Herkese Merhabalar arkadaşlar; ben Zeycan Liman.İlk blog yazımı yazmanın heyecanını yaşamakta olup sizlere Karşılaştırmalı Sağlık Sistemlerinden bahsedeceğim.
Peki öncesinde sağlık ve sağlık sistemi nedir? Bu kavramlara bir göz atalım.
1948 DSÖ Tüzüğü’nde sağlık: Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal refah durumu olarak tanımlanmaktadır.
DSÖ’nün hazırladığı 2000 yılındaki Dünya Sağlık Raporuna göre ise sağlık sistemi, toplumların sağlık durumlarını korumak ve geliştirmek için faaliyet gösteren bütün organizasyon ve kaynakların toplamı olarak tanımlanmaktadır.
Karşılaştırmalı Sağlık Sistemleri yaklaşımı ise,iki veya daha fazla ülke sağlık sisteminin istenilen yönlerini birbiri ile
karşılaştırarak, kullanılabilir bilgi ve sonuçlara kıyaslamalarla ulaşmayı amaçlayan bir araştırma yöntemini nitelemektedir.
Bir ülkedeki sağlık sisteminin en genel amacı;toplumun sağlık düzeyini yükseltmektir.Ülkedeki sağlık sisteminin etkin olup olmadığının değerlendirilmesi ifade edilen amaca ne kadar ulaşıldığı ile ilgilidir.Bu amaca ulaşılıp ulaşılmadığı sağlık alanında uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan ölçütler açısından ülkedeki durumun ve gelişimin tespit edilmesi ile mümkündür.
Sağlık sisteminin etkin olup olmadığını değerlendirmede uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan ölçütler;
İnsan hayatının en temel ihtiyacı sağlıktır.Sağlıklı bir sağlığın olabilmesi için kullandığımız sisteminin de amaçlara uygunluğu önemli bir noktadır ve bunun önemide göz ardı edilemez.Sağlık sisteminin amaçları nelerdir? Sorusu geliyor akıllara. Hadi bakalım sağlık sisteminin amaçları nelermiş;
Sağlık Sistemi 4 temel unsurdan oluşmaktadır;
1)YÖNETİM VE DÜZENLEME
2)FİNANSMAN
3)HİZMET SUNUMU
4)KAYNAKLAR VE ÖRGÜTLENME
Bir sağlık sistemi içerisinde faaliyet gösteren organizasyon sayısı ne kadar çok olursa olsun en son aşamada sorumluluk daima politika yapıcılarda bir başka deyişle ülke yönetimlerindedir. Genel olarak yönetimlerin bir sağlık sistemi içerisindeki sorumluluk alanları;
- Yönetimler, sağlık sisteminin sürekli gelişiminden, denetiminden, politika geliştirilmesinden ve düzenlemelerini yapmak.
- Toplum içerisindeki bilgi seviyesini arttırmak .
- Toplumda yer alan bireyleri, kurumları sağlık politikalarının etkinliğini arttıracak şekilde harekete geçirmek.
- Sağlık sistemi içerisinde yer alan sivil toplum örgütlerini, özel sağlık kurumlarını ve klinikleri ekinliği arttıracak düzeyde yönetme kabiliyetine sahip olmak.
- Sağlık sisteminin finansmanını sürdürebilmek için yeteri kaynağı toplamak, bir araya getirmek ve dağıtmak.
Hükümetlerin sorumluluğu bir ülkenin sağlık sisteminin güçlü olmasında tek etken değildir. Geliştirilen politikalar ne kadar iyi olursa olsun, bunların uygulanmasında doğrudan etkili olan bölgesel yönetimler ve özel sağlık kurumları da yaşamsal öneme sahiptirler .
Türkiye’de uygulanan sağlık sitemi GENEL SAĞLIK SİGORTASI SİSTEMİ’dir.
KAYNAKÇA;
http://adudspace.adu.edu.tr:8080/jspui/bitstream/11607/789/3/alg%C4%B1n_okursoy_tez.pdf
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/84662
Zeycan Liman
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Yönetimi 4.Sınıf
Linkedln: https://www.linkedin.com/in/zeycan-liman-773b031b6