Merhaba pek kıymetli okuyucularım, bu yazımda sizlere kariyer yönetiminin nasıl yapılması gerektiğini anlatacağım. Geçmişten günümüze kariyer kelimesini çok fazla duyarız. Çünkü aslında gerçekten klişe bir cümle de olsa kaliteli bir hayat için kaliteli bir kariyere sahip olmak gerekmektedir ve kolay gibi görünsede kariyer planlamak ve yönetmek için ince eleyip sık dokumak gerekir. Öncelikle size kariyerin ne olduğunu sonrasında da kariyer yönetimi nasıl olur onları açıklayacağım.
KARİYER NEDİR?
Kariyer, insanların çalışma süreleri boyunca işlerinde ilerlemeleri, beceri kazanmaları ve uzmanlaşmalarıdır. Yani aslında kariyer, insanların yaşamı boyunca kendilerini geliştirerek belirli bir hedefe ulaşmaları ve yükselmeleridir. Mesela küçükken bir şirketinin olmasını ve şirketinde patron olmak istersin. Bu aslında hiç de kolay değildir değil mi? İşte bunun için iyi bir kariyer yönetimi yapmak gerekir. Peki kariyer yönetimi nasıl yapılır, şimdi bunu göreceğiz.
KARİYER YÖNETİMİ NASIL YAPILIR?
Başarılı bir meslek hayatı için insanların yeteneklerini ve kariyer basamaklarını çok iyi bilmeleri gerekir. Kariyer yolculuğu birçok plan ve doğru adımlar içerir. Bu da kolay olmayacaktır. Bunun için öncelikle kendinizi değerlendirip analiz etmeniz gerekir. Ne istediğinizi bilip kendinize hedef belirlerseniz işiniz çok daha kolay bir duruma gelecektir. Sonrasında yapmak istediğiniz iş alanında kendinizi geliştirerek stratejiler belirlemelisiniz. Siz bunlarla ilgili bazı püf noktalar vereceğim.
EĞİTİM VE HAZIRLIK
İyi bir kariyer için en önemli unsurlardan birisi eğitimdir. İyi bir eğitim almış kişi diğerlerine göre hep bir adım öndedir. Çünkü ne yapacağını öğrenir ve ona uygun bir şekilde hareket eder. Ve bu şekilde daha başarılı olur.
PROBLEM ÇÖZME YETENEKLERİNİ GELİŞTİRME
Bir işte iyi olabilmek hiç de kolay değildir. Birçok sorunla karşılaşırsınız ve bunları ne kadar çok çözebilirseniz o kadar gelişir ve ilerlersiniz. Bunun için problem çözme yeteneğinizi ne kadar geliştirirseniz kariyerinizde o kadar iyi bir yere gelirsiniz.
MESLEK TERCİHİ
Meslek tercihi iyi bir kariyer için ikinci adımda sayılabilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi doğru tercihler başarıya ulaştırır. Yani kendini tanımalısın ve ona göre bir meslek seçmelisin. Mesela sesi yeterince güzel olmayıp çizim yeteneği iyi olan birinin müzisyen olmak istemesi kendi kariyeri için yanlış bir tercih olur. Ama onun yerine bir mimar, ressam veya mühendis olmak isteyip kendini bu alanlarda geliştirmesi çok daha doğru bir tercih olur.
NETWORK
Meslek hayatında network yani ağlar çok önemli bir unsurdur. Networkünüzün geniş olması daha çok meslektaş tanıyıp kendinizi daha çok tanıtmanız demektir. Tanınmış olmak tabi ki kariyer için önemlidir. Yeni insanlar, yeni fırsatlar sunabilir sizin için. Yeni deneyimler ve kaliteli planlar yapmanıza yardımcı olabilir veya nelerin yanlış olduğunu görüp o yönde gitmemeniz gerektiğini görerek düzeltmeniz gerektiğinizin farkına varabilirsiniz.,
MENTORLUK VE DANIŞMANLIK
Mentor, işinde profesyonel olmuş kişilerin bir veya birden fazla kişiye o işi anlatan ve o işte insanları eğiten kişidir. Yani deneyimli bir mentordan veya iyi bir kariyer danışmanından yardım almak iyi bir kariyer yönetimi için önemli bir unsurdur.
Değerli okuyucularım bu yazıma da zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizleri seviyorum. Sonraki yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın ☺
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Ayşe Sinem Aktaş
Çukurova Üniversitesi İngilizce İşletme 2. Sınıf
Linkedln