fbpx

Güncel Sağlık Yönetimi Trendleri

Güncel Sağlık Yönetimi Trendleri

Merhabalar, ben Fatih İlyas Çam. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Yönetimi 4. Sınıf öğrencisiyim. Bugün sizlere Güncel Sağlık Yönetimi Trendleri konusu hakkında bir blog yazısı hazırladım. Keyifli okumalar.

Son yıllar içerisinde en hızlı gelişen sektörlerden birisi de sağlık sektörüdür. Değişen ve gelişen koşullara uyum sağlayabilmek, doğru amaç ve yöntemlerle sağlık kavramını doğru yönlendirerek toplum sağlığını bir adım daha ileriye taşımak için güncel sağlık trendlerini yakalamak önemlidir.

Çağımızın koşulları dahilinde Sağlık Yönetimi alanı hem maliyet hem de sağlık açısından oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Güncel Sağlık Yönetimi Trendlerini yakalayarak maliyet etkililiği sağlayabilir ve sağlık hizmetleri doğru şekilde yönlendirilebilir. Bu konuda gelişim gösterebilmek için bu konu altında yer alan önemli konuları incelemek, özümsemek ve uygulamaya geçirmek gerekmektedir.

Son yıllarda sağlık yönetimi alanında öne çıkan trendler ağırlıklı olarak dijitalleşme ve sağlık hizmetinde kişiselleştirilme konuları üzerinde olmuştur. Odaklanılması gereken önemli noktalar şunlardır:

1.Teletıp ve Dijital Sağlık Hizmetleri

  • Teletıp uygulamaları ve dijital sağlık hizmetleri, özellikle COVİD-19 salgını sırasında ve sonrasında aktif olarak kullanılmaya başlanan uzaktan sağlık hizmetleridir. Sağlık sektörünün dijitalleşmesi üzerine güncel olarak yoğun olarak kullanılmaktadır. 
  • Teletıp uygulamalarında hasta ve doktor arasında uzaktan bir iletişim bulunur ve bu iletişim genellikle görüntülü görüşme, sesli arama ya da mesajlaşma yoluyla gerçekleştirilir.
  • Doktor, hastasını uzaktan iletişim yoluyla muayene edebilir ve teşhis koyabilir, hastaya reçete yazabilir, ilaç takibini yapabilir ve kronik hastalıklarına hızlı müdahalede bulunabilir.
  • Dijital sağlık hizmetlerinde ise, yapay zekâ destekli çözümler aktif olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde dijital sağlık hizmetlerine örnek olarak MHRS, E-nabız uygulamaları örnek gösterilebilir.

2.Yapay Zekâ ve Veri Analitiği:

  • Yapay zekâ ve veri analitiği, tıp ve sağlık hizmetlerinde önemli rol oynamaktadır. Bu teknolojiler, hastalıkların teşhisinden tedavisine, sunulan sağlık hizmetlerinin yönetimine kadar geniş yelpazeli bir alanı kapsamı altına alır. 
  • Yapay zekâ uygulamaları, tıbbi görüntüleme ve teşhis koyma gibi alanlarda tıbbi görüntüleri doğru ve hızlı şekilde analiz ederek doğru teşhis koymada önemli bilgiler sunar. 
  • Yapay zekâ sayesinde kişiselleştirilmiş sağlık sunumu da hızlı ve kolay hale gelmiştir. Bunların yanında maliyetlerde gözle görülür şekilde azalmalar görülür. Kişiye özel chatbot ve sanal asistanlar sayesinde hastaların istek ve ihtiyaçlarını hızlıca giderir.
  • Veri analitiği kısmında ise; hastalıkların yönetimi, sağlık hizmetlerinin yönetimi, ar-ge uygulamaları gibi birden çok alanda toplumun ve kişilerin verilerini analiz eder ve karar vermede yardımcı kaynaklar olarak kullanılırlar. 

3.Holistik Sağlık Yaklaşımları:

  • Holistik sağlık yaklaşımları bireylerin fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlıklarını bir arada değerlendiren bütüncül bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, bireylere özelleştirilmiş çözümler ve yaklaşımlar sunmaktadırlar. 
  • Bu yaklaşımda kullanılan uygulamalar ise; alternatif ve tamamlayıcı tıp, meditasyon, beslenme ve diyetetik, fiziksel aktivite ve egzersiz gibi bireyin sağlık durumunu birçok yönden kapsayan uygulamalardır.
  • Bu yaklaşım dahilindeki uygulamaları kullanırken çift yönlü bakış açısıyla yanaşmak gerekmektedir. Kişilerin birden çok sağlık problemine çözüm sunarken diğer taraftan bu uygulamaların doğru şekilde sunulması için alanında uzman ve deneyimli kişilerin gerekliliği maliyet açısından sorunlar çıkarabilir.

4.3D Baskı ve Genomik Tıp:

  • Kişinin sağlık durumuna uygun olarak özelleştirilmiş protezler, implantlar ve cerrahi uygulamalar gibi sağlık uygulamaları için 3D baskı teknolojisi aktif olarak yoğun şekilde kullanılmaktadır.
  • Genomik tıp ise, bireylerin genetik yapısını analiz ederek teşhis, tedavi ve hastalık önleme konularında süreç iyileştirici uygulamalardır. 
  • Genomik tıbbın kullanım alanları ise; hastalıkların erken teşhisi ve önlenmesi, kişiselleştirilmiş tedavi, genetik bozuklukların düzeltilmesi vb. olarak bilinmektedir. 

5.Giyilebilir Sağlık Teknolojileri:

  • Son senelerde kullanımı artan giyilebilir sağlık teknolojileri, bireylere kendi sağlık durumlarını yönetebilme konusunda yardımcı olabilen teknolojilerdir. Yaygın olarak kullanılan giyilebilir sağlık teknolojilerine akıllı saatler ve takip cihazları örnek verilebilir. 
  • Akıllı saatler günümüzde bireylere oldukça fazla ayrıcalık sunmaktadır. Kalp atış hızı, fitness verileri, tansiyon ölçer, uyku ölçer, nefes eğitimi gibi kişisel sağlığı önemli derecede etkileyebilecek uygulamaların tek bir yerde bulunması, bireylere hızlı ve etkili bir sağlık hizmeti sunmada aktif rol oynar. 

6.Akılcı Antibiyotik Kullanımı:

  • Antibiyotiklerin yalnızca gerçekten gerekli olduğu durumlarda kullanımı haricinde antibiyotik kullanımını azaltmak ve önlemektir. Bu şekilde hem bireyin sağlığı korunur hem de antibiyotik direncini önler.
  • Akılcı antibiyotik kullanımı bazı kuralları içerir. Bunlar: yalnızca doktor reçetesi ile antibiyotik kullanımı, doğru sürede doğru dozu kullanma, farklı enfeksiyonlar için enfeksiyon türüne uygun antibiyotik kullanımıdır. 

Günümüzde bunlar gibi birçok trend uygulamalar vardır fakat en çok kullanılan uygulamalar bu şekildedir. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

Fatih İlyas Çam

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü

Sağlık Yönetimi Departmanı Blog Yazarları Yöneticisi

4. Sınıf Temsilcisi


“Sağlık Yönetimi Semineri” ile Geleceğinizi Şekillendirin!
Sağlık sektöründe yönetim becerilerinizi geliştirmek, kariyerinizde fark yaratmak ister misiniz?
Bu seminere katılarak: Alanında uzman konuşmacılardan sağlık yönetimiyle ilgili en güncel bilgileri öğrenin. Sektördeki yeni trendler ve fırsatlar hakkında bilgi sahibi olun. Profesyonel ağınızı genişletme şansı yakalayın. Hemen kaydolun, bu eşsiz fırsatı kaçırmayın! 🌟
Unutmayın, geleceğin liderleri bugün adım atar!

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap