EKG Nedir? Nasıl Çalışır? EKG’nin Kalp Sağlığındaki Önemi
Herkese selamlar. Ben 3.sınıf hemşirelik öğrencisi Zülfiye. Yazımda size EKG’nin ne olduğundan ve nasıl çalıştığından bahsedeceğim.
- EKG Nedir ?
EKG yani elektrokardiyografi kalbin kasılması sırasında ortaya çıkan elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kayıt edilmesini sağlayan bir cihazdır. Kalp damar hastalıklarının tanısı için kullanılır. Atriyum ve ventriküllerin kasılması ve gevşemesi sırasında zayıf bir elektriksel aktivite oluşur .Bu aktivite; kalp ritmi, frekansı ve yayılımı hakkında birçok veri içerir .Göğüs ,kol ve bacak bölgesine, cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar ,kalbin yarattığı elektriksel aktivitenin ölçülmesine olanak tanır. Elektrotların bağlı olduğu cihaz ,bu aktiviteyi grafiksel şekillere dönüştürerek özel bir kağıda basar. Böylece hekim kalp şikayetlerini değerlendirir. Özellikle ritim ve iletim bozuklukları ,kalbin kanlanması, hipertrofi gibi durumların tespitinde kullanılır.
- EKG Nasıl Çalışır?
EKG cihazları birbirinde farklı olsa da en sık kullanılan çeşidi 12 derivasyonlu EKG ‘dir. Altı adet elektrod kalp hizasında göğüs kafesi üzerine yerleştirilir. 1.derivasyon sol kol-sağ kol, 2.derivasyon sağ kol-sol bacak, 3. Derivasyon ise sol kol-sol bacak arasındaki farkı gösterir. Bunlar standart derivasyonlardır. Yükseltilmiş derivasyonlar ise AvR (sağ kol ), AvL (sol kol) ve AvF (sol bacak) olmak üzere 3 adettir. Bunlar dışında göğüs çevresinden de alınan derivasyonlar vardır. ( V1,V2,V3,V4,V5,V6). Bu derivasyonların doğru sonuç vermesi için elektrotların doğru yerleştirilmesi gerekir. Göğüs bölgesine 6 elektrot ,kollar ve bacaklara 4 elektrot yerleştirilir. Sağ kola kırmızı, sol kola sarı, sağ bacağa siyah, sol bacağa yeşil yerleştirilir. Göğüs üzerine yerleştirdiğimiz elektrotlar şu şekilde yerleştirilir:
V1: 4.interkostal aralık sternumun sağ kenarı
V2: 4.interkostal aralık ve sternumun sol kenarı
V3: V2 ile V4 arasına
V4 : 5.interkostal aralık ve sol klavikula çizgisi
V5: 5.interkostal aralık sol ön koltuk (aksilla) çizgisi
V6: 5.interkostal aralık sol orta koltuk (aksilla) çizgisine yerleştirilir. Elektrotların uygun yerleşiminden sonra elektrokardiyogram cihazındaki düğmeye basılır ve veriler kağıda basılır.
- EKG’nin Kalp Sağlığındaki Önemi
EKG, kalp sağlığı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Kalp damar hastalıklarının tedavisinde, kalpteki anormalliklerin tespitinde, elektrolit dengesizliklerinde, miyokard infarktüsünde ,kalp kası hastalıkları vb hastalıkların tedavi ve tespit aşamalarında kullanılır. Çekimi ortalama 3 dakika süren EKG çoğu hastalık hakkında bize bilgi verir, nasıl bir yol izleyeceğimizi bize gösterir. Hekimler acil servislerde göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma, göz kararması gibi şikayetlerle gelen hastalarda EKG ister ve EKG kağıdına göre tanı koyar. EKG olası risklerin azaltılması ya da ortadan kalkmasına olanak sağlar.
Zülfiye Aslanoğlu
Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik Bölümü
3. Sınıf Temsilcisi