fbpx

Holistik Diş Hekimliği

  Holistik diş hekimliği, bütünsel diş hekimliği veya biyolojik diş hekimliği, ağız hijyeni ve bakımının vücudun  bütününü  ilgilendirdiği  iddiasına dayanan alternatif bir yaklaşımdır ;vücut tek bir birimdir ve bu birimin bir bölümündeki herhangi bir değişiklik, tüm üniteyi etkileyecektir. Bu yaklaşım diş hekimliğinde bir paradigma veya felsefedir, bir uzmanlık alanı değildir. 

TARİHÇESİ : Holistik diş hekimliği ,. Weston A Price ( Seçkin bir diş hekimi olan Price, hâlâ tüm dünyada sağlıklı geleneksel kültürlerin beslenmeleri üzerine çığır açan araştırmalarıyla tanınıyor). ile 1870 -1948 yılları arasında gelişim göstererek gün geçtikçe çığır açan aynı zamanda eleştirilen bir dal haline geldi.

    Price’a göre kalp problemleri gibi dejeneratif hastalıklar,böbrek ve mesane bozuklukları, artrit, romatizma, akciğer sorunları kök kanal tedavisi ve endodontik tedavilerden köken almaktadır. rice’ın bu düşüncesi ile şuanda da yaygın olarak bilinen bir kavram olan  “fokal enfeksiyon” teriminin altyapısı oluşturulmuş oldu. Price , araştırmalarında   “Vücut kimyasını dengelemek” ifadesini kullanarak çürüğü vücudun kimyasal bir bozukluğu olarak tanımladı ve diş çürümesini “olağanüstü bir durum” olarak değerlendirdi.

 

             

 

 

 

 

HOLİSTİK DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

   Hintlilerin  vazgeçilmez karışımı : ‘’AYURVEDA’’ 

 Ayurveda, çeşitli bitkiler ve baharatların harmanlanmasıyla oluşturulan macunumsu bir karışımdır.Ayurveda içerikli diş macunları güncel diş macunlarının içerdiği kimyasalların aksine tamamen bitkisel ve doğal içerikler barındırır.

                   

   

  Bağımlılık yapmayan ilaç:   HOMEOPATİK İLAÇLAR’’: 

  Homeopatik ilaçlar yapmak için otlar bazı bitkiler, mineraller ve yılanzehiri gibi bazı maddeler kullanılabilir. Bu maddeler kullanılmadan önce tekrar  tekrar seyreltilir ve her seyreltme arasında kuvvetli bir şekilde çalkalanır.                

   Hastayı ilaca bağlı hale getirecek içerik barındırmayan  ve etkili doğal bir alternatif yöntemidir.

     Aynı zamanda bazen kimyasal ilaçlarla sağlayamadığımız kazanımın sağlanması  ve bunu yaparken de herhangi bir organa zarar vermemesi önemli özelliklerindendir. Örneğin, bebeklikten çocukluğa ve süt dişlenme döneminden daimi dişlenmeye  kadar olan süreci ele alalım: İştahsızlık, kusma, ishal hatta yüksek ateşe  kadar giden durumlardan tutun, geç diş  sürmesi  yahut erken çürümelere ve kayıplara   kadar uzayan bir listedir bu. Özellikle gelişim aşamasında bu durumlardan dolayı sık kullanılan  ilaçların vücutta nasıl yıkımlar yaptığı ve çocuğun  yaşam gücünü nasıl düşürdüğü ile ilgili kanıtlar sunan  birçok  yayın var. Bu durumda  kullanılan homeopatik remediler, çocuğun konforunu artıracağı gibi, yaşam  gücünü de desteklediği için kazanımlar daha da fazla olacaktır. Üstelik  bedenlerinde hiçbir hasar oluşmadan tedavi uygulanmış olur. 

   

 

 

 

 

 

 

Sağlıklı beslenmek ve bitkisel beslenmeye ağırlık vermek, hastanın hipnotizesi sağlanarak anksiyete seviyesini düşürmek ve akupunktur tedavileri yine ‘HOLİSTİK DİŞ HEKİMLİĞİ’ tekniklerindendir.

Holistik Diş Hekimliğinde Aromaterapi :

       Diş hekiminden korkmak ve yapılacak işlemler için endişe duymak yaygın olarak  görülen bir sorundur. Bu durum hem hekime hem de hastaya gerginlik yaşatır. Aromaterapi bu noktada kişinin ruh ve beden sağlığını iyi yönde etkilemek, geliştirmek  için kullanılan bir yöntem olarak günümüze kadar gelmiştir.                                          

     Aromaterapi uygulaması ile çeşitli bitki esanslarının kullanılması sonucu hastalarda anksiyete düzeyinin azalması sağlanabilir. Ayrıca bazı bitkiler ağız ülserasyonlarının tedavisinde kullanılmıştır.

    Aromaterapi uygulamasında çeşitli  aromatik bileşikler kullanılır,  bunların başında esansiyel yağlar gelir. Esansiyel  yağlar ise farklı  ağaçlardan, otlardan, bitkilerden elde edilir.  Bu elde edilen  esansların çeşitli antiviral, antifungal ve antibakteriyel  etkileri olduğu  gözlemlenmiştir. Limon, papatya, lavanta, portakal, elma, sedir ağacı ve bergamot düzenli olarak kullanılan uçucu yağlardır. Bu tür bitkisel esanslar : masaj, topikal uygulamalar, inhalasyon yöntemiyle birçok tedavide kullanılır.

                                                  NASIL ETKİ GÖSTERİR?

      Aromaterapi koku duyumuzu harekete geçirerek çalışır, elde edilen esans partikülleri burun boşluğundaki sinir hücrelerine uyarılar gönderir ve buradan da beynin limbik sistemini etkiler. Böylece kalp atış hızı, kan basıncı, nefes alma, hafıza, stres, duygular ve hormonlar dengelenip düzenlenir . Aromaterapi basit, ince olduğu gibi bu saydığımız yollar üzerinden de holistik yani bütünsel bir etkisi vardır.

 Yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım faydalı olmuştur.

                                                                                                                         


Kongre Niteliğinde Diş Hekimliği Zirvesi 2024: Bilgi, Deneyim ve İnovasyonun Buluşma Noktası!

Sizleri, diş hekimliği alanında uzmanlaşmış birbirinden değerli eğitmenlerle buluşturmak için büyük bir heyecanla “Kongre Niteliğinde Diş Hekimliği Zirvesi 2024” organizasyonumuzu duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Detaylı bilgi için tıkla!


YAZAR:
Ervanur Konuk
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği 4. Sınıf


KAYNAKÇA:

 http://www.ispcd.org/

 https://saudijournals.com/media/articles/SB_110267-270.pdf

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8349671/pdf/jdapm-21-311.pdf 

 https://www.healthline.com/health/holistic-dentistry 

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap