fbpx

Çocuklarda İçe Basma Problemine Yaklaşım

Çocuklarda İçe Basma Problemine Yaklaşım

  • Çocuklarda İçe Basma Nedir?

“İçe basma” yürüme veya koşma sırasında ayağın uzun aksının vücudun ilerleme çizgisine göre içe dönük durumda olmasıdır. “Güvercin yürüyüşü” olarak da isimlendirilir. Kemik yapı, kapsül gerginliği veya gevşekliği ile kas kontrolu gibi faktörlerin etkisiyle meydana gelir.

  • İçe Basmanın Nedenleri

İçe basmanın nedenleri karmaşık olabilir ve anne karnındaki pozisyonuna, çocuğun yaşına, genetik faktörlere, kas yapısına ve diğer etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir.

  • Çocuklarda içe basma nasıl anlaşılır ?
  1. Yürümede zorlanma,
  2. Dengesizlik,
  3. Uzun mesafe koşularda çabuk yorulma,
  4. Çok fazla düşme,
  5. Uzun süreli aktivitelerden sonra ayaklarda ağrı hissetme,
  6. Ayakkabıların çabuk deforme olması,
  7. Oturma şekli (özellikle “W”-şeklinde oturma, bağdaş kurma, dizleri üzerinde oturma).Bu çocuklarda “W” şekilde oturma sıktır.
  • Klinik muayene:
  1. Ayak progresyon açısı
  2. Kalça rotasyon
  3. Uyluk ayak açısı
  4. Topuk orta hattı çizgisi testlerine bakılır, not alınır ve ona göre ev egzersizi verilir.
  • Çocuklarda içe basma nasıl tedavi edilir?

İçe basmanın tedavisi, çocuğun yaşına ve içe basmanın şiddetine bağlı olarak değişir.

  1. Ayakkabı seçimi tedavinin önemli bir parçasıdır. Doktorun önerilerine uygun ayakkabılar, çocuğun ayaklarını destekler ve doğru pozisyonunu korur. Ayrıca, gerekli durumlarda özel tabanlıklar veya ortezler, içe basma sorununu düzeltebilecek alternatiflerdir. Bu konuda doktorunuz sizi doğru bir şekilde yönlendirecektir.
  2. Hafif vakalarda, özel egzersizler ve fizyoterapi uygulamaları ile durumun düzelmesi sağlanabilir. Bu egzersizler, bacak kaslarını güçlendirerek ve doğru yürüme alışkanlıkları kazandırarak içe basmayı azaltır. Örneğin, bacak kaslarını esnetme ve güçlendirme egzersizleri, içe basmayı önlemekte etkili olabilir.
  3. Daha ileri vakalarda ise, ortopedik ayakkabılar veya ortezler kullanılabilir. Bu cihazlar, bacakların doğru pozisyonda kalmasını sağlayarak yürüme bozukluğunu düzeltmeye yardımcı olur. Ortopedik ayakkabılar, özellikle içe basmayı engellemek için tasarlanmış taban desteği sağlar. Bu sayede, çocuğun ayakları daha düzgün bir şekilde yerle temas eder.
  4. Nadir durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir. Femur kemiğinin açısal düzeltmesi için yapılan ameliyatlar, genellikle ciddi femoral anteversiyon vakalarında tercih edilir. Bu ameliyatlar, kemiğin doğru pozisyona getirilmesini sağlar ve çocuğun normal yürüme fonksiyonlarını kazanmasına yardımcı olur. Ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci, çocuğun iyileşmesi ve normal yürüyüş alışkanlıklarına dönmesi için önemlidir.
  • İçe basma da fizyoterapi:

Kalça güçlendirme egzersizleri Kalça güçlendirme egzersizleri femuru içe döndüren kuvvetleri yenmek için femurun dışa rotasyonunu desteklemeye yardımcı olur.

  • 1-3 yaş arası çocuklar için öneriler:

– Geriye doğru yürüme

-Merdiven çıkma

– Yokuş tırmanma

  • 4-7 yaş arası çocuklar için öneriler:

–  Çömelme:

–  Köprü kurma

– Kalça abdüksiyon egzersizi:

  • Kaynakça:

-https://ortopediatri.com.tr/cocuklarda-ice-basma/

-https://www.istanbulftr.org/wp-content/uploads/uploads/documents/ice_basarak_yurume.pdf

Esra Alparslan 

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

3. Sınıf Temsilcisi

Bu Yazıyı Paylaş
1 Comments
  1. Betül Aytemiz

    Ellerine sağlıkkkk harika bir yazı olmuuşş 🫶🏻🫶🏻

Yorum Yap