Geleceğin hemşire adayları, geleceğin güçlü hemşireleri…
Yazıma başlamadan önce hemşirelik haftamızı en içten dileklerimle kutluyorum, iyi ki bu mesleğe baş koyduk, iyi ki bu mesleğin adaylarıyız.
İlk olarak 12 Mayıs Hemşireler Günü’nün öneminden bahsedelim.
12 Mayıs 1974 tarihinden bu yana kutlanan Hemşireler Günü tarihi bir anlama sahiptir. Çünkü 12 Mayıs modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günüdür. Uluslararası Hemşireler Günü olarak ilan edilen bu tarihte, 14 Mart Tıp Günü’nde olduğu gibi her yıl farklı bir tema ile etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yıl Hemşirelik Haftası tüm dünyada “Hemşirelerimiz Geleceğimiz; Bakımın Ekonomik Gücü” teması ile kutlanmaktadır.
Her sene 12 ile 18 Mayıs arasında kutlanan Hemşireler Günü ile bu alanda yaşanan sorunlara çözümler aranmakta ve hemşirelik mesleğinin önemi ortaya koyulmaktadır. Hemşirelik mesleğinde dil, din ve ırk ayrımı gözetilmeden herkes için sağlık ilkesi benimsenmiştir. Biz hemşireler birey, aile ya da toplum fark etmeksizin sağlık hizmeti sunma konusunda en etkin role sahibiz.
Mesleki Güçlenme ve Mesleki Örgütlenmenin Önemi
Bir çok meslekte olduğu gibi hemşirelik mesleğinde de profesyonel gelişim ve güç birliği sağlayabilmemizde mesleki örgütlerin varlığı ve etkinliği önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda biz hemşire adaylarının ve hemşirelerin her alanda güç kazanmasının en iyi yolu, belirli amaçlara ulaşmak için birlikte hareket edebilmemizdir. Birlikte hareket edebilme konusundaki en büyük güç kaynağı ise mesleki örgütlenmedir. Hemşirelik alanındaki örgütlenme son yıllarda mesleki örgütlenmeden çok mesleki organizasyon çeşitliliğinin artması şeklinde yaşanmaktadır. Farklı hemşirelik alanlarında genel ve özel amaçlı dernekler kurulmaya başlanmıştır.
Gelin birlikte öne çıkan bazı uluslararası hemşirelik örgütlerine bir bakalım.
- ICN-International Council of Nurses (Uluslararası Hemşireler Konseyi)
- AACN-The American Association of Colleges of Nursing (Amerikan Hemşirelik Okulları Birliği)
- ACENDIO-The Association for Common European Nursing Diagnoses, Interventions and Outcomes (Avrupa Ortak Hemşirelik Tanıları, Girişimleri ve Sonuçları Birliği)
- AHNA-The American Holistic Nurses Association (Amerikan Holistik Hemşireler Birliği)
- ANA-American Nurses Association (Amerikan Hemşireler Birliği)
- APNA-American Psychiatric Nurses Association (Amerikan Psikiyatri Hemşireleri Birliği)
Türkiye’deki hemşirelik mesleki örgütlenme süreci ele alındığında; gönüllü hemşireler tarafından 23.08.1933 tarihinde kurulan ilk hemşirelik örgütü “Türk Hastabakıcılar Cemiyeti” olduğu görülmektedir. 1943 yılında yeniden yapılandırılmış olan bu cemiyetin adı “Türk Hemşireler Derneği” olarak değiştirilmiştir. Türk Hemşireler Derneği, 1949 yılında Uluslararası Hemşireler Birliği’ne dahil olmuştur. Türkiye’de son yıllarda hemşirelik alanındaki örgütlenme mesleki örgütlenmenin artışından çok, mesleki örgütlenme çeşitliliği ile görülmektedir. Türkiye’de mesleki alanda faaliyet gösteren dernek sayısı; 2000 yılında 20 iken, 2005 yılında 23’dür. Günümüzde ise hemşirelik mesleği ile ilgili faaliyet gösteren dernek sayısı artış göstererek 56’ya ulaşmıştır.
Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?
Gelecekteki “Hemşirelik” mesleğinin günümüzden çok farklı olacağı, gelişen bilim ve teknoloji ile bireylerin sağlık ve bakım ihtiyaçlarında önemli değişikliklerin olacağı, özellikle genetik alanında kaydedilen ilerlemeler ile “Hemşirelik” mesleğinin yeniden şekilleneceği ve dolayısıyla hemşirelerin rol ve işlevlerinde yenilikler olacağı öngörülmektedir.
Dünya genelinde tüketimin artması sonucu ekonomik ve enerji sorunlarının artacağını, biyolojik savaşların başlayacağını, su kaynaklarının tükenebileceğini ifade eden Hemşireler, gelecek yıllarda sağlık alanında kök hücre ve gen çalışmalarının artacağını bunun yanında insanlarda ruh sağlığı sorunlarının ile kronik hastalıkların artacağını ve farklı hastalık türlerinin ortaya çıkacağını belirtmişlerdir. Hemşirelik mesleğinde ise lisansüstü programlara talebin artacağı, yeni uzmanlık alanlarının doğacağı, robotların hastalara bakım verebileceği ve meslekte cinsiyet eşitliği olacağı tahmin edilmektedir.
İyi ki bu kutsal mesleğin adaylarıyız, iyi ki varız güçlü hemşireler…
Günümüz kutlu olsun, değerimizin her gün bilindiği günlerimiz olsun.
Sevgiler…
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Hanne Kılavuz
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi – Hemşirelik – 3. sınıf
Etkin Kampüs Hemşirelik Departmanı Blog Koordinatörü
Hanneciğim ilk öncelikle Hemşireler gününü kutluyorum.Bir meslek bu kadar mı birine yakışır…Seni tebrik ediyorum.Bu mesleğin hakkını vererek yapacağına inanıyorum.Sevgiler…
çok teşekkür ederim hocam iyi ki varsınız 🫶
Çok güzel bir yazı olmuş canım 🌸 Hemşireliğin önemini özet ve anlaşılır şekilde vurgulaman çok hoş 🥰 Emeğine sağlık, diğer yazılarını da merakla bekliyorum 😍