Öncelikle herkese merhaba. Bu yazımda kanser hastalarında beslenme ile ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşacağım. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Hangi kanser türü olursa olsun kanser tedavisi sürecinde en merak edilen konuların başında beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği geliyor. Çünkü kanser sırasındaki beslenme şekliniz, hayatınızın diğer dönemlerindeki beslenme alışkanlıklarınızdan çok daha önemlidir. Tedavi sırasında ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenmeniz:
-Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
-Tedaviye bağlı oluşan komplikasyonlara tolere edebilmenizi sağlar.
-Enfeksiyon riskinizin düşmesine sebep olur.
-Güçlü ve enerjik olmanızı sağlar.
Peki Nasıl Beslenmeliyim?
Kanser hastalarında çok büyük önem taşıyan beslenme kavramı, aslında diğer insanların uygulaması gereken beslenme şeklinden çok farklı değildir. Önemli olan tedavinin yarattığı yan etkilere bağlı olarak bireyin yeterli ve dengeli beslenmesini sürdürebilmektir.
Aşağıdaki birkaç madde, tedavi öncesindeki bireylere verilebilecek çeşitli sağlıklı beslenme önerileridir:
-Günde en az 5 porsiyon değişik renkte sebze ve meyve tüketin.
-Protein tüketiminizi artırın.
-Besleyici değeri olmayan yüksek şeker ve yağ içeren yiyeceklerden uzak durun.
Kemoterapi veya radyoterapi ile tedavi edilen kanser türlerinde, tedaviye bağlı olarak beslenme problemleri gelişebilir. Bunlardan bazıları; İştahtan kesilme, kilo alımı veya kilo kaybı, ağız ya da boğaz ağrısı, ağız içi yaraları koku ya da tat değişikliğine duyarlılık, bulantı ve kusma, ishal ve kabızlıktır. Öncelikle bunların olağan bir süreç olduğunu unutmayınız ve moralinizi yüksek tutunuz.
Kanser Tedavisi Alırken Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Yiyebildiğiniz zaman yeterli protein ve kalori içeren yiyecekler alınız. Bunlar gücünüzü korumanıza, vücut dokularının bozulmasının önlenmesine ve tedavi nedeniyle zarar görebilecek dokularınızın yenilenmesine yardım edecektir. Sabah kahvaltısına önem veriniz. Genellikle iştahsızlık ile karşılaşılmasına rağmen sabah kahvaltısında besin tüketimi daha iyidir.
Kemoterapi aldığınız günler bol su tüketiniz. Su, vücudunuzun gerektiği gibi işlev yapması için çok önemlidir.
Kanser tedavisi gördüğünüz süreçte yağ ve yağlı yiyeceklerin tadından hoşlanmayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yağsız veya az yağlı yoğurt, peynir, yumurta ve yağsız et gibi yüksek protein düşük yağ içeren besinler tüketmelisiniz.
İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri besinlerden karşılamak en güvenli yoldur. Ancak tedavinin yan etkileri nedeniyle yeteri kadar besin tüketemiyorsanız hekiminizle ilaç desteği (multivitamin/mineral) konusunda görüşebilirsiniz. Kusmayı önlemek için multivitaminleri her zaman yemekle beraber alın.
Kusma, ishal ve ateş gibi durumlar söz konusu olduğu takdirde aldığınız sıvı miktarını artırın. Sıvı alımı için su, meyve suyu, ayran iyi seçeneklerdir. Kahve ve çay gibi içecekler, vücudunuzdaki suyun atılmasına neden olarak sıvı kaybetmenize yol açarlar.
Tedavi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kanser tedavilerine bağlı (özellikle kemoterapi ve radyoterapi) yan etkilerin pek çoğu tedavi tamamlandıktan sonra ortadan kalkar. Tedavi sona erdiğinde hasta kendisini giderek daha iyi hissetmeye başlayacak, yiyeceklere ve yemek yemeye ilgisi yavaş yavaş normale dönecektir. Bazen bazı yan etkiler devam edebilir. Bu nedenle tedavi sonrasında da beslenmemize dikkat etmeliyiz. Bunun için; bolca meyve tüketiniz. Yiyecek hazırlarken ızgara, buğulama, fırında pişirme gibi az yağlı pişirme yöntemlerini kullanınız. Kepeği ve özü ayırılmamış ekmeğe ve tahıllara ağırlık veriniz.
Benim kanserde beslenme konusuyla ilgili sizlere aktaracağım bilgiler bu şekilde. Yazımı okuduğunuz tekrardan teşekkür ederim.
Etkin Kampüs’ün düzenlediği Türkiye Beslenme ve Diyetetik Zirvesi içerisinde 6 Nisan 21:00 Uzm. Dyt. Handan Doğan Kavuştu ile Kanserde Beslenme oturumu gerçekleşecektir. Detayları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
KAYNAKÇA:
-https://www.florence.com.tr/beslenme-ve-kanser
-https://www.medicalpark.com.tr/kanserde-beslenme/hg-2174
-https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/kanser-tedavisinde-beslenme/
-https://www.anadolusaglik.org/blog/kanser-ve-beslenme
-(Kanserde Doğru Beslenme Tedavi ve Sonrası) Prof.Dr.Haluk Onat – Uzm. Dyt. Çağatay Demir
Tuğba Demirci
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 2.sınıf