Herkese merhaba… Bugünkü konumuz Gebelikte Vitamin Takviyeleri. Umarım okuyan herkes keyif alır. Şimdiden iyi okumalar.
Anne ve bebek sağlığında vitaminlerin önemi
Bağışıklığınızı korumak için doğal beslenerek, bebek gelişimi ve anne sağlığı için vitaminlerle destekleyebilir, lohusalık süreci ve lohusalık depresyonunu vitaminlerle korkusuz hale getirebilirsiniz. Vitamin desteği, nöral tüp defektinden ve anne adayını farklı rahatsızlıklardan korumak için önemlidir. Sağlıklı bir gebelik, bebek gelişimi, emzirme dönemi, lohusalık dönemi ve lohusalık depresyonu gibi sorunların önlenmesi için de vitamin destekleri hem anne hem de bebek açısından oldukça önem taşımaktadır. Peki hamilelik döneminde hangi vitamin takviyeleri kullanılmalıdır?
- Folik asit
- Demir
- D Vitamini
- Kalsiyum
- C Vitamini
- Çinko
- Bakır
- B6 Vitamini
Folik asitFolik asit hücrelerin fonksiyonu için vücutta yeterli miktarda mutlaka olması gereken bir vitamindir. Gebedeki folik asit eksikliğine bağlı olarak bebekte nöral tüp defekti, dudak damak yarığı gibi anomaliler ortaya çıkabilir. Bu nedenle gebe kalmayı planlayan her kadın günde 400 mcg kadar folik asit almaya başlamalı ve gebeliğin üçüncü ayına kadar düzenli bir şekilde kullanmaya devam etmelidir. Daha önce nöral tüp defekti olan bir bebek doğurmuş olan gebeler ile kendisinde veya eşinde nöral tüp defekti olan gebelerde gerekli günlük doz 4 mg’dır. 12. haftadan sonra kullanımının bu açıdan bir faydası yoktur. Ancak folik asit eksikliğine bağlı anemisi olan gebeler günde 1 mg kadar folik asit almalıdır.
Demir
Bebeğin kan yapımının sağlanması için anneden bebeğe plasenta yoluyla sürekli demir geçişi olur. Bu demir miktarı yaklaşık 1 gram kadardır. Annedeki demir depoları genellikle bu ihtiyacı karşılamaya yeterli olmaz ve annenin hemoglobin değerleri düşer. Bunu engellemek amacıyla her gebenin üçüncü aydan itibaren günde en az 27 mg kadar demir desteği almasını önermekteyiz. Demir eksikliği anemisinde; bebekte gelişme geriliği veya erken doğum riski artmaktadır.
Gebeliğin ikiz veya üçün olması durumunda veya annede zaten demir eksikliğine bağlı anemi varlığında günde 60-120 mg şeklinde daha yüksek miktarlarda demir desteği gerekmektedir. Alınan demirin emilebilmesi için aç karnına ve tercihen portakal suyu ile alınmasında fayda vardır. Süt ürünleri demirin emilmesini engellemektedir.
Demir preparatlarının en büyük yan etkisi sindirim sistemi üzerinedir. İshal, kabızlık, dışkının renginde koyulaşma, mide yanması gibi şikayetlere yol açmaktadır. Şurup şeklindeki demir preparatlarının bu tip yan etkisi daha azdır. Her ilaç farklı etkiler gösterdiğinden, yan etki görülmesi durumunda farklı bir demir preparatı denenmelidir. Farklı preparatları deneyerek o kişi için en az yan etkili olanı bulmak mümkündür.
D vitamini
D Vitamini herkes için vazgeçilmez bir vitamindir. Yeterli gün ışığı alamamak ya da yapısal olarak D vitamini rezervlerinin düşük olması ile çoğu kişide D vitamin eksikliği görülebilmektedir. Gebelik döneminde D vitamini takviyesi almak annenin bütüncül sağlığı ve bebeğin sağlıklı gelişimi için elzemdir. D vitamini eksikliği preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), büyüme geriliği, erken doğum, gebeliğe bağlı diyabet gibi problemlere neden olmaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı her gebenin 12. haftadan itibaren doğumdan sonraki 6. aya kadar günde 1200 IU (9 damla) kadar D vitamini kullanmasını önermektedir.
Doğum Öncesi Kullanılan Vitaminlerin Yan Etkisi Var mı?
Hamilelik döneminde kullanılan vitaminler bazı anne adaylarında mide bulantısına neden olabilir. Bu durumda anne adayı vitamin takviyesini gece yatmadan önce ya da hafif atıştırmalık ile almalıdır. Diğer bir yan etki kabızlıktır. Hamilelikte alınan vitaminler kabızlığa neden olabilir. Bu durumu önlemek adına bol sıvı alınmalı, öğünlerde lifli yiyecekler tüketilmeli, fiziksel aktiviteye önem verilmelidir.
Farklı konularda yine görüşmek üzere umarım keyif almışsınızdır.😊
İpek Akdemir
Osmaniye Korkut Ata üniversitesi Ebelik 2. Sınıf
Linkedln: https://www.linkedin.com/in/ipek-akdemir-200272179KAYNAKCA
- http://centralhospital.com/Haberler/hamilelikte-vitamin-kullanimi/
- https://acibademmobil.com.tr/hamilelikte-kullanilan-vitaminler/
- https://www.aytulcorbacioglu.com/2019/11/11/hamilelikte-hangi-vitamin-ve-mineraller-gida-takviyesi-olarak-alinmalidir/#:~:text=Bundan%20dolay%C4%B1%20gebeli%C4%9Fin%20ilk%20%C3%BC%C3%A7,mcg%20kadar%20iyot%20al%C4%B1nmas%C4%B1%20faydal%C4%B1d%C4%B1r.&text=kadar%20D%20vitamini%20kullanmas%C4%B1n%C4%B1%20%C3%B6nermektedir.&text=%C3%87inko%2C%20selenyum%2C%20bak%C4%B1r%2C%20B,mineral%20bebe%C4%9Fin%20geli%C5%9Fimi%20i%C3%A7in%20faydal%C4%B1d%C4%B1r
- https://www.buyukanadoluhastanesi.com/haber/1752/hamilelikte-kullanilan-vitaminler-nelerdir-nasil-secilmelidir
- https://www.drozandogan.com/gebelikte-vitamin-ve-mineral-takviyesi