EKG Terminolojisi: Bilmeniz Gereken Kavramlar
- EKG Nedir?
Elektrokardiyografi kısaca EKG, kalp kasının zamanla değişen elektriksel aktivitesinin bir temsilidir ve hızlı kalp analizi için kullanılır. Kalbin elektriksel iletimini, ritmini ve hızını ölçerek kardiyovasküler hastalıkların tanısında ve takibinde önemli rol alır.
- EKG Kağıdında Kullanılan Birim Ölçüler Nelerdir?
EKG göstergesindeki düzlem süreyi temsil ederken dikey düzlem amplitüdü temsil etmektedir. EKG kağıdında okumayı kolaylaştırmak için büyük ve küçük kareler bulunur. Bir büyük kare yatayda ve dikeyde 5 küçük kareden oluşmaktadır. Yatay düzlemde incelendiğinde, her bir küçük kare 0,04 saniyeyi ifade etmekte olup, bir büyük kare ise 0,20 saniyeyi ifade eder.
1) EKG okumasında kullanılan temel terimler
a) P dalgası: Atrial depolarizasyonu (aktiviteyi) temsil eder. P dalgasının süresi 0,04 – 0,12 saniye, yüksekliği 2 – 2,5 mm yüksekliğinde olmalıdır.
b) PR intervali: Atriumların depolarizasyonu itibari ile uyarının ventriküllere iletilesine kadar geçen süreyi ifade eder. PR intervalinin süresi 0,12 – 0,20 saniye arasında olmalıdır.
c) PR segmenti: Elektriksel iletimin olmadığı sessiz evredir.
d) QRS kompleksi: 3 dalganın birleşimiyle oluşan komplekstir ve ventriküllerin depolarizasyonunu ifade eder. QRS kompleksinin süresi 0,06 – 0,10 saniye, genişliği 5 – 30 mm yüksekliğinde olmalıdır.
e) ST segmenti: Ventriküllerin replarizasyon başlangıcını ifade eder.
f) T dalgası: Ventriküllerin repolarizasyonunu ifade eder. Ekstremite derivasyonlarında 5 mm, göğüs derivasyonlarında 15 mm’den az olmalıdır.
g) QT intervali: QRS kompleksinin başından, T dalgasının sonuna kadar geçen süreyi ifade eder. QT intervalinin süresi 0,36 – 0,44 saniye olmalıdır.
h) U dalgası: T dalgasının bitiminden sonra başlayan küçük dalga olarak görülebilmektedir. Ventriküllerin repolariasyonunun son aşamasına denk geldiği düşünülmektedir.
i) İzoelektronik hat: Elektriksel aktivitenin gözlemlenmediği durumlarda oluşan düz çizgi hatta denir. İzoelektronik hattın üzerinde kalan defleksiyona “pozitif defleksiyon”, altında kalan defleksiyona “negatif defleksiyon” denir.
2) Abnormal EKG Ritimleri Terimleri
a) Aritmi: Kalbin düzensiz bir şekilde atma durumudur.
b) Sinüs Bradikardi: Kalp hızının genellikle 60 ile 100 arasında atmasına yani kalp hızının normalden daha yavaş olma durumudur.
c) Sinüs Taşikardi: Kalp hızının dakikada 100’ün üzerinde olması durumuna denir. Sinüs taşikardisinde P dalgaları T dalgasının içine gizlenmiştir.
d) Miyokardiyal İskemi: Bir veya birden fazla koroner arterden kan akışının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Miyokardiyal iskemide ST segmentinin depresyonu ve T dalgasının düzleşmesi görülür.
e) Kavşak Ritim: SA nodu işlevsizdir, P dalgaları yoktur.
f) Ventriküler Fibrilasyon: En önemli kardiyak arrest ritmidir. Değişken yükseklikte karmakarışık düzensiz sapmalar.
- KAYNAKÇA
https://nurse.org/articles/how-to-read-an-ecg-or-ekg-electrocardiogram/
https://ekgdx.com/blog/the-p-waves
https://ekgdx.com/blog/the-pr-interval-and-segment
https://ekgdx.com/blog/the-qrs-patterns
https://ekgdx.com/blog/the-st-segment
https://ekgdx.com/blog/the-t-waves
https://ekgdx.com/blog/the-u-waves
https://www.resusitasyon.com/ekg-giris/#google_vignette
https://x.com/ekgogrenme/status/736977706856947712
https://acilci.net/sinus-bradikardisi/
https://acilci.net/sinus-tasikardisi/
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/kalp-ritim-bozuklugu
https://acilci.net/miyokardiyal-iskemi/i
https://xn--aciltp-t9a.com/kavsak-ritmi/amp
https://acilci.net/ventrikuler-fibrilasyon/
Beyza Aktepe
Biruni Üniversitesi İngilizce Hemşirelik Bölümü
2. Sınıf Temsilcisi
Emeklerine sağlık başarılarının devam dilerim