fbpx

Eczacılık Alanında Kariyer Hedefleri

Eczacılık öğrencisisin ama okuldan sonra ne yapacağına

henüz karar veremedin mi?

Yoksa bu konuda daha hiç düşünmedin mi?

Serbest eczacılık kaçınılmaz son değil, hadi gel birlikte kariyerin için bir adım atalım ve ileride neler yapabileceğine bir göz atalım.

Ünlü düşünür Montaigne’nin de dediği gibi “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez.” Öncelikle hedeflerimizi belirlemeliyiz. Bu bağlamda seçeneklerimiz hakkında biraz bilgilenelim:

Ülkemizde eczacıların en önemli istihdam alanı %93,70 ile serbest eczanelerdedir. 2014 yılında çıkarılan 2012/6308 sayılı “Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik” (URL-5) kapsamında eczacıların serbest eczane açabilmelerine yönelik kısıtlama getirilmiştir. Bu durum, eczacılıkta farklı kariyer hedeflerine yönelmeye sebep olmuştur. Ülkemizde eczacılık mesleğine ilişkin başlıca kariyer yolları aşağıda sıralanmıştır;

1-Serbest eczacı: Hastalara ilaçlarını güvenli bir şekilde ulaştırmak, hastaların ilaçlarla ilgili ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçlara cevap vermek, hastaların ilaçlarını doğru şekilde kullandığına emin olmak gibi sorumlukları taşıyan eczacı, serbest eczacı ya da toplum eczacısı olarak tanımlanmaktadır.

2-Hastane (kamu) eczacısı: Eczacıların hastanelerde görev alması ve bu süreçte yaptıkları işlere “Hastane eczacılığı” denir. Hastane eczanelerinde en az bir eczacının çalışması zorunludur. Birden fazla eczacı olduğunda birisi Baş Eczacı ya da Eczacılık Hizmetleri Müdürü olarak görev yapar ve diğer eczacıları / personeli koordine eder.

3-Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Eczacılığı (SGK eczacısı): 21 Şubat 2005 tarihinde SSK hastanelerinin devir edilmesi sonucu, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun satın alacağı sağlık hizmetlerinin provizyon, fatura kontrol ve ödeme işlerinde çalışan sorumlu eczacıdır.

4-Akademisyen eczacı: Üniversite ve benzeri yükseköğrenim kurumlarının eczacılık bilimleri alanında öğretimi gerçekleştiren, araştırma yapan ve özgün araştırmalarıyla alanına katkıda bulunan kişilere verilen genel mesleki unvandır.

5-Klinik Eczacı: İlaçlar ve ilaçların nasıl işlev gösterdiği konularında uzmanlaşmak amacıyla uzun yıllar boyunca eğitim gören, yüksek nitelikli sağlık profesyonelidir. Klinik eczacı hastanede ve eczanede ilaç tedavisinin bireyselleştirilmesi ve optimizasyonunda yer alır. Bu kapsamda terapötik ilaç düzeyini izler, ilaç etkileşimlerini kontrol eder, ilaç komitelerinde bulunur, hasta eğitimi yapar, hekim ve diğer sağlık personeline ilaç konusunda danışmanlık yapar. Klinik eczacı ilaç tedavisinin olduğu her yerde çalışabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde hastane, eczane, klinik, sağlık sigorta şirketleri de dahil olmak üzere birçok farklı kurumda çalışma durumları söz konusudur. Özellikle hastanede ilaç tedavisinin optimizasyonu için önemli rolleri vardır.

6- İlaç Endüstrisinde eczacı

7-Depo mesul müdür

Bu bağlamda öğrencilerin kendilerini tek bir kariyer yoluna şartlamak yerine çok yönlü bir kariyer gelişim planı edinmelerini hedefleyerek onları bu konuda bilgilendirmeye çalıştık. Biraz fikir sahibi olduktan sonra şunu söylemeden edemeyeceğim ki; en önemli nokta seçtiğimiz alanın bizim ilgi ve yeteneklerimizi karşılıyor olması. Kendimizi biraz daha geliştirip bu konuda yüreklendirebiliriz her birimizin mesleğinin görevlerini layıkıyla yerine getireceğinden eminim, içinde mutlu olduğunuz alanın bir parçası olmanız dileğiyle…

Ayrıca; A’dan Z’ye bir Eczacılık Zirvesi’ne hazır mısınız? Birbirinden değerli 8 eğitmenimiz eczacılığın birçok alanına dair bilgilerini bizlerle paylaşacak. Besin-ilaç etkileşiminden eczacılık alanında girişimciliğe, adli eczacılıktan klinik eczacılığa, spor eczacılığından eczacılıkta endüstri ve pazarlamaya kadar her şeyi beraber konuşacağız. Aynı zamanda eczacılık alanında kariyer hedeflerimizi oluşturacağız. Bizi derinden üzen ve etkileyen deprem felaketini afet ve majistral konusunda işleyeceğiz. Bütün bunları tek etkinlikte görmek istersen burası tam sana göre! Gel beraber öğrenelim, beraber gelişelim. Etkin Kampüs’ün düzenlediği 24 Nisan’da başlayacak olan Eczacılık Zirvesi’ni incelemek için buraya tıklayabilirsin.

Serra Nur Pulat
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 3. Sınıf

Kaynakça

(KIRPIK, 2020)

KIRPIK, A. I.–G. (2020). ECZACILIK MESLEĞİNDE KARİYER YOLLARININ BELİRLENMESİ: LİTERATÜR TARAMASI VE YARI- YAPILANDIRILMIŞ MÜLAKAT YÖNTEMİ İLE YAPILAN BİR ÇALIŞMA1. International EUropean Journal of Managerial Research Dergisi (EUJMR), 67-90.

 

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap