Çene Çıkması Nedir , Nasıl Anlaşılır?
Çene çıkması (mandibula dislokasyonu), ağzın açılma halindeyken eklemin kontrolsüzce öne doğru hareketiyle ortaya çıkan bir durumdur. Çeşitli sebeplerle oluşabildiği gibi herhangi bir nedenden bağımsız kendiliğinden de oluşabilmektedir. Yani bir sağlık problemimiz olmadan da başımıza gelebilir. Çıkık çoğu zaman geniş bir esnemeyle meydana gelir bunun yanı sıra çene kemiği ve kaslarının fazla kasılması, travmaların olması, çiğneme işlemi sırasında çenenin fazla gerilmesi ,ağzın fazla açılması, uzun süre sakız çiğnenilmesi, diş sıkılması, çeneye baskı uygulayacak şekilde elin yüze dayanması , yoğun stres gibi durumlarda da yaşanabilmektedir. Çıkık tek veya çift taraflı olabilmektedir. Daha önce çıkık yaşayan kişilerde tekrarlama olasılığı da yüksektir.,
Çene çıkmasını nasıl anlayabiliriz sorusunun cevaplarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kişinin düzgün bir şekilde konuşamaması
- Ağzın açıldıktan sonra kapanmasında güçlük yaşanması ve kapatmaya çalıştıkça duyulan ağrı
- Salya akıntısı
- Çeneden kütleme sesi gelmesi (çok şiddetli olmamakla beraber)
- Kulaklarda oluşan tıkanıklık hissi
- Çenede oluşan sertlik
- Çene eklem kısmından başlayıp yüze ve boyuna doğru hissedilen ağrı
- Bazı durumlarda yüzde oluşabilen asimetrik bozukluk
Çene çıkması halinde kişinin kendisinin anlayabileceği durumlar da vardır. Ama bu gibi belirtileriniz olduğunda mutlaka bir diş hekimine gitmelisiniz. Oluşan ağrıyı çene eklemimizde bulunan kapsül duvarına uygulanan basınç oluşturur. Hissedilen acı kişiden kişiye değişebilmektedir.
Çene çıkması yaşandığında ne yapmalıyız kısaca bundan da bahsedelim. Çıkık öncelikli olarak çene kaymasına yol açabilir bu yüzden mutlaka diş hekimine gidilmelidir. Duyulan endişe haliyle ani hareketler yapmamaya özen göstermeli ve kontrol edilene kadar siz müdahale etmemelisiniz. Hekimler genellikle özel bir manevra ile tedavi uygularlar bazı durumlarda anestezi uygulanarak da işlemler yapılabilmektedir. Gazlı bez kullanımı ile hekim başparmaklarını alt arka dişlere diğer parmaklarını da alt çene etrafına yerleştirir. Başparmaklar ile alt arka dişlere bastırarak çene eklemi normal konumuna gelene kadar yukarı doğru yavaş hareketlerle iter.
Yapılan işlem sonrasında çenenin tekrar çıkmasının önüne geçebilmek için ‘barton bandajı’ uygulanır. Hastanın en az 6 hafta olmak üzere ağzını kontrollü ve az açması , sert yiyecekler tüketmemesi, çene tutularak dikkatli bir şekilde esnenmesi ve çenenin yorulmaması konusunda özenli davranması gerekmektedir.
Bu yazımızın da sonuna geldik.Umarım size bir şeyler katabilmişimdir,keyifle okumuşsunuzdur. Bize bu şansı tanıyan sevgili etkin kampüs ailesine teşekkür ediyorum. Başka güzel yazılarda görüşmek üzere.
KAYNAKÇA
nettedavi.com
condident.net
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Damla Taşkıran
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2. Sınıf