fbpx

Böbrek Yetmezliği Vaka Yönetimi

Böbrek Yetmezliği Vaka Yönetimi

Merhaba, ben Gürkan Şen. Selçuk Üniversitesi 5.sınıf öğrencisiyim. Bu yazımda sizler için ”Böbrek Yetmezliği Vaka Yönetimi “ tedavi yönetimini araştırmalarım ve bilgilerim neticesinde sistematik olarak ele aldım. 

AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ: Kısaca renal fonksiyonların görevini yerine getirememesi sonucu oluşur.

Akut böbrek yetmezliği tanısı için IRIS KİDNEY Grading Criteria sınıflandırmasına göre GRADE 1-2-3-4-5 Olarak creatinin düzeylerine göre sınıflandırmasına bakılır.

Tedavi İkiye ayrılır;

  1. Spesifik Tedavi
  2. Destekleyici Tedavi

1-Spesifik Tedavi: toksikasyon durumlarında antidot kullanılır. Etilen glikol(ethanol)

Enfeksiyon durumlar leptospirosis (penicilin, amoksisilin) pyelonephritis (florokinonlar)

2-Destlekleyici Tedavi: 

  • Sıvı Tedavisi: Hidrasyon durumuna göre yapılır 44-66 mL/kg/gün olarak verilir. Hiperkalemi varsa potasyumsuz sıvılar tercih edilir. Sıvı tedavisinin en önemli noktalarından birisi İdrar çıkışının olup olmamasıdır. Bunun için kalıcı idrar katateri yerleştirmek gerekir.
  • Oliguri/Anuri Yönetimi: İdrar çıkışı yetersiz ise Diüretikler( furosemid 2 mg/kg)  veya Ozmotik Diüretikler ( %20 mannitol, %20 dextrose) uygulanabilir. Yetersiz olursa vazoaktif seçenekler( Dopamin 0,5-5 ug/kg/dk  Fenoldopam kediler için 0.5mcg/kg  Diltiazem )  veya RRT yapılır.
  • Poliürinin yönetimi: Hiponatremi ve Hipokalemi ye karşı tedavi uygulanmalı
  • Asit-Baz ve Elektrolit dengenin sağlanması: metabolik asidoz yönetilmelidir. Oligüri/anurik hayvanlarda hiperkaleminin düzeltilmesi son derce önemlidir.
  • Üremik komplikasyonlar

-Kusma: FAMOTİDİN, OMEPRAZOL (GAS inhibasyonu) MAROPİTANT, METKLORPAMİD(Antiemetikler) 

-Hipertansiyon: AMLODİPİNE, ENALAPRİL , BENAZEPRİL 

  • Diyet Yönetimi: Anoreksi ve malnutrisyon şekillenir. Enteral ve parenteral besleme yapılmalı. Protein kkısıtlı diyet uygulanmalı.

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ: Birincil böbrek yetmezliğidir. Renal fonksiyonların geriye dönüşümsüz renal yapısal lezyonlarla karakterizedir.

Tedavi ilkeleri: 

  • Beslenme: diyet proteini gastrik asit sekresyonunu arttırır bu yüzden protein kısıtlaması yapılır. Üremik Gastritisler için (antiasitler, famotidin, moropitant) diyete Omega-3 takviyesi oksidatif stres için diyete E C vitaminleri ve Beta Karoten ilavesi İştah arttırıcılar da kullanılabilir.
  • Elektrolit dengesi: kedilerde en sık gözlenen Hipokalemi oluşumudur. Potasyum Glukonat veya Potasyum Sitrat İV yolla çok yavaş verilmelidir. Na kısıtlanır. PH düşük ise alkalize ediciler( potasyum sitrat, NaHCO3) Verilebilir.
  • Proteinüri: Azaltılmalı ACEİ, Omega-3 yağ asitleri kullanılır.
  • Hidrasyon: İV sıvı tedavisi yapılır. Rehidrasyon= %Dehidrasyon X V.A. idame sıvı tedavisi 22 mL/kg/saat. Devam eden kayıplar (kusma, ishal) tedavisi 1.1 mL/kg/saat
  • Atık madde retensiyonu: Diyet formülasyonu: Düşük protein. Düşük fosfor Düşük sodyum Yüksek potasyum, Yüksek B vitaminler, Yüksekkalori, alkali ürünler, Omega-3 yağ asitleri. Nefrotoksik ilaçlardan kaçınılır ( aminoglikozitler,NSAİD,ACEİ,İdrar asitleştiriciler)
  • Nöroendokrin fonksiyon: 3 nöroendokrin fonksiyon bozukluğu vardır.
  1. Renal sekonder hiperparatiroidizm.
  2. .Hipoproliferatif anemi   
  3.  Sistemik arteriyel hipertansiyon

RSO Tedavi: 

-Fosfor Bağlayıcılar Mamaya İlave Edilir.(Aluminyum hydroxide, calcium acetate, sevelamer hydrochloride, lanthanum carbonat)

-Düşük P diyetler 

-Calcitriol verilmesi

Hipoproliferatif Anemi: Erythropoietin hormonu başlabgıç dozu 100 IU/Kg Sc

Üremik Stomatit – Üremik Gastroenteritis: Histamin-2 reseptör blokörü(ranitidin) proton pompa inhibitörü (omeprazol)

Sistemik Arteriyel Hipertansiyon: SAH >180 mmHG ise %100 uygulanmalıdır. Amlodipin, Enalpril

Periyodik İzleme: Kronik böbrek yetmezliği vakaları sürekli gözleme tabi olmalıdır. Hastalık dinamik ve ilerleyicidir.

  • KAYNAK:
  1. http://www.iris-kidney.com
  2. DVM360 Kaynağı: Akut ve Kronik Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Gürkan Şen

Selçuk Üniversitesi Veteriner Hekimlik Bölümü

5. Sınıf Temsilcisi


“Vaka Akademisi: Veteriner Hekimlikte Uzmanlaşma Yolculuğu Başlıyor!” Veteriner hekimlikte kendinizi geliştirmek, bilgi birikiminizi derinleştirmek ve uzman bakış açınızı genişletmek ister misiniz? İşte tam size göre bir fırsat: Vaka Akademisi! Bu özel etkinlikte, alanında uzman konuşmacılarla birlikte gerçek vaka analizlerini ele alacak, mesleki pratiğinizi bir üst seviyeye taşıyacak bilgiler edineceksiniz.

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap