
Menopoz Döneminde Beslenme
Menopoz Nedir?
Menopoz, kadınlarda yumurtalık aktivitesindeki kayıp sonucu menstrüasyonun kalıcı bir şekilde sonlandığı ve doğurganlık yeteneklerinin kaybolduğu doğal bir dönemdir. Bu dönem kişiden kişiye göre farklı biyolojik, psikolojik ve sosyal sonuçlar oluşturabilir. Çevremizde bu dönemi bir hastalık olarak görenler olsa da aslında sağlıklı bir kadının yaşamının doğal bir parçası olduğunu unutmamalıyız.
Menopoz Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?
Menopoz döneminde östrojen hormonunda azalma nedeniyle oluşabilecek şişmanlık, osteoporoz (kemik erimesi), kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle özellikle menopoza girdikten sonraki yaşamda beslenme kalitesi büyük önem arz ediyor.
- Besin çeşitliliği sağlamaya dikkat edin.
Menopoz döneminde besin çeşitliliği, vücudun değişen ihtiyaçlarını karşılamak, sağlığı korumak ve menopoz semptomlarını hafifletmek açısından önemli rol oynar.
- Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketin.
Kadınlarda menopoz ile birlikte gelişen östrojen yetersizliği, idrarla kalsiyum atımında artış, bağırsaklardan kalsiyumun etkili emilimindeki azalma, besinler ile yeterli kalsiyumun alınamaması kemik kaybının nedenlerindendir. Kalsiyum ihtiyacının arttığı menopoz döneminde bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli yiyeceklerden oluşan zengin bir beslenme programı düzenleyebilirsiniz.
- Su içmeyi ihmal etmeyin.
Menopoz döneminde yeterli miktarda su içmek, vücutta oluşabilecek sıcak basmalarını ve gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunların yanında; su içmek cilt sağlığını korur, sindirim sistemini düzenler ve genel sağlık durumuna iyi gelir.
- Kırmızı et tüketimini azaltın.
Bu dönemde kırmızı et metabolizmaya oldukça fayda sağlamaktadır. Fakat her besinde olduğu gibi kırmızı etin de fazla tüketimi kişiden kişiye farklı sonuçlara yol açabilir. Kalp hastalıları riskini azaltmak, aşırı kilodan kaçınmak ve sindirim sisteminde oluşabilecek sorunları önlemek için kırmızı et tüketimini azaltmak gerekir.
- Çay, kahve ve alkol tüketimini kısıtlayın.
Bu besinler içerisinde çok fazla kafein, asit ve şeker bulunmaktadır. İçerikleri nedeni ile fazla tüketimleri menopoz etkilerini (sıcak basmaları, sinirlilik, uykusuzluk) artırabilir.
- Antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketin.
Bu dönemde antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketerek vücudu serbest radikallerden koruyabilir ve inflamasyonu azaltabilirsiniz. Beslenmenize antioksidan bakımından zengin gıdaları ekleyerek menopoz belirtilerini azaltabilirsiniz.
- Posa tüketimini artırın.
Bir karbonhidrat türü olan posanın koruyucu ve tedavi edici etkileri bulunmaktadır. Suda çözünen posa kolesterolü düşürür ve kan glikozunu düzenler. Kanser gibi ciddi hastalıkların oluşma riskini de azaltır. Suda çözünmeyen posa ise kabızlığı önler ve bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde rol oynar. Bunun yanı sıra kolon kanseri riskini de azaltır. Menopoz döneminde posanın yeterli miktarda alınması ilerleyen yaşlarda oluşabilecek hastalıkların riskini azaltmak ve bağırsak sağlığına destek olmak için oldukça önemlidir.
- Sebze ve meyve tüketimini artırın.
Sebze ve meyveler; vitamin ve mineralden zengin besinlerdir. Bu süreçte sebze ve meyve tüketimi kemik sağlığını destekleyerek osteoporoz riskini azaltır, sindirimi düzenler ve kalp sağlığını korur. Ayrıca menopoz semptomlarını hafifletir ve duygu durum stabilitesine katkıda bulunur. Düzenli sebze ve meyve tüketimi, menopozun bünyede yarattığı olumsuzluklarla daha rahat başa çıkmanıza yardımcı olur. Kısacası vücutta yıkımın daha belirgin olduğu bu dönemde vitamin ve mineral yönünden zengin besinlerle yeterli miktarda beslenmek büyük önem taşır.
- Tuz tüketimini azaltın.
Aşırı tuz tüketimine bağlı olarak idrarla birlikte kalsiyum atımında artış gözlemlenir, dolayısıyla osteoporoz riski artar. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin hipertansiyona ve kalp-damar hastalıklarına yol açtığı bilinmektedir. Menopoz döneminde bu hastalıkların oluşumunu önlemek adına mümkün mertebe tuz tüketimi azaltılmalıdır. Sofrada yemeklere tuz eklemesi yapılmamalıdır.
Doğru beslenme ile bu süreci sağlıklı geçirmek gayet mümkün. Unutmayın, menopoz bir son değil, yeni bir başlangıçtır.
Kaynakça
- https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-ve-hareketli-hayat-db/Dokumanlar/Kitaplar/menopozda-beslenme.pdf
- https://ankara.baskenthastaneleri.com/tr/tani-tedavi-birimlerimiz/beslenme-ve-diyetetik/menopozda-beslenme?utm_source=chatgpt.com
- https://www.tmod.org.tr/tr/menepoz-detay/menopoz-doneminde-saglikli-beslenme?utm_source=chatgpt.com
Hivanur Özkartal
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
2. Sınıf Temsilcisi
ellerine sağlık, çok güzel bir bakış açısı 🤍
Eline sağlıkk
Ellerine sağlık ✨💞