Gebelik testi bilindiği üzere bir kadının hamile olup olmadığını belirler. Bu durum bazen mutluluk bazen de üzüntü verebilir. Adet döneminin gecikmesiyle birlikte gebelik testi yapmak öncelikler arasında olabilmektedir.
Kanda gebelik testi ve idrarda gebelik testi olmak üzere iki tip gebelik testi vardır. İdrarda gebelik testini kullanmak daha pratik bir yöntemdir. Kan tahlilinin sonucu ise gebeliğin geliştiğinin kesinliğinin bir göstergesidir. Aynı zamanda gebeliğin sağlıklı olup olmadığını belirleme yöntemi olarak kullanılır. Her iki testte de Beta HCG hormonuna bakılır. Beta HCG (beta-human koryo gonadotropik hormon) hormonu gebeliğin erken döneminden itibaren vücutta üretilmeye başlanan, önce kanda daha sonra da idrarda saptanabilen bir hormondur. Plasenta tarafından salgılanır ve gebelik boyunca gebeliği destekler. Gebe kadınların kanında ve idrarında döllenmeden 10 gün sonra ortaya çıkar. İdrar testinde görülmesi için testin geç dönemde yapılması daha doğru sonuç verir. Erken dönemde yapılan testte Beta HCG hormonu henüz idrarda saptanamadığı için negatif sonuç verebilir. Beta HCG gebelik oluşmadığı zamanlarda vücutta az miktarda bulunur. Gebelik oluştuğunda ise zamanla hızlı bir şekilde artmaya başlar. Gebeliğin yaklaşık 10. haftasında en yüksek seviyeye ulaşır daha sonra azalır. Bu test aynı zamanda dış gebelik ve mol gebelik oluşumunu saptamak için de kullanılır. Çünkü mol gebelik veya dış gebelik oluşmuşsa Beta HCG hormonu, yükselmesi normal olan aralıktan çok yükseklere çıkar. Bu durum kan tahlilinde saptanabilir.
İdrarda gebelik testi
İdrarda gebelik testi iki şekilde yapılabilir. İdrar bir kabın içinde toplandıktan sonra çubuk içine daldırılabilir ya da orta idrar dediğimiz idrar yaparken ilk önce bir kısmı klozete, orta kısmı test çubuğuna, kalanı ise tekrar klozete yapılarak kullanılabilir.
Beta HCG değerlerinin normal aralıkları nasıldır?
Sağlıklı gelişen gebeliklerde HCG seviyeleri hızla yükselir. HCG seviyeleri yorumlanırken 5.0 mlU/ml’den yüksek olduğunda sonuç pozitif kabul edilip gebelik durumu kesinleştirilmektedir.
4 haftalık gebeliktebeta HCG 75-2.600
5 haftalık gebeliktebeta HCG 850-20.800
6 haftalık gebeliktebeta HCG 4.000-100.200
7-12 haftalık gebelikte beta HCG 11.5000-289.000
13-16 haftalık gebelikte beta HCG 18.300-137.000
17-24 haftalık gebelikte beta HCG 1.400-53.000
25-40 haftalık gebelikte beta HCG 940-60.000
Beta HCG testi ne zaman yapılmalıdır?
En uygun zaman beklenen adet tarihi geciktikten sonrasıdır. Erken yapılmış olması sonucun yalancı negatiflik durumuna sebep olabilir. Testin sabah ilk idrarla yapılması sabahki idrarda Beta HCG hormonunun daha yoğun olması sebebiyle daha belirgin sonuç alınmasını sağlar. Test sonucunda tek çizgi varsa negatif, yani gebelik yok, silik veya belirgin iki çizgi varsa pozitif, yani gebelik var demektir.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:TUĞBA BAŞHAN
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ebelik 3. Sınıf Ebelik
KAYNAKLAR: