fbpx

Dijital Pazarlamanın Avantajları ve Dijital Dönüşüm Süreci

Bir kadın elinde tabletle bir şeylere bakmaktadır. Önünde ise laptop bulunmakta. Tabletin üzerinde ise dijital pazarlama ile ilgili simgeler yer almakta.

Dijital Pazarlamanın Avantajları ve Dijital Dönüşüm Süreci                                   

Merhaba arkadaşlar, bugün ‘dijital pazarlama nedir, ne zamandan beri var, avantajları nelerdir, neden dijitalle tanışmalı ve dijitale taşınılmalı?’ sorularına cevap vermeye çalışacağım.

Dijital pazarlama, esas itibariyle çeşitli dijital medya kanallarını kullanarak satış ve pazarlama yapılmasına verilen addır.İnternet pazarlaması, dijital pazarlamanın bir alt kategorisidir ve potansiyel müşterilerle iletişim kurmak için internetin kullanılmasını içerir. Genel anlamıyla herhangi bir işletmenin veya işletmeler birlikteliğinin daha kapsamlı, ucuz, kolay ve rahat olan sanala yani elektronik ortama taşınması ve geçiş yapmasıyla başlayan yeni bir iş hayatı ortamıdır.

Dijital Pazarlama terimi ilk olarak 1990’larda kullanılmıştır. İnternetin ilk çıktığı ve daha henüz tanınmadığı zamanlar olan bu dönemde dijital çağ, internetin gelişi ve Web 1.0 platformunun gelişmesiyle başlamıştır. Web 1.0 platformu, kullanıcıların istedikleri bilgilere erişmelerine izin vermiş, ancak bu bilgileri web üzerinden paylaşmalarına izin vermemiştir.

1993 yılında, ilk tıklanabilir banner yayına girdi. Bu, pazarlamanın dijital çağına geçişin başlangıcı oldu. Bu kademeli değişim sayesinde 1994 yılı itibariyle yeni teknolojilerin dijital pazara girdiğini görüldü. Aynı yıl Yahoo kuruldu. Yahoo şirketlerin web sitelerini, daha yüksek arama motoru sıralamasına çekmek için optimize etmesiyle birlikte dijital pazarlama alanında değişikliklere yol açtı. 1996 yılında HotBot, LookSmart ve Alexa gibi birkaç arama motoru daha piyasaya sürüldü.

1998 yılında ise Google doğdu. Microsoft, MSN arama motorunu piyasaya sürdü. Yahoo, Yahoo web aramasını pazara getirdi. İki yıl sonra, tüm küçük arama motorları ya geride kaldı ya da iş dünyasındaki devlere daha fazla yer bırakarak yok edildi. Dijital pazarlama dünyası, 2006 yılında arama motoru trafiğinin bir ayda yaklaşık 6,4 milyar ziyaretçiye ulaştığı büyük bir artış yaşadı. Bu, pazarlamanın dijitalleşmesinin ve dijital pazarlamanın önemini vurgulayan önemli bir gelişmeydi. Sonrasında ortaya çıkan sosyal medya platformları (MySpace, Facebook, LinkedIn, Instagram) ile kitlesel pazarlama kişisel pazarlamaya doğru bir dönüşüm gösterdi. Böylece Dijital Pazarlama, 2022 yılında bütçe açısından geleneksel pazarlamanın önüne geçti.

  • Dijital pazarlama; geleneksel pazarlamaya nazaran daha hızlı, pazar hacmi daha büyük, maliyeti düşük, iş gücüne daha az bağımlıdır. Bu gibi nedenlerden dolayı işletmeler dijitale daha fazla yatırım yapmaya başlamıştır. Dijitalde iş yapabilme imkanı var ancak bütün bunlar bir anda olabilecek şeyler değildir. Yabancı bir deyim olan baby steps (bebek basamakları) bunu en iyi anlamlandıran sözlerden biridir. Burada amaç öncelikle pazar araştırması daha sonra SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), site optimizasyon, konsol, strateji planlama ve geliştirme, reklam yerleştirmesi gibi belli başlı alanlarda girişimlerde bulunma ve aynı zamanda yapılacak olan Web Sitesi için gerekli hazırlıkları ve gereklilikleri tamamlamak olacaktır. Bütün bunlar uzun vadede işinizi kolaylaştıracak ve zaman içinde sitenizi fark edilir duruma getirecektir. Bu süreç tek sefere mahsus ancak düzenli kontrol ve özveri isteyen bir süreçtir. İlk zamanları sancılı geçirebilirsiniz ancak zamanla yapılan iş daha az ve yapılan işlemlerin daha da hızlı olduğunu fark edeceksiniz. Dijitale geçmenin yüzlerce olumlu sebepleri mevcuttur ancak biz bu yazımızda daha temel olanları ele alacağız.
  • Maliyetler yarı yarıya düşer. Birçok yönden azaltılan masraflar ve birçok bölümde artık ihtiyaç duyulmayacak olan işgücü veya araçlar örnek gösterilebilir.

  • Zaman ve süreklilik kazandırır. Pazar, tek tık uzağınızda olur. Zaman tasarrufunu sağlar. Arabulucu ve 3. kişiler olmaksızın ve belli bir süre sınırlaması olmaksızın 7 gün 24 saat her kesime her saatte hizmet sağlayabilirsiniz. Bu hizmet istikrarlı bir yol ve çizelge izler.

  • İletişimi ve etkileşimi artırır. Her kitleye ve her kesimden insana ulaşabilme olanağı ve hızı ile daha geniş pazarlarda yer edinebilme (ki bu da ayrı bir analiz gerektirir, Pazar Araştırması) imkanı verir. Bunun yanı sıra sosyal medya üzerinden anlık etkileşim ve bağlantısı kurabilme ile (siteye yerleştirilen gömülü uzantı veya linkler vasıtasıyla) daha kolay ve hızlı kurulan bu etkileşimlerden elde edilecek potansiyel müşteri analizi ve verileri de cabası olacaktır.

  • Performans analizi yapılmasını sağlar. Dijital pazarlamanın en önemli avantajlarından biri de alınan veya kullanılan dijital reklamların ölçülebilir olmasıdır. Böylelikle dijital reklamların görüntülenme ve tıklanma sayılarını görebilir ve grafiklerini çıkarabilirsiniz. Kaç kişinin yalnızca tıkladığını, kaç kişinin reklamınıza tıklayıp ürününüzü aldığını görüntüleyebilirsiniz. Böylece hedef kitleyi çekmek için alternatif pazarlama yollarını ve eksiklikleri fark edebilir farklı yollarla insanlara ulaşabilirsiniz. Bir diğer anlamda hızlı bir geri dönüt almış olacaksınız.

  • Hedef kitle erişimi özelliğine sahiptir. Hedef kitle erişimi, size reklamlarınızın kimlere gösterileceğini ayarlayabilme imkanı verir. Gelenekselde bu imkan yoktur. Gelenekselde şans faktörüne ihtiyaç duyarsınız. Geleneksel pazarlamada, reklamınızı her gören sizin potansiyel müşteriniz olmaz. Mesela bir güzellik salonu düşünün geleneksel pazarlama yöntemlerinden biri olan bilboard envanterini kullanmış olsun. Reklamın, bilboardların önünden geçen kişilerin kaçına hitap ettiğini bilemez. Hem kullanmış olduğu reklamın neredeyse hiçbir potansiyel müşteri olmayan yerlerde de gösterilme durumu var. Bunun akabinde o reklamın hiçbir işlevinin olmayacağı ve yapılan masrafın tamamen boşa gitmesi de kaçınılmaz sonuçtur.

Bu ve bunun gibi daha sayılamayan birçok avantaj sağlayan faktör mevcuttur. Bu alanda kaydedilen bir kademe ilerleme, geleneksel pazarlama veya işletmede katedilen yıllara bedeldir. Bir geleneksel pazarlamacının katettiği 20 yıl bir dijital pazarlamacının kat ettiği 1 seneye tekabül eder. Bu zaman farkının büyüklüğünü şu şekilde açıklayacak olursak 1 adımla 20 adım ilerlemek mümkün.

 Özetleyecek olursak hiçbir iş emek ve gayret sarf etmeden bir yere varmaz. Belli bir çaba, uğraş ve çalışma sonucu (ki bu en az ortalama 1 sene kadar olur) yüksek, verimli ve istikrarlı kazançlar elde etmeyi sağlar. Geleneksel yöntemlerin ömrünü tamamlamış olması yerine gelen dijital stratejileri ve yöntemlerin önünü açmış ve bu yolun teşvik edicisi olmuştur. 

Bu yazımızda Dijital Pazarlamayı birçok yönden ele aldım ve hiçbir şeyin gökten zembille inmediğini, her şeyin bir sebep sonuç ilişkisi içinde oluştuğunu anlatmaya çalıştım. Umarım içeriğimiz bu alana ilgi duyanlara fayda sağlamıştır. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.


EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.

Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.


YAZAR:
Furkan Yıldız
Mardin Artuklu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 3. Sınıf
Linkedln

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap