fbpx

Diş Hekimlerinde Klinik Yönetimi

Bir ülkenin en önemli kaynağı insandır. Toplumu oluşturan bireylerin ve dolayısıyla toplumun en büyük zenginliği ise sağlığıdır. Harcanan çabaların odak noktası hastadır. Birey ve toplum hayatında önemli bir yeri olan sağlık, toplumu oluşturan bireylerin ve dolayısıyla toplumun en büyük zenginliğidir. Sağlık ve sağlık hizmetleri için yapılan harcamaların giderek arttığı, sağlık sorunlarını belli düzeyde çözmüş olan ülkelerde genel olarak ekonomik, siyasal ve sosyal yapılarında sağlıklı olduğu gözlenmektedir. Toplumlara çeşitli sağlık hizmetleri sunan klinikler, sağlık sisteminin en önemli kuruluşlarındandır. Günümüzde de kliniklerin toplumdaki önemli ve özellikli yeri artarak devam etmektedir. Tıp bilimi ve teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak klinikler hızla değişmiş, önemleri gittikçe artmış ve sağlık harcamalarının önemli bir bölümünü tüketen sosyoekonomik kuruluşlar haline gelmişlerdir. Bu gelişim klinik yönetimin önemini arttırmıştır. Klinik yönetim faaliyetlerinde bilgi temininin önemi büyüktür. Klinik ağırlıklı olarak hizmet üreten kurumlar olup bu anlamda birer hizmet işletmesidirler ve klinikler çok dinamik bir ortamda hizmet sunan karmaşık örgütlerdir. Bu dinamizm ve karmaşıklık kavramlara da yansımaktadır. Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için kavramların ortak anlaşılmasında yarar bulunmaktadır. Klinik yönetimi; ekonomiklik, verimlilik ve etkililik olmak üzere üç önemli kavramı içermektedir. Bu kavramların klasik işletmecilikten farklı olarak klinik açısından neyi ifade ettiğinin klinik yöneticileri tarafından çok iyi bilinmesi ve uygulanmasında yarar bulunmaktadır. Klinikleri başarılı şekilde yöneterek amaçlarına ulaşmalarını sağlayacak sihirli formüller bulunmamaktadır. Ancak hastane yöneticilerinin amaçlarına ulaşmaya çalışırken onlara yol gösteren bazı yön levhaları bulunmaktadır. Ekonomiklik, verimlilik ve etkililik hastane yöneticileri için temel yol göstericilerdir. Yararlı bir klinik yönetiminin anlamı; gereksiz işlerden kaçınmak, gerekli olanları yerine getirmektir.

 

A’dan Z’ye bir Diş Hekimliği Zirvesi’ne hazır mısınız? Birbirinden değerli 8 eğitmenimiz diş hekimliğinin birçok alanına dair bilgilerini bizlerle paylaşacak. Diş Hekimliğinde dijital dönüşümden mezuniyet sonrası yol ayrımlarına, Adli Diş Hekimliğinden klinik yönetimine ve sağlık hukuku gibi daha birçok konuda konuşmak üzere bizlerle olacaklar. Bütün bunları tek etkinlikte görmek istersen burası tam sana göre! Gel beraber öğrenelim, beraber gelişelim. ”Diş Kesiminin Temelleri” konusunun da yer aldığı bu zirveye katılmak istersen buraya tıklayabilirsin.

 

Kaynaklar: Özel Hastaneler Yönetmeliği: http://www.saglik.gov.tr/TR/belge/1-8160/ozelhastaneler-yonetmeligi.html(Erişim Tarih: 1 Haziran 2016) Sağlık Bakanlığı (2014). “Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının İl Sağlık Müdürlüklerince Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge”, 05/08/2014 tarihli ve 1449 sayılı Makam Onayı Temel T.(2003). “Özel Hastaneler Sektör Profili”, İstanbul Ticaret Odası YASED(2012). “Türkiye Sağlık Sektörü Raporu”, Uluslar arası Yatırımcılar Derneği, İstanbul

 

Zeynal Narinç
Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2.Sınıf

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap