Klinik Diyetisyen Kimdir?
Diyetisyen; sağlıklı beslenme, kilo değişimi, hastalıklarda beslenme ve toplum beslenmesi gibi konular başta olmak üzere beslenme bilimini takip eden ve uygulayan bir meslek grubudur. Besinlerin ve beslenmenin olduğu her alanda diyetisyenlerin görevi vardır.
Klinik diyetisyeni; hastaların mevcut sağlık durumlarını izleyerek sorularını ve kaygılarını doğru şekilde ele alan, hastaların yaşam biçimlerini daha sağlıklı hale getiren ve tıp endüstrisi hakkında iyi düzeyde bilgiye sahip olan sağlık personelidir.
Klinik diyetisyenler, hastalar için beslenme programları geliştirmek amacıyla diğer sağlık profesyonelleriyle (hekim, klinik psikolog, fizyoterapist, ergoterapist, hemşire) ve meslektaşlarıyla koordineli de çalışabilirler.
Neden Klinik Diyetisyene ihtiyacınız var?
- Koruyucu Hekimlik adına tahlillerinizin değerlendirilmesi
- Kişiye özel planlamanın yapılması
- 7/24 ulaşılabilirliğin sağlanması
- Beslenme ile sağlığın bilimsel uyumunun gerçekleştirilmesi
- Sağlıklı beslenmeyi öğrenip, özümseyerek kişisel takibinizi kendi kendinize yönetebilmenizin sağlanması
Klinik diyetisyenin hizmetleri ve sorumlulukları nelerdir?
- Hastalık risklerine karşı oluşturulacak kişiye özel beslenme programı ve kilo koruma (yağ oranı azaltarak kas kazancı ile metabolizma hızının artırılması ve hastalıklardan korunarak vücut şekillendirme)
- Kilo vermenize engel olabilecek insülin direncini kırıcı kişiye özel beslenme programı
- Diyabet (şeker hastalığı) habercisi olan reaktif hipogliseminin tedavisinde oluşturulacak beslenme programı
- Tip-1 diyabet tedavisi adına ileri düzey karbonhidrat sayımı ile hayatınızı daha konforlu yaşayabileceğiniz beslenme eğitimi ve size özel beslenme programları
- Tip-2 diyabet tedavisi adına temel karbonhidrat sayımı, etiket okuma eğitimleri ile kendi kendinize kan şekerinizi kontrol altına alabileceğiniz eğitim ve size özel beslenme programları
- Gestasyonel diyabet (hamilelikte şeker hastalığı) tedavisi adına hazırlanacak bebeğin ve annenin sağlığını koruyarak oluşturulacak beslenme listesi
- Hipertansiyon, yüksek kolesterol, besin alerjileri, gastrit, reflü, ülser gibi hastalık tedavilerine yardımcı beslenme programları
- Kas kütlenizi arttırarak kilo vermenizi sağlayacak özel tariflerle hazırlanan beslenme programı
- Sağlıklı kilo alma adına hazırlanmış beslenme programları ve tarifler
- Yeme bozukluklarında (anoreksiya nevroza, bulumia) beslenme tedavisi
- Süt çocukları ve küçük çocuklar için hazırlanan mama ve diyet yemeklerinin hazırlanması, pişirilmesi ve dağıtılması esaslarını saptayarak aileye beslenme eğitimi ve özel beslenme programları
- Okul çağı veya adölesan bireylerde doğru beslenme ve büyüme gelişme takibi yapar.
- Hastanın mahremiyetine ve gizliliğine özen gösterir.
Klinik Diyetisyeni Olmanın Avantajları Nelerdir?- Öncelikle genelde kendi ofisiniz olduğu için rahat bir çalışma ortamına sahip olursunuz.
- Gelen danışanlar daha bilinçli olup sizden istediklerini rahatça size anlatabilirler.
- Randevu için saat ve günlerinizi kendinize göre ayarlayabilir, günlere bölebilirsiniz.
- Herhangi bir randevu iptalinde planlarınızın yerlerini yine kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Diğer meslek grupları ile ortak çalışıyorsanız danışanlarınızı güvenle yönlendirip süreçle ilgili bilgili olabilirsiniz. Aynı şekilde çalışma arkadaşlarınız da size danışan yönlendirebilir beraber çalışabilirsiniz.
- Danışanlarınızın beslenme programlarında önemli bir değişiklik yapılması gerekirse hızlıca onların da durumuna göre istediğiniz sıklıkta görüp ona göre ilerlemelerini kaydedebilirsiniz.
- Danışanlarınız beslenme eğitimini sizden aldıkları için akıllarında oluşan soruları size yani direkt bir uzmana sorabilecek ve hiç kafaları karışmadan doğru cevaplara ulaşabilecekler.
Klinik Diyetisyeni Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Maalesef her danışan gecikme veya iptal durumlarını haber vermeyip sizin saatinizi boşa geçirmenize sebep olabilir.
- Aylık seans şeklinde ilerliyorsanız birkaç kez gelmeme durumunda randevu iptali yaptığınızda danışan bunu iyi karşılamayabilir.
- Sizden onların özel diyetisyeni olduğunuzu düşünüp her an onlar ile ilgilemenizi isteyebilirler. Fakat unutmamalılar ki herkese her an ulaşmanız mümkün değildir.
Benim konu hakkında bahsetmek istediklerim bunlardı. Okuduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Size kısa ve öz olarak klinik diyetisyenliği hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Eğer daha detaylı bilgi edinmek ve tecrübelerden yararlanmak isterseniz ‘Klinik Diyetisyenliği Akademisi’ne buraya basarak katılım sağlayabilirsiniz 🙂
Kaynakça:
Klinik Diyetisyenin Görevleri-Diyetisyen Okan GÜL
Klinik Diyetisyen Kimdir-Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZEcem Burçak Köroğlu
İzmir Demokrasi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 4. Sınıf
Diyetisyen olmanın en zorlu çalışma sahası bence. Anlatımınız gayet akıcı.