Kriz Yönetimi İle Başa Çıkmak
Merhaba arkadaşlar, hem iş hem kişisel hayatımızda karşımıza çıkan krizler hakkında bir blog yazısı yazmak istedim. Kriz yönetimi, birçok insanın gündelik hayatta karşı karşıya kaldığı ve birçok kişi tarafından iyi yönetilemeyen bir anlık gün durumudur. Bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan kişiler için tam bir eziyetken duruma hakim olan, bu konuda deneyimli ve etkin kişilerde ise yalnızca günlük pratik sağlayıcısı gibidir. En etkili kriz yönetim yöntemi Aşamalı Analiz’dir. Bu yöntemde olay anında durum ve olay tasnif edilir ardından önceliklendirme esaslı sıralandırılır. Her bir aşama ayrı bir durumu çözebileceği gibi bir aşamada yapılan yanlış bir hareket veya sıralamada yaşanan bir karışıklık durumu içinden çıkılamaz hale getirebilir. Bunun yanında en önemli bir diğer etken zaman yönetimidir. Kriz anı veya durumunda ilk dakikalar çok önemli ve şekillendiricidir. Bu süre kesinlikle kriz yönetimi açısından ortalama 13 dakikadan uzun sürmemelidir (Bazı kriz durumları istisnası olabilir bu tamamen ortalama durumlar için geçerlidir). Bütün bunların yanı sıra ‘Durum Örgüsü Analizi’ bir başka önemli aşamadır. Burada esas amaç kriz anının, durumunun nasıl bir yerden başladığı ve hangi noktaya ulaştığını görmek ve çözüm üretebilmek için çok önemli bir aşamadır. Bir sonraki aşamada uzlaşı ve arabulma gibi yöntemlerin kullanılıp, kullanılamayacağı ölçülmelidir (Bu yöntemlerin olmaması yeni çözüm arayışları gerektirir).
Soğukkanlılık; Bu en etkili ve en güçlü yöntemdir. Her bir aşamanın tam anlamıyla verimli, etkili ulaşması ve oluşması için şarttır.
Birey analizi; İki türlü birey vardır; sorun çıkarıcı ve çözüm arayıcı. Bu ikisi arasından öncelikle çözüm arayıcı yani daha uzlaşmacı olan birey ile ilk iletişim çok önemlidir. Bu örgünün bağlarının ve sonucunun sağlayıcısı ve tarafı olur.
Mekan gözlemi; Mekanın neresi, nasıl bir yer olduğu aşamaları şekillendirir ve hatta değiştirir. Her mekan bu aşamaların sağlanması için kesinlikle uygun değildir. Her birey gibi her mekanın, olayın da bir karakteri ve tavrı vardır. Her birey ile aynı iletişim dilinde konuşamayacağımız, iletişim kuramayacağımız gibi her mekan için aynı yöntemi kullanamayız.
Kriz anı yönetimi için anahtar kelimesi için soğukkanlılık diyebiliriz peki ya sonrası için?
Bir sonraki aşama olan tekrar durumu veya aynı durumun farklı bir hale gelmesini önlemek için yer, mekan fark etmeksizin tarafları veya bir kaza (yangın, sel, deprem, soygun-hırsızlık, gasp-yağma gibi) bu sorunların kökten çözümü ve bunun tekrarına istinaden önlem, koruma paket aşaması; Bu sigortalatma, mekan değiştirme, çalışanlar için gerekli anahtar eğitim alınması, dış cephe koruması (kepenk, duvar, güvenlik sistemeleri, çelik kaplama sistemi gibi). Bütün bu aşamalar ve yöntemler her koşul için ayrı ve değişime, yaratıcılığa, çözüme, pratikliğe açık olmak koşuluyla etkiyi ve tepkiyi minimuma indirebilecek potansiyelde ve yeterliliktedir. Bu yazımızda kriz yönetimi ve kriz anı ile başa çıkma yöntemlerini ve onları irdelediğimiz aşamalarını yazdık. Buna yeterli detaylar içeren örnekler vererek bu aşamaları ve yöntemleri pekiştirdik. Peki bundan sonra ne olacak, ne yapılmalı? Öncelikle bütün bu anlatılan aşama ve yöntemlerin adım adım, küçük küçük işlenerek birer birer pratiğini, provasını yapmak elbette ki çok faydası olacaktır. Bu sebeple her bir aşamanın ve yöntemin birkaç kez okunup idrak edilmesi çok etkili olacaktır.
Krizler, dışarıdan baş etmesi zor görünebilir fakat etkili kriz yönetim ile krizi fırsata çevirme şansını yakalayabilirsiniz. Krizler gelişiminizde büyük bir rol oynar. Krizlerden çekinmeyin ve çözmek için üzerine gitmenizi tavsiye ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
EtkinKampüs, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği etkinliklerle sadece akademik değil, aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Etkin Kampüs’ün öğrencilere sunduğu fırsatlar, onların alanlarındaki potansiyelini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.
Kampüs temsilciliği hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayın.
Tüm etkinliklere ulaşmak için tıklayın.
YAZAR:
Furkan Yıldız
Mardin Artuklu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 3. Sınıf
Linkedln