
Emzirme Döneminde Beslenmenin Püf Noktaları
Merhaba ben Stajyer Diyetisyen Ayşenur Altıntaş. Sağlıklı beslenmeye ve beslenme bilimine dair bilgiler vermeyi ve insanları bilinçlendirmeyi çok seviyorum. Anne ve bebek beslenmesi ilgi alanlarım arasında. Özellikle emzirme dönemi ve anne sütü benim için çok önemli bir yere sahip. Bu konuda anneleri bilinçlendirmeyi ve bilgilerimi aktarmayı çok seviyorum. Amacım; anneler emzirme dönemini rahat bir şekilde geçirsin ve bebekler doya doya anne sütüne ulaşsın. Bu yazımda emzirme döneminde beslenmenin püf noktalarından bahsedeceğim. Umarım sizin için faydalı olur. Keyifli okumalar.
Sevgili anneler ve anne adayları mucize bir besin olan anne sütü bir bebeğin büyümesi ve gelişimi için gerekli olan tüm besin öğelerini içermektedir. Aynı zamanda sindirimi kolay, biyolojik olarak yararlanımı yüksek ve kolay ulaşılabilen bir besindir. Anne sütünün ve emzirmenin bebeğin ve annenin sağlığını koruyucu ve geliştirici faydaları vardır. Anne sütü başta beslenme ihtiyacını karşılamasıyla birlikte; bağışıklığı güçlendirici, sağlığı koruyucu, büyüme ve gelişmeyi sağlayıcı özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Emzirmenin anne için de psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok faydası vardır.
Dünya Sağlık Örgütü; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, 6. Aydan sonra ise ayına uygun ek besinlerle başlanarak emzirmenin 2 yaşına kadar devam ettirilmesini önermektedir.
Emzirme döneminde annenin beslenmesi süt verimliliği ve anne sağlığı açısından çok önemlidir. Emzirme döneminde annenin enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri artmaktadır. Artan gereksinimleri karşılayabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Süt üretimi ile birlikte annenin emzirme döneminde enerji ihtiyacı artmaktadır. Bu dönemde enerji kısıtlaması yapılmamalı ve anne ihtiyacı olan enerjiyi sağlıklı besinlerle karşılamalıdır.
Gelin şimdi hep birlikte emzirme döneminde sağlığımızı korumak için ve süt miktarımızı arttırmak için beslenmemizde dikkat etmemiz gereken noktalara göz atalım.
- Öncelikle emzirme döneminde besleyici ve posa içeriği yüksek olan kompleks karbonhidratları, protein kaynaklarını, sağlıklı yağları ve vitamin mineralden zengin besinleri mutlaka beslenmemize ekleyelim.
- Öğün atlamayalım.
- Mutlaka ara öğün yapalım, kendimizi aç bırakmayalım.
- Sabah, besleyici ve bize enerji verecek harika bir kahvaltıyla başlayalım.
- Kaliteli protein kaynağı olarak yumurtamızı tüketelim. Haşlanmış yumurta tüketemiyorsanız az yağda sade omlet ya da sevdiğiniz sebzelerle sebzeli omlet yapabilirsiniz. Sevdiğimiz peynir çeşitlerinden kahvaltımıza ekleyelim.
- Ekmek olarak tam buğday, çavdar, ekşi mayalı ekmek tercih edelim.
- Dereotu, roka gibi koyu yeşil yapraklı yeşillikleri tüketelim.
- Tavuk, kırmızı et balık gibi kaliteli protein kaynaklarından tüketelim.
- Vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak için öğünlerimizde mutlaka mevsim sebzelerine ve meyvelerine yer verelim.
- Yemeklerimizin yanına ruhumuzu ve bedenimizi besleyecek renkli salatalar yapalım.
- Yağ içeriği sayesinde oldukça besleyici olan ve süt miktarını da arttırmaya yardımcı olan ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumları tüketelim.
- Keten tohumu, ceviz ve balık gibi Omega-3 yağ asidinden zengin besinleri beslenmemize ekleyelim.
- Kefir, yoğurt, süt gibi kalsiyum ve protein açısından zengin besinleri tüketelim.
Peki sütümüzü arttırmak için başka hangi besinleri beslenmemize ekleyebiliriz?
- Çemenotu tohumu
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Yulaf
- Fesleğen
- Rezene
- Dereotu
- Buğday
- Arpa
- Tahin
!!! Süt miktarını arttırmak için olmazsa olmazımız ama genellikle unutulan su tüketimini de hatırlatmak isterim. Su tüketimi günde ortalama 2.5-3 LT olmalıdır. Tabi ki bazen bu miktarlara ulaşmakta zorlanabiliriz. Su tüketimini desteklemek için ve süt miktarını arttırmak için süt, ayran, kefir gibi kalsiyum açısından zengin ve besleyici tercihler yapabilirsiniz.
Emzirme sürecinde tüketmemiz gereken besinlerden bahsettik peki ya tüketirken dikkatli olmamız gereken besinler neler?
- Kuru baklagiller, brokoli, karnabahar, acı baharatlar anne sütünün tadını değiştirebilir ve bebekte gaz oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden eğer bebeğinizde gaz problemi varsa bu besinleri tüketmeye bir süre ara verebilirsiniz.
- Kafein bebeklerde huzursuzluğa ve uykusuzluğa sebep olmaktadır. Yeşil çay ve kahve kafein içeriğinden dolayı tüketilmemelidir.
Sevgili anneler tüm bu noktalara dikkat ederek ve beslenmemize yapacağımız küçük eklemelerle anne sütümüzün miktarını ve kalitesini arttırabiliriz. Başaracağınıza inanıyorum 😊
Ayşenur Altıntaş
Necmettin Erbakan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
4. Sınıf Temsilcisi
Diyetisyenlerin mesleki gelişimine katkı sağlayacak, gerçek vaka analizleriyle bilgi ve deneyim kazandıracak Vakalarla Diyetisyen Zirvesi seni bekliyor! Alanında uzman isimlerden ilham al, vaka incelemeleriyle pratik bilgilerini güçlendir ve mesleğinde fark yarat. Bu eşsiz zirvede yerini almak için hemen kaydol! 🚀✨