Freelancer (Serbest Çalışma) Nedir?
Gelişen teknoloji, farklı iş kolları gündelik yaşantımızda derin değişiklikler yapmaya devam ediyor. Başta yaratıcı meslekler olmak üzere artık birçok meslek erbabı, freelance yani serbest şekilde çalışıyor. Esnek çalışma sisteminin popülerleşmesi ile beraber “Freelancer iş nedir?” sorusu sıklıkla sorulmaya başlamıştır.
Freelance kelimesinin türkçe karşılığı, serbest çalışmaktır. Yani bir firmada iş yapmayan bireylerin dışarıdan çalışmasını sürdürmesi anlamındadır. Freelancer çalışanlar, bir kurumda işe girmek yerine kendi uzman oldukları alanlarda hizmet vermeyi tercih ederler. Freelance çalışanlar bir maaş sistemi ile ödeme almazlar. Yaptıkları iş ya da çalıştıkları saat ile ücretlendirilirler. Dönemlik iş arayan öğrencilere freelance iş imkanları adeta bulunmuş bir maden gibidir.
Bu çalışma şekli daha çok belirli standartlara bağlı kalmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Çünkü burada çalışma saatleri, çalışma metodu, çalışma ortamı, çalışma saati çalışan tarafından belirlenir. Kısacası işinizin patronu sizsiniz!
Kimsenin size neden bunu böyle yapmadın, ben bu yöntemi kullanmanı istiyorum gibi sorular sormadığı ya da yığınla isteklerde bulunmadığı, kuralları sizin belirlediğiniz bir dünya düşünün. İşte orası freelancerlar dünyası! Günümüz çalışma standartlarını düşündüğümüzde kulağa müthiş geliyor değil mi? Ayrıca freelance biçimde çalışarak bir şirkete bağlı kalmadığınızda birçok işverenle çalışacağınızdan birden çok iş ve işveren hakkında deneyim sahibi oluyorsunuz. Avantajları sadece bununla sınırlı kalmamakta gelin bakalım bize daha ne gibi avantajlar sağlıyormuş…
Freelancer Çalışmanın Avantajları
- Kendi bilgi ve yeteneğinizi kullanma ve bundan para kazanma imkanı elde edersiniz
- Çalışma saatlerinizi kendiniz ayarlayabilir ve diğer işlerinize de zaman ayırabilirsiniz.
- Kurallar olmadan ara verebilirsiniz. Ailenize ve arkadaşlarınıza istediğinizde zaman ayırabilirsiniz. Böylelikle iş ve özel hayat dengesini sağlıklı bir şekilde koruyabilirsiniz.
- Yapacağınız işleri kendiniz seçebilir ve istediğiniz işten başlayabilirsiniz. Böylece bir işin çok uzun süreceğini ya da yeterince ödeme alamayacağınızı düşünüyorsanız o işi reddetme hakkınız da vardır.
- İyi bir itibarınız olması koşuluyla kazanabileceğiniz paranın bir limiti yoktur! Beklentinizin çok daha üzerinde gelirler elde edebilirsiniz.
Kimler Freelancer Olabilir?
Peki istediğimiz zaman, istediğimiz biçimde çalışma olananağı tanıyan ve hayal dünyamızı süsleyen bu iş modeline kimler dahil olabilir? Eğer reklamcılık, yazılım mühendisliği, grafik, yazarlık, tercümanlık, öğretmenlik ya da web tasarım gibi mesleğiniz varsa freelancer olmanız oldukça kolaydır. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından freelancer ile işverenleri bir araya getiren sitelere kaydolabilir iş almaya başlayabilirsiniz. Mesleğiniz freelancer çalışmaya uygun değilse serbest çalışmaya uygun bir alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Yabancı dilinizi geliştirerek çeviri yapabilir, bir programlama dilini öğrenebilir ya da görsel tasarımla ilgili programlara hâkim olmak için çalışabilirsiniz.
Firmalarda iş yoğunluğu fazla olduğunda ya da üst seviye kalite gerektiren işlerde freelance çalışan arayışına girişilir. Yaz tatillerinde bir firmaya bağlı olmak istemeyen öğrenciler için ya da insanlarda içli dışlı olmak istemeyen öğrencilere freelance iş imkanları çok mantıklı görünür.
Nasıl Freelancer Olunur?
“Freelance nedir?” öğrendikten sonra “Nasıl freelancer olunur?” sorusunun cevabı merak edilir. Freelancer olabilmek için öncelikle karıncalar gibi didik didik araştırma yapmalısınız. Hangi firmaların size uygun olduğunu, hangi şirketlerde daha verimli olabileceğinize karar verebiliyor olmalısınız. Karar verdikten sonra kariyer sitelerinde bulunan freelance ilanlara başvurun. Başvurunuz kabul edildikten sonra firma ile iletişime geçin ve iş birlikteliğiniz durumunda neler yapabileceğinizden bahsedin. Buradaki önemli nokta kararlılık ve karşınızdaki işverene güven vermektir. Çünkü ne yazık ki freelancer’lara karşı güven duygusu zor oluşmakla birlikte freelancer’ında işverene karşı güveninin oluşması gerekmektedir.
Ofis içindeki bir insana iş verildiğinde o işin yapılacağına dair garanti vardır. Çünkü çalışan zaten göz önündedir ve denetlenebilir konumdadır. Firma, freelance çalışan kişinin işi vaktinde teslim edip edemeyeceğini düşünürken, freelancer da parasını zamanında alıp alamayacağını düşünür. Bu süreç, zamanla iş kalitesi ve karşılıklı verim ile güçlenecek bir şeydir. Peki nasıl freelancer olunur? Freelancer olmak için sanal platformlarda işveren ve çalışan birbirlerine teklif sunar. Karşılıklı beklentiler uyuştuğu takdirde projeye başlanır.
Bir diğer yöntem ise hepimizin bildiği iş arama sitelerine üye olmak, buraya özgeçmişinizi bırakarak, devamlı bu siteleri takip edip başvuruda bulunabilirsiniz.
Freelancer Olarak Nasıl ve Nereden Para Kazanırım?
Türkiye ve dünyada hizmet veren birçok freelancer sitesi vardır. Türkiye’de hizmet veren freelancer iş sitelerinin başında Uzmankirala yer alır. Uzun yıllardan beri hizmet veren site, komisyon ile çalışır. Ancak bu komisyon yalnızca freelancer çalışanlardan kesilir. Freelancer arayanlar ekstra bir ücret ödemez.
Bir diğer site ise Bionluk! Freelancer iş ilanları verebileceğiniz sitelerden birisi olan Bionluk’a ücret ödeyerek kaydoluyorsunuz. Üyeliğinizi oluşturduktan sonra verdiğiniz hizmeti açıklayan bir ilan açıyorsunuz. Bu aşamada kendinizi mümkün olduğunca ifade etmelisiniz. Yapacağınız ve yaptığınız işleri örneklendirmeniz potansiyel müşteri sayınızı artması açısından önemlidir. Bir proje aldığınızda kazanacağınız tutar havuzda bekler, siz işi teslim ettikten sonra hesabınıza geçer.
Freelancer olarak para kazanmanızı sağlayacak başka bir site de R10’dur. R10 bir webmaster sitesi olmakla beraber freelancer iş bulabileceğiniz en aktif sitelereden birisidir. Verdiğiniz hizmetle ilgili bir konu açarak işverenlerin sizi bulmasını bekleyebilir ve ilanlara tekliflerde bulunabilirsiniz. R10 aldığınız işlerden bir komisyon kesmez ve para alışverişiyle ilgilenmez. Güvenliğinizi kendiniz sağlamalısınız.
Türkiye’de çalışanların kullanabileceği sitelerden birisi Sadeceon, değişken komisyon oranları olan bir sitedir. Siteye kaydolduktan sonra ilanınızı açabilir ve iş verenlerin projelerini size vermesini bekleyebilirsiniz. İşi tamamladığınızda para, Sadeceon hesabınıza yatar. Banka hesabınıza çekim yapmak isterseniz de %10 ile %50 arasında değişen komisyon kesintisi olur.
Freelancer Olarak Yapılacak İşler
- Yazarlık (Metin yazarlığı-Blog yazarlığı)
- Tercümanlık (Çeviri metin-Çeviri Video)
- Grafik Tasarımı
- Reklamcılık
- Programlama ve Veri Teknolojisi
- Yazılım
- Öğretmenlik (Çevrimiçi Dersler-Online Eğitmenlik)
- Fotoğrafçılık
- Sosyal Medya Yöneticiliği
- Web Tasarımcılığı
Freelancer Bir Çalışan Olmaya Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Bir freelancer olmanın büyülü dünyasını anlattığımıza göre biraz da freelancer olmanın sancılı dünyasını resmedelim. Freelance olarak çalışmak; Instagram, Pinterest gibi sosyal medya mecralarında göründüğü kadar pek de konforlu ve estetik değil. İşte freelancer olmayı düşünmeden önce bilmeniz gerekenler…
1.Freelancer çalışmak, sabah uyanıp duş sonrası kahvenizi alıp manzaranız karşısında bilgisayarınızla işlerinizi tıkır tıkır bitirdiğiniz bir hayal dünyası değildir.
2.Sanılanın aksine freelance çalışanların bol bol uyuyabileceği vakitleri yok. Uyurken akıllarının bir köşesinde diğer işleri olduğu için kısa süreli uykularını bile doya doya yaşayamazlar.
3.”Evden çalışıyorsunuz daha ne istiyorsunuz yeaa!” en çok duydukları cümledir. Birkaç avantajı olsa da götürüsü bir hayli çok. İş arkadaşları yok, mola arası dedikoduları yok, sabah uyandığında çalışma masanını ve odasını toplamak var!
4.Haftanın tüm günleri evden çalışmak sıkıcı bir hal alıyor! O yüzden işi; dışarıya, kafelere, bir yerlere taşımak zorunda kalırsınız.
5.Evden dışarı adım atmak para demek. Çalışırken kazanırlar ama harcamak zorunda da kalırlar.
6.Sandalye, koltuk, yatak üzerinde yapılan işlerle boyun düzleşmesi ve kemik ağrılarına maruz kalırlar. Sonra ver elini efendim spora… Tabii vaktiniz kalırsa ehehe.
7.Bir de sürekli değişen müşteriler var! Onlar çoğunlukla ne istediğini bilmezler, eğer biliyorlarsa da nerede imkansız olanı var onu isterler onu da istemeselerde sürekli revize isterler.
8.Siz nereye laptop oraya! Bilgisayarınız artık korkulu gölgeniz. O yanınızda olmadan bir hayat düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
9.Sanıldığından daha yoğun olan çalışma saatlerinizi bir türlü anlayamayacak olan yakın çevreniz, onlara vakit ayıramadığınız için sürekli yakınacak.
10.Geç ödemelerle karşılaşabilirsiniz ve freelance çalışırken komisyon almak her zaman mümkün değildir. Belirsiz gelir durumuna da alışmalısınız. Size küçük sürprizler yapabilir.
Evet, bir freelancer nasıl olunur, kimlerden olur, freelancer olmanın avantaj ve dezavantajlarını öğrendik. Yapmanız gereken hayatınızın nasıl ilerlemesini, gelişmesini istediğinizi belirlemek; isteklerinizi kafanızda oturtmanız ve freelancer olmanın size uygun olup olmadığına karar vermeniz. 🙂