İİBF Mezunu Formasyon Alabilir Mi, Nasıl Bir Yol İzlemeli?
Merhaba arkadaşlarrrr, bu yazımda İİBF öğrencilerinin ve mezunlarının en merak ettiği hususlardan biri olan formasyona değineceğim. İİBF mezunları formasyon alabilir mi yani öğretmen olma yetkinliğine sahip olabilir mi? Eğer alma hakları varsa nasıl alabilirler? Birçok İİBF’linin alternatifleri arasında öğretmenlik mesleği var, gelelim İİBF’de bu konuda durumlar nasıl?
Her İİBF bölümü mezunu formasyon alamasa da evet İİBF’nin bazı bölümlerinden mezun olanlar formasyon alabilmektedir. Bu bölümler; İşletme, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye ve Yönetim Bilişim Sistemleridir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Pedogojik Formasyon Eğitimi alarak öğretmenlik yapabilirler. İİBF’nin sıraladığım bölümleri dışında kalan bölümlerinin mezunlarının maalesef formasyon alma hakkı yoktur. Dolayısıyla öğretmenlik yapmak gibi bir alternatifleri yoktur. Fakat formasyon alan İİBF mezunları atama konusunda dezavantajlıdırlar. Öğretmen atamalarında öncelik Eğitim Fakültesi mezunlarındadır. Ardından ikincil sırada olan İİBF mezunları atanabilmektedir. Bu yüzden İİBF mezunlarının atamaları, Eğitim Fakültesi mezunlarına nazaran düşüktür.
Formasyon almak için adım adım izlenecek yol;
Öncelikle dört yıllık lisans diploması alınması gerekmektedir.
Ardından formasyon almak isteyen mezunlar, Eğitim Fakültesi olan üniversiteleri takibe alıp üniversitenin formasyon ile ilgili ilanlarını kaçırılmamalıdır.
Üniversitelerin, bu programa seçecekleri kişiler için genel ve özel şartları bulunmaktadır. Bu şartlar üniversiteler arasında farklılıklar gösterebilmektedir.
İlandaki şartlara sahip mezunlar programa başvuruda bulunabilir.
Daha sonra programa kabul edilen kişiler en az bir yıl eğitim alır. Bu süreç, teorik ve uygulamalı bir eğitimi kapsar.
Eğitimden sonra sertifika alabilmek için sınava girmek gerekmektedir. Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler Pedogojik Formasyon Sertifikasına sahip olur.
Formasyon alındıktan sonra KPSS sınavına girip başarılı olan kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanabilir ve MEB’e bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmen olarak göreve başlayabilirler.
Pedogojik Formasyon ile ilgili bilinmesi gereken birkaç husus ise şöyledir;
-Üniversitelerin, başvuranları formasyon eğitimine seçerken dikkate aldığı bazı unsurlar şunlardır; akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım şartları sağlanması gerekmektedir.
-Başvuranların mezuniyet ortalaması 4lük sistemde 2,5 olması gerekmektedir.
-Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin, YÖK tarafından tanınan bir ‘denklik belgesi’ alması gerekir.
-Çift ana dal programına kayıtlı öğrenciler ise lisans programlarından birinde eğitim alıp mezun olmak şartıyla formasyon alabilir.
-İİBF mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği alanlarda öğretmenlik yapabilirler.
Öğrenciler ve mezunlar için önemli bir konu olan ‘formasyon’ hakkında sizleri bilgilendirmekten mutluluk duyuyorum. Umarım yazımızda aradığınız soruları ve cevapları bulabilmişsinizdir. İİBF hakkında detaylı bilgi almak için Etkin Kampüs’ün diğer blog yazılarını da okuyabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
EtkinKampüs, İİBF öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların sağlık yönetimi İİBF alanındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
YAZAR:
Duygu Yeldan
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kamu Yönetimi
Linkedln