fbpx

Kariyer Planlama Nedir?

Herkese merhabaa ! Öncelikle nasılsınız, iyi misiniz ? Beni sorarsanız da ben gayet iyiyim çünkü hem sizlerle tekrar buluştum hem de sizler için hazırlamış olduğum konuyu çok seviyorum. Bir önceki yazımda (İİBF Öğrencilerinin Ufkunu Açacak Film-Dizi-Kitap Önerileri) bu konuya destek olabilecek nitelikte önerilerde bulunmuştum. Şimdi de hepimizin kafasını karmakarışık eden “Kariyer Planlama” başlığını ele alacağım. Daha da uzatmadan sizi stresli fakat bir o kadar da önemli bir konuyla baş başa bırakıyorum.

Kariyer Planlama Nedir ?

Kariyer planlama kişilerin ilgi alanlarına, değer yargılarına, mesleki yeteneklerine ve yönelimlerine, en önemlisi de mutlu olacakları bir yaşam standardına göre planladıkları stratejik bir süreçtir. Kısacası kişilerin kendi SWOT analizini yaparak aldığı kararlardır. Kariyer planlama özellikle biz İİBF öğrencileri için bir harita niteliğindedir. Bundan dolayı kariyer planlama hayallerin odağında gerçeğe uyarlanabilir, temelleri sağlam fırsatları oluşturmamıza yardımcı olur.

 

Kariyer Planlama Neden Bu Kadar Önemlidir ?

Biz İİBF öğrencileri için kariyer planlama büyük bir motivasyondur. Ne yapmak istediğini bilmek, o belirlenen hedef doğrultusunda hareket etmek başarının anahtarıdır. Çünkü hepimizin alan olarak çok fazla seçeneği var. Bu seçenekler arttıkça kafa karışıklığını da beraberinde getiriyor. Kendimizi ne kadar erken ve iyi tanırsak kariyer planlamamızı da o kadar doğru yaparız. Bu da istediğimiz alana göre ders seçmek, istediğimiz alana yönelik eğitimler almak, o alanla alakalı makaleler okumak ve çok daha fazlası demek oluyor. Kendimize kattığımız bu özellikler ise bizim iş dünyasında etkinlik ve verimliliğimizi diğer insanlardan çok daha yüksek seviyelere taşıyor.

Kendini tanımak, geleceğini planlamak için hala geç değil, kalk ve başla !

 

Kariyerinizi Planlamaya Nasıl Başlayabilirsiniz ?

1-Potansiyel kariyer planlarınızı araştırın.

İlginizi çeken meslekleri, alanları araştırın. Çevrenizde CEO olan bir teyze, diplomat olan bir amca, akademisyen bir kuzen, ekonomist olan bir ağabey ya da çok sevimli kafesi olan bir hala olabilir. Sorun, gözlemleyin. Veya bu kadar uçuk bir soyağacınız yoktur ve bu durumda da internetin gücünden faydalanmak en iyi seçenek.

2-Gelişen ve yeniliğe açık pazarları keşfedin.

Yeniliklerden haberdar olabilmek için LinkedIn’deki sayfaları, haber sitelerini, güncel makaleleri veya haber kanallarını takip edin.

3-Yeteneklerinizi ve sizi yansıtan kariyer alanlarını listeleyin.

Kendinizi mutlu hissedeceğiniz ve başarılı olacağınızı düşündüğünüz alanları gözlemleyin. Bunu yaparken konfor alanınızdan çıkmanızı engelleyecek noktalara yönelmemek en kritik nokta. Rahat olmak için çok daha başarılı olacağınız fırsatları kaçırmak istemezsiniz.

4-Planladığınız kariyerin gerektirdiği nitelikleri öğrenin.

Dil koşulları, mezuniyet koşulları, ikametgah koşulları, sağlık koşulları gibi eksik olduğunda yolunuzun önünde ciddi engeller oluşturabilecek ihtimalleri tespit edin.

5-Kariyer planınızı eyleme dönüştürün.

İhtiyacınız olan tüm bilgileri edindikten sonra kariyer planınızı oluşturun. Yazın, çizin, dijital notlar alın, takvimler oluşturun. Ardından gelecekteki “seni” inşa etmek için harekete geçin.

 

Kariyer planlamak aslında yazdığım kadar kolay, düşünüldüğü kadar da zor olan bir süreç değil. Yalnızca kendimizin en iyi versiyonuna ulaşmak için mecbur olduğumuz bir durum. Elbette ki hepimizin hayalleri, istekleri çok farklı. Fakat hedef ya da istenen ne olursa olsun konfor alanından çıkmak zorundayız. Benim en büyük motivem anı yaşamak için geleceğimden vazgeçmemek. Bu yazı umarım biraz olsun size yol göstermiştir. Tekrar görüşmek üzere !

 İçerisinde mülakatlarda performans değerlendirme ve kariyer planlama oturumunun da yer aldığı 16 Şubat 2023’te düzenlenecek olan İİBF Semineri’ne katılarak, bu konuda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.  Buraya tıklayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.


İlayda Özden
Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme 3.sınıf öğrencisi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ilaydaozden

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap