, Japon asıllı olmayan, kriptografi (şifreleme) uzmanı ve bilgisayar bilimcilerden biri olduğu yönündedir.

Satoshi Nakamoto’nun yaklaşık 1 milyon adet Bitcoin’e sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü 10 Kasım 2021 fiyatı baz alındığında yaklaşık 68,74 milyar dolara tekabül ediyor.

BELGEDE NE ANLATILIYOR?

Bitcoin, yani eşten eşe elektronik nakit sistemi. Satoshi Nakamoto tarafından 31 Ekim 2008’de kriptografi mesajlaşma grubuna gönderilen bir elektronik posta ile ortaya çıkan Bitcoin teknik dokümanı toplam 12 bölümden oluşuyor. Bu dokümanda Blockchain tabanlı bir elektronik ödeme sistemi teknik detaylarıyla anlatılıyor.

Tamamen eşten-eşe çalışan bir elektronik para sistemi herhangi bir finansal kurumdan geçmeden bir taraftan diğerine çevrimiçi ödeme gönderilmesini mümkün kılıyor. Dijital imzalar çözümün bir parçası kabul ediliyor ancak mükerrer (tekrar eden) harcamaları önlemek için hala güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duyuluyor ve temel faydalarını kaybediyorlar.

Mükerrer harcama problemine eşler arası ağ kullanarak bir çözüm öneriliyor. Ağ, işlemleri sürekli uzayan özet fonksiyonu tabanlı bir iş-kanıtı zincirine ekleyerek zaman damgasıyla işaretliyor ve iş-kanıtını (Proof of Work) tekrar üretmeden değiştirilemez bir kayıt oluşturuyor. En uzun zincir sadece karşılaşılan olayların sırasını kanıtlamakla kalmıyor aynı zamanda en büyük CPU gücüne sahip havuzdan geldiğini de kanıtlıyor. CPU gücünün çoğunluğu ağa saldırmak için işbirliği yapmayan düğümlerin kontrolünde olduğu sürece en uzun zinciri üretiyor ve saldırganları alt ediyorlar. Ağın kendisi çok az bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. Mesajların yayınlanmasında “elden geldiği kadar” kuralı geçerlidir. Düğümler istediklerinde ağdan ayrılabiliyorlar ve dışarıda geçirdikleri sürede yapılan işlemlerin kanıtı olan en uzun iş-kanıtı zincirini kabul ederek tekrar katılabiliyorlar.

Özet kısmı bu şekildedir. Belgenin tamamını incelemek için “https://bctr.org/wp-content/uploads/2019/03/türkçe_bitcoin.pdf” bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Daha fazla blockchain içeriği için: https://www.blockchaineventcentre.com/2023/03/29/bitcoin-whitepaper/

 

Selman Zileli
Amasya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1. Sınıf
Linkedln: https://www.linkedin.com/in/selmanzileli/

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap