TBMM’ye Sunulan Kripto Varlıklar Düzenlemesi
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 19 maddeden oluşan kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulundu. Teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu.
Teklifte Yer Alan Önemli Hususlar
Teklifte, kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımları yapıldı. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alması gerekecek.
Bilgi Sistemleri ve Teknoloji Altyapısı
Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapıları, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından belirlenecek. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı ise SPK tarafından düzenlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK’tan ön rapor alınması zorunlu olacak.
Güvenlik ve İstikrar Tedbirleri
Platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler öngörülüyor. Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına dair usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek.
İzinsiz Faaliyetler ve Cezalar
İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara yönelik SPK yetkili olacak ve bu tür faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak. Hukuk dışı faaliyetlere karşı etkinlik artırılacak. İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı faaliyeti gösterenler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Geçiş Süreci ve Yurt Dışı Borsalar
Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik bir geçiş süreci öngörülüyor. Faaliyet göstermek isteyenler 1 ay içerisinde SPK’ya başvuracak. Faaliyet göstermeyecek olanlar ise 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak. Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsaların kullanımı sonlandırılacak.
Vergilendirme ve Hizmet Bedeli
Teklifte vergilendirme söz konusu değil. Ancak, SPK’nın yüzde 1, teknolojik değerlendirme yapacağı için TÜBİTAK’ın yüzde 1 olmak üzere toplam yüzde 2’lik hizmet bedeli olacak.
Gri Listeden Çıkış İçin Son Adım
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teklifin kripto varlıkların ilk kez yasal tanımının yapılmasını sağlayacağını belirtti. Bu düzenleme, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 2021 yılında gri listeye alınmasının ardından, gri listeden çıkmak için gerekli son adımı da içermektedir. Türkiye, FATF’ın 40 standardının 39’u ile uyumlu olup, kripto varlık düzenlemesi bu alandaki son eksiği gidermeyi amaçlıyor.
Kaynak:ntv