fbpx

KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) Nedir?

Merhabalar, 

Bugün size meme kanserinin erken dönemde tanılanmasında etkili ve kolay bir yöntem olan  “Kendi Kendine Meme Muayenesi”nden bahsedeceğim. Hadi, son yıllarda önemi gittikçe  artan ve radyolojik tetkikler yapılmadan önce bireylerin meme kanserini saptayabildiği bu  yöntem nedir ve nasıl yapılır, gelin beraber bakalım. 

Kendi Kendine Meme Muayenesi; meme kanserinin mümkün olduğunca erken dönemde  tanılanmasını sağlamak amacıyla bireylerin, meme ve çevresindeki bölgeyi, olağan dışı kitle  ve şekil değişikliklerini belirlemek için düzenli aralıklarla, sistematik bir şekilde, aynı  yöntemi kullanarak muayene etmesidir, diyebiliriz. Bu üç maddenin oldukça önemli  olduğunu vurgulayarak devam edelim. 

20 yaşından itibaren yaşam boyu ayda bir kez yapılmalı. (Sağlık Bakanlığı) 

Uygulama basamaklarından önce bu muayeneyi “Kim, Ne zaman yapmalı” , buna değinelim. 

  • Adet gören kadınlar, adetin 8-12. günleri arasında yapmalı. 
  • Menopozdaki kadınlara her ayın aynı günü yapması öneriliyor. (Her ayın 1’i  veya 3’ü gibi) 
  • Emziren kadınlar; emzirmeyi takiben, memelerdeki süt boşaldıktan sonra, Gebelikten korunma hapı kullanan kadınlar; her yeni ilaç kutusuna başlamadan önceki gün yapmalı. 

Şimdi sıra, “Nasıl” yapıldığında;

İki aşaması var ve bunlar; Gözlem yapmak , Elle Muayene 

Her iki aşamada da memenin kendisi, meme başları, koltuk altları ve meme altı bölgeyi”  inceleyeceğiz. 

Gözlem Yapma Aşaması

            Gözlem yapma aşamasında, bir aynanın karşısına geçiyoruz.  

Sırasıyla; “kollar iki yanda sarkık ve gevşek iken”, “kollar belde iken”, “kollar her iki  yandan başın üzerine kaldırılmışken” ( teslim oluyorum pozu) ve son olarak “kollar  aşağıda iki yanda ve gövde öne doğru eğilmişken” her iki meme için de  gözlemlenmeli. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görürseniz hekime  başvurmalısınız. 

  • Memede kitle görünümü 
  • Memelerden birinde anormal büyüme  
  • Memelerden birinin diğerinden sarkık olması 
  • Meme ucunda çukurlaşma 
  • Meme ucundan kanlı akıntı 
  • Meme cildinde buruşukluk, damarlanmada artma 
  • Meme ucu renginde değişiklik 
  • Memeye komşu lenf bezlerinde büyüme 
  • Üst kolda anormal şişlik 

Elle Muayene

Elle muayenede ise 3 seçenek var. Ayakta, duşta ya da sırtüstü yatarak. (Daha ideal  olanı; sırtüstü yatarak yapılan muayene) 

Bu aşamada memenin tamamını kitle varlığı açısından düzenli kontrol edebilmek için  yukarıdaki görselde olduğu gibi dairesel, düzlemsel ve ışın tekniklerinden birini seçmelisiniz. 

Bilgilendirme: Eğer sağ memeyi muayene edeceksek sol elimizi kullanacağız. Sol meme içinse sağ eli. 

Elin, orta üç parmağının (işaret, orta ve yüzük parmağı) iç yüzeylerini kullanarak, bu  parmakları birbirine yapışık halde tutmalısınız. Memedeki kitleler farklı derinliklerde  olabiliyor. Bu yüzden, parmaklarınızla aynı noktada daire çizerken üç farklı basınçta (hafif,  orta, şiddetli) bastırarak hareket edin.

Aynı teknikle koltuk altını kontrol edin. (Muayene edilecek koltuk altı rahat olmalı, gergin  olmamalı) 

Elinizin baş ve işaret parmakları arasında meme başını çok hafif bir şekilde sıkarak akıntı  olup olmadığını kontrol edin. 

İlk muayeneler meme yapınızı tanımanıza yardımcı olur. Daha sonraki düzenli muayenelerde  farklı, devam eden bir dolgunluk, kitle fark etmeniz durumunda hekime başvurmalısınız. 

Bilgilendirme: Memenizi düzenli olarak hangi şekilde muayene ediyorsanız her zaman aynı şekilde muayene edin. Bu,  memenizi tanımanıza ve sonraki muayenelerinizde bir kitle varsa fark etmenize yarar sağlayacak. 

Ve eğer muayenenizde bir kitle fark ederseniz telaşa kapılmayın. Elinize gelen kitlenin kötü  huylu olma olasılığı çok düşük. Tüm meme biyopsilerinin %65-80’i iyi huylu çıkıyor. 

Umarım açıklayıcı ve yararlı olabilmişimdir. Merak ettikleriniz ve aklınıza takılan sorular için  yorum bırakabilirsiniz. Görüşmek üzere.. 


EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.


YAZAR:
Aylin UYAR
İstanbul Kent Üniversitesi Ebelik 4. Sınıf
Linkedln


Kaynakça:  

  • Akyolcu, N., & Uğraş, G. A. (2011). KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ: ERKEN TANIDA NE KADAR ÖNEMLİ?. Meme Sagligi Dergisi/Journal of Breast Health, 7(1). 
  • memeder.org

Sağlık Bakanlığı ; KETEM Broşür, 2019

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap