fbpx

Kök Kanal Tedavisi Başarısızlıklarında Retreatment Uygulamaları

Kanal tedavisi yapılan bir diş temsili olarak resmedilmiş.

Kök Kanal Tedavisi Başarısızlıklarında Retreatment Uygulamaları

Kanal tedavisinin yenilenmesi, kanal tedavisi yapılmış bir dişin altında, iltihap veya abse oluşması ve ağrı yapması durumunda kanal tedavisinin yenilenmesi işlemine Retreatment denir. Öncelikle bu uygulamayı daha iyi anlamak ve aklınızda soru işareti kalmaması için gelin birlikte Kanal tedavisi nedir? bunu inceleyelim.

Kanal Tedavisi Nedir? 

Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur. Kanal tedavisine erken başlamak, dişi kurtarmak açısından önemlidir. Ağrıyan diş uzun süre ihmal edildiğinde, hem çevredeki dokulara enfeksiyon yayılır, hem de diş kaybedilir.Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar gördüğünde, parçalanır ve bakteri burada çoğalmaya başlar. Bakteriler yoğun bir enfeksiyona veya apseye yol açabilir. Apse, diş köklerininin sonunda oluşan irin dolu bir şişliktir. Diş çürükleri tedavi edilmediğinde, kök çevresinde kemik kaybı gibi ciddi durumlara yol açabilir.

 

Kanal tedavisi ne kadar sürer ve tedavisi nasıl yapılır? 

Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir. Endodontist, diş özünün (pulpa) veya diş sinirinin hastalıklarının nedenleri, teşhisi, önlenmesi ve tedavisinde uzmanlaşmış bir diş hekimidir. 

 

Kanal tedavisindeki ilk adım, kök kanallarının şeklini görmek için bir röntgen çekmek ve çevresindeki bir kemikte herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını tespit etmektir. Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder. Daha sonra, diş hekiminiz, tedavi sırasında alanı kuru ve tükürükten uzak tutmak için dişin etrafına su geçirmez bir malzeme yerleştirir. 

 

Bir sonraki adımda, enfeksiyonlu bölgeye ulaşmak için dişin içine bir delik açılacaktır. Bakterilerle birlikte pulpa, çürümüş sinir dokusu ve bu bölge içerisindeki ilgili enfeksiyon döküntüleri dişten uzaklaştırılır. Temizleme işlemini tam olarak yapabilmek ve kanalı etkin bir şekilde doldurabilmek için kanalın genişletilmesi gerekir.

 

Kanal genişletilmesi için tırnak törpüsüne benzeyen kanal aletleri kullanılır. Bu işleme kanal eğeleme denir. Bu işlem sırasında artık sinirler alındığı için hasta hiçbir ağrı hissetmez. Hem eğeleme işlemi esnasında biriken döküntüleri hem de içeride kalan kalıntıları temizlemek için, su veya sodyum hipoklorit bileşenleri periyodik olarak kullanılır.

 

Diş iyice temizlendikten sonra sızdırmaz hale getirilmelidir. Bazı diş hekimleri, dişi kalıcı bir şekilde doldurmadan önce bir hafta beklemeyi tercih eder. Örneğin, bir enfeksiyon varlığından şüpheleniliyorsa, diş hekiminiz enfeksiyonu gidermek için dişin içine özel bir ilaç koyabilir. Bazı diş hekimleri ise dişi temizlendiği gün kapatmayı tercih edebilir. Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu yapılır.

Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması, hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir. Dişin içini doldurmak için, guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen fakat vücutta reaksiyona yol açmayan bir maddedir. Bu madde yerleştirilmeden önce diş kanalının kuruluğu kağıt konlarla sağlanır ve açılan kanalların uzunluğu özel aletle ölçülür. Bu uzunluğa göre guta perchalar ayarlanır ve fazlalıklar ısı ile kesilir. Guta percha kök kanalının ana boşluğunu dolduran madde olsa da, sızıntıyı engellemek ve sabitlemek için ek karışımlar kullanılması gerekir. İşlem sonucunda açılan delik kapatılır ve kanal tedavisi tamamlanmış olur. Dişin hasarına bağlı olarak halk arasında dolgu olarak bilinen bir restorasyon tekniği uygulanır. Restorasyonun doğru uygulanması kanal tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerden biridir.

Kanal tedavisi sonrası dikkat edilecekler 

Kanal tedavisi ilk seansta bitmezse, tedavi bitinceye kadar ilgili dişi kullanmaktan kaçınılmalıdır. 

Kanal tedavisi tamamen bitse bile işlemden sonra en az iki saat bir şeyler yenip içilmemelidir.

Bir iki gün boyunca hassasiyet olabileceğinden aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınmak hastaya rahatlık sağlar.

Ağız sağlığı bakımı söz konusu olduğunda, düzenli aralıklarla yapılan diş fırçalama, diş ipi ve antiseptik bir gargara kullanma gibi genel bakım kurallarının yanında, diş hekimini düzenli aralıklarla ziyaret etmek de önemlidir.

 

Kanal tedavisi başarı oranları ve komplikasyonları  

Kök kanal tedavisi %95’ten fazla başarı oranına sahip bir prosedürdür. Kanal tedavisi görmüş birçok diş ömür boyu kullanılabilir. Bununla beraber, diş hekiminizin bir dişi temizleme ve dolgu konusundaki en iyi çabalarına rağmen, bir kök kanalında yeni enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Bunun olası nedenleri:

 

–bir dişte normal olarak öngörülenden daha fazla kök kanalı bulunması sonucunda bunlardan birinin temizlenmemiş halde kalması

-diş kökünde saptanamayan bir çatlak

-bakterilerin restorasyonu geçerek dişin iç taraflarına ulaşması ve bölgeyi enfekte etmesi

-sızdırmanın engellenmesi için kullanılan malzemenin zamanla parçalanması ve bakterilerin dişin iç kısımlarına tekrar yerleşmesi olarak sıralanabilir.

PEKİ KANAL TEDAVİSİ BAŞARISIZ OLURSA?

Retreatnent Tedavisi  

Kanal Tedavisinde Retreatment Endikasyonları

-Kanal tedavisi yapılmış ama ağrısı devam eden dişler

-Kanal tedavisi dolgusu eksik veya fazla yapılmış dişler

-Köprü ayağı olarak kullanılacak ve kanalları çok güven vermeyen dişler

-Kanal tedavisi yapılmış ve iltihap, apse hiç geçmemiş olan dişler

Kanal tedavisinin yenilenmesi nasıl yapılır ?  

Kanal tedavisinin yenilenmesi daha önceden yapılan kanal tedavisi gibi yapılır, Yenilenme işlemi aşamaları da kanal tedavisine benzerlik gösterir. Kanal tedavisinin yenilenmesi, İlk seansta kanallardaki kök kanal dolgu materyalleri çıkarılır. Yerine bakterileri yok etmek ve enfeksiyonu ortadan kaldırmak için özel ilaçlar yerleştirilip diş geçici dolgu malzemesi ile kapatılır. 7-10 gün sonra bu ilaçlar çıkarılıp kanallar temizlenip kanal dolgusu yapılır. İnatçı enfeksiyon varlığında bu işlem enfeksiyon tamamen ortadan kalkana kadar bir kaç kez tekrarlanır.

enfekte, çürük temizliği ve kanalın temizlenmesi ile ilgili diş grafiği

Endodontik retreatment işlemini kim yapar?  

Kanal tedavisinin yenilenmesi işlemi, genellikle ilk tedaviden çok daha zorlayıcı ve kompleks bir işlemdir. Bu nedenle birçok dişhekimi hastalarını bir endodonti uzmanına yönlendirmekte ya da bu tür dişlerin çekilmesini önermektedir. Eğer dişhekiminiz dişinizin çekimini önerirse, bir uzmana gitmeniz halinde, kanal tedavisi ile dişinizi kurtulma ihtimalinin olup olmadığını sormanızda ve sizi bir uzmana yönlendirmesini talep etmenizde fayda bulunmaktadır. Endodonti uzmanları, dişhekimliği fakültesinden sonra zorlayıcı kanal tedavileri ve retreatmentlar gibi ileri alanlarda 3 yıl ya da daha fazla eğitim alarak uzmanlaşan dişhekimleridir. Endodonti uzmanları, ayrıca ağız ve yüz bölgesinde teşhis edilemeyen ağrılar hakkında da tecrübe sahibidirler.

Endodontik retreatment benim için en iyi tedavi seçeneği midir?  

Yeniden endodontik tedavi yapılmasına sizin ve endodonti uzmanınızın birlikte karar vermeniz doğru olacaktır. Retreatment yapılmış bir diş hayat boyu dayanabilir, fakat yine de bu işlemin kesin bir başarıya ulaşacağına garanti vermek mümkün değildir. İlk defa yapılan bir kanal tedavisinin başarısı % 95 olarak ifade edilirken, endodontik retreatment için başarı %80-95 olarak ifade edilmektedir. Yine çok yüksek başarı oranları ile gerçekleştirilebilen bu tedavi için her vaka, bireysel olarak değerlendirilmeli ve karar verilmelidir.


EtkinKampüs, diş hekimliği bölümü öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu  fırsatlar, onların diş hekimliği alanındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.


YAZAR:
Esra Karagöz 
Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi 2.Sınıf

 

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum Yap